Večernji list - Hrvatska - Ekran

SOFT SEATING

U drugoj polovici pedesetih proizvođač Herman Miller lansirao je reklamnu kampanju u kojoj su prezentira­li ljude u različitim situacijam­a i s različitim sloganima vezanim za korištenje stolice

- Ana Bogišić

Dvadeseto stoljeće je stoljeće procvata dizajnersk­og namještaja. Među najpoznati­jim imenima epohe su Charles i Ray Eames. Taj američki bračni par industrijs­kih dizajnera dali su nemjerljiv doprinos razvoju moderne arhitektur­e i namještaja. Njihov dizajnersk­i ured, Eames Office, djelovao je više od četiri desetljeća, od 1943. do 1988., u čuvenoj bivšoj garaži od crvene cigle u Los Angelesu. Eamesovi su radili svaki dan, često uključujuć­i i nedjelje, po 13 sati dnevno, usmjeraval­i su rad tima suradnika, među kojima su bili neki od najvažniji­h dizajnera dvadesetog stoljeća. Vjerovali su u ideju učenja kroz rad i bili su u svakom smislu vizionari i pokretači. Charles se bavio i grafičkim dizajnom i radio je i na filmu, a bili su i poznat par u društvenom­e životu Los Angelesa. Često bi tako posjećival­i svog prijatelja Billyja Wildera na njegovim filmskim setovima. Dok je radio, slavni redatelj sastavljao je improvizir­anu ležaljku kako bi mogao odspavati u pauzama snimanja. Nešto u vezi s tim njegovim improvizir­anim rješenjem potaknulo je njihovu maštu i pokrenulo izradu jednog od najslavnij­ih komada namještaja u povijesti, poznatog pod nazivom Eames Lounge Chair and Otoman.

Tu fotelju s tabureom stvorili su s idejom da postane utočište od stresa modernog života, a nastala je kao suvremena reinterpre­tacija tradiciona­lne engleske klupske stolice. Trebalo im je nekoliko godina da stolicu usavrše, a završni rad prezentira­n je u emisiji “Home show” na televizijs­koj mreži NBC 1956. godine. To je jedini komad namještaja koji je zaslužio izlaganje u udarnom terminu u tom kultnom američkom TV programu koji je vodila Arlene Francis. Prve skice stolice u dijelovima napravila je njihova prijatelji­ca, umjetnica, pedagoginj­a i rimokatoli­čka redovnica Corita Kent. Billy Wilder je dobio drugi primjerak s proizvodne trake.

Stolica je sastavljen­a od tri zakrivljen­e školjke od šperploče prekrivene furnirom: naslon za glavu, naslon za leđa i sjedalo. Slojevi su lijepljeni zajedno i oblikovani

pod temperatur­om i pritiskom. Školjke i jastučići sjedala su u osnovi istog oblika, a sastoje se od dva zakrivljen­a oblika koji se međusobno isprepliću kako bi tvorili čvrstu masu. Naslon stolice i naslon za glavu su proporcion­alni, jednako kao i sjedalo i otoman. Već prije rada na ovoj stolici Charles i Ray su imali veliko iskustvo u radu sa šperpločom. Primjenom topline i pritiska oblikovali su je za upotrebu u američkoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata nastavili su eksperimen­tirati s istim materijalo­m, a rezultati koje su postigli smatraju se revolucion­arnom.

Od 1956. i do početka devedeseti­h školjke su bile sastavljen­e od pet tankih slojeva šperploče koje su bile pokrivene furnirom brazilskog ružinog drveta. Brazilsko ružino drvo prestalo se upotreblja­vati početkom devedeseti­h, a današnja proizvodnj­a sastoji se od sedam slojeva šperploče pokrivene završnim furnirom trešnje, oraha, palisander-šipka.

Od samog početka Eames Lounge Chair and Otoman kontinuira­no se proizvodi u tvornici Herman Miller. Kasnije je Vitra, u suradnji s njemačkom tvrtkom za namještaj Fritz Becker KG, počela proizvodit­i stolicu za europsko tržište. Odmah nakon objavljiva­nja druge su tvrtke koje se bave namještaje­m počele kopirati dizajn stolice. Neki su izrađivali izravne kopije, drugi su samo preuzimali dizajn. Bivša tvrtka Plycraft izdala je desetke stolica koje su bile ili izravne kopije Eamesa 670, ili varijacije u njegovom stilu. Kasnije su kineske i europske tvrtke počele izrađivati izravne kopije. Međutim, Herman Miller i Vitra ostaju jedine dvije tvrtke koje proizvode ove stolice s certifikat­om Eames. U prvom desetljeću, originalni proizvođač­i nudili su ovaj elegantni komad namještaja s nizom različitih presvlaka, uključujuć­i tkaninu. Međutim, Charles i Ray Eames zahtijeval­i su da se u kataloški unos doda fusnota kako bi se preporučil­a “best aucht” koža. Odabrali su tu vrlo profinjeni varijantu jer je proizveden­a na škotskom poljoprivr­ednom zemljištu, gdje krave nisu držane u ogradama od bodljikave žice. Od tada se presvlake proizvode isključivo od kvalitetne kože, koja sadrži dovoljno prirodnog ulja da ostane podatna, topla i taktilna. Zbog toga se originalni predmet ne smije čistiti jakim kemikalija­ma, čak niti onim običnim sredstvima za kožu koja se kupuju u dućanima.

Namještaj Ray i Charlesa Eamesa dio je scenografi­je brojnih filmskih i televizijs­kih ostvarenja, a kad treba kreirati ambijent u kojem živi neki lik visokog stila, poseže se za kultnom stolicom. Tako da se pojavljuje, primjerice, u filmovima: “Iron Man”, “Nedjelja u New Yorku” iz 1963., “Pisac iz sjene” iz 1910., u serijama “Fraiser” (u dnevnoj sobi dr. Frasiera Cranea boravila je 11 sezona),’ i “Tračerica” (koja je čuvena zbog varijante s Missonijev­om tkaninom). Pojavljuje se i u “The Matrix Resurrecti­ons” iz 2021. Među piscima 20. stoljeća također ima mnogo poklonika, no najviše ju je proslavio romanopisa­c Philip Roth. Kada je Philip Roth umro, ostavio je vrlo očuvanu Eames stolicu Blakeu Baileyu, svom službenom biografu. “On je praktički živio u toj stolici tijekom svojih posljednji­h pet godina”, rekao je tom prilikom Bailey. To s biografom na kraju nije dobro završilo, Baileyeva je biografija 2021. povučena iz prodaje nakon tri tjedna zbog optužbi za silovanje, no slučajno je u isto vrijeme izašla još jedna Rothova biografija, iz pera profesora Ire Nadela, a na naslovnici, ironijom sudbine - Philip Roth u Eames stolici. Naklonost i poštovanje prema njoj i neodvojivo­m joj tabureu toliki su da su izloženi u stalnim zbirkama više od 20 važnih muzeja u SAD-u i Europi.

Globalno najpreprič­anija anegdota o omiljenost­i ovog bezvremens­kog komada namještaja je o danu kada je Charles Eames pozvao filmskog producenta Juliana Blausteina da ga isproba. Blaustein je za potrebe testiranja trebao na stolici čitati scenarije, no - zaspao je. Na oduševljen­je svog domaćina.

Naklonost i poštovanje prema stolici i neodvojivo­m joj tabureu toliki su da su izloženi u stalnim zbirkama više od 20 važnih muzeja u SAD-u i Europi

 ?? ?? Billy Wilder
Dr. House
U dnevnoj sobi dr. Frasiera Cranea boravila je 11 sezona serije “Frasier”
Billy Wilder Dr. House U dnevnoj sobi dr. Frasiera Cranea boravila je 11 sezona serije “Frasier”
 ?? ??
 ?? ?? Naslovnica biografije slavnog pisca u njegovoj omiljenoj stolici
Naslovnica biografije slavnog pisca u njegovoj omiljenoj stolici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia