Večernji list - Hrvatska - Ekran

NAPUŠTENI PROSTORI IZAZOV SU ZA SVE METROPOLE, PA TAKO I ZA ZAGREB

-

Ilica nekada. Obrtnici, dućani, ulica prepuna ljudi, živosti i zabave, mjesto gdje se moglo pronaći za svakog ponešto, ulica koja je davala osjećaj društva, zabave i mjesto gdje su se okupljali ljudi različitih interesa. A kako je danas? Pomalo otužno, budući da života, krenemo li od Trga bana Josipa Jelačića, gotovo i da nema. Hladni prostori bez identiteta postali su normalna pojava, kao da su ostali bez duše grada, obrtnici su svoja vrata davno zatvorili, zalogajnic­e više ne postoje, a tu i tamo neki kafić koji se otvori često doživi brzu propast. Nekada žila kucavica grada, mjesto koje je ponosno stajalo prije brojnih shopping centara, danas zjapi prazno.

Šetamo li centrom grada, možemo reći da život nakon Frankopans­ke gotovo i ne postoji, osim gomile praznih i zapušenih prostora koji su oblijeplje­ni plakatima, kako su umirali zanati, tako su se gasile i poslovnice. Napuštene zgrade u dvorištima i ulični lokali kroz Ilicu, Maksimirsk­u, Tratinsku postali su tipični prizor većeg djela ovih ulica, a slična je situacija i u drugim sredinama u Hrvatskoj. No situacija je često slična i u drugim europskim gradovima, a razlozi su brojni. Sve su češće iseljavanj­a iz strogog centra grada zbog skupoće i nepraktičn­osti, ali i već spomenutih shopping centara na kraju grada koji preuzimaju ulogu zabave i privlače građane. U Parizu tako od 2013. godine postoji platforma Plateau Urbain. Kada je platforma pokrenuta, u Parizu je bilo više od četiri milijuna kvadrata praznog prostora, a kroz godine su aktivirali 15.000 kvadrata kroz jedan kvalitetan model u kojem se u napuštenim prostorima napravi miks korištenja za start upove, umjetnost, obrte, udruge, a kada se prostori obnove kako bi se ponovno mogli koristi, daju se u najam. Tu su i inicijativ­e poput ‘’Public Art Lab’’ u Berlinu i ‘’Noćni gradonačel­nik’’ u Amsterdamu.

A kako bi centar grada barem na kratko oživio, projekt Ilica: Q’ART već nekoliko godina uspješno oživljava pomalo zaboravlje­ni dio Ilice, tako nastojeći transformi­rati napuštene javne prostore u središtu Zagreba, pokušavaju­ći promijenit­i urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišt­a, obrta i građana u zajednici kako bi žila kucavica grada postala šarena pozornica uljepšana pjesmom, modnim revijama, performans­ima i bogatom ponudom brojnih kreativaca. Jednostavn­o, riječ je o multidisci­plinarnom projektu koji kroz društvene prakse, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog angažmana s glavnim ciljem: transforma­cijom napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba kako bi se dugoročno promijenil­o urbano iskustvo zajednice. Inače, sam projekt u Ilici počeo je prije više od dva desetljeća, kada je na inicijativ­u Battiste Ilića pokrenuta i udruga Community art, čije je sjedište bilo u Ilici 89, u dvorišnoj zgradi obrta za šivanje napuštenog početkom devedeseti­h. Aktivnosti su obuhvaćale različite kulturno-umjetničke intervenci­je i prakse, a Ilica Q’Art svojevrsta­n je nastavak koji iz godine u godinu okuplja sve više kreativaca. Ove godine, pokretači festivala Ivana Nikolić, Aleksandar Battista Ilić, Miško Šuvaković i Darko Šimičić izdali su i publikacij­u ‘’Društveni procesi: Grad kao organizam’’, a kako sami kažu, može poslužiti i kao priručnik svima koji sličan pothvat ‘’oživljavan­ja’’ žele ostvariti i u svom kvartu.

Dugoročni cilj tako je potaknuti kulturno-umjetnički razvoj metropole i upravljanj­e zapuštenim prostorima, uključivan­jem umjetnika, organizaci­ja civilnog društva, obrazovnih institucij­a, obrta i stanovnika. Q’ Art tako oživljava najdužu zagrebačku ulicu, ali i njene prazne i zapuštene prostore raznovrsni­m programom poput izložbi, koncerta, plesnih izvedbi i performans­a, edukativni­h radionica za djecu i odrasle, uličnih revija, buvljaka, projekcije filmova i još mnogo toga i tako nas sve vraća u prošlost, kada je Ilica vrvjela životom.

 ?? ??
 ?? ?? Projekt Ilica: Q’ART već nekoliko godina uspješno oživljava pomalo zaboravlje­ni dio Ilice, tako nastojeći transformi­rati napuštene javne prostore u središtu Zagreba, pokušavaju­ći promijenit­i urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišt­a, obrta i građana
Projekt Ilica: Q’ART već nekoliko godina uspješno oživljava pomalo zaboravlje­ni dio Ilice, tako nastojeći transformi­rati napuštene javne prostore u središtu Zagreba, pokušavaju­ći promijenit­i urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišt­a, obrta i građana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia