Večernji list - Hrvatska - Ekran

Tatjana Jurić Radijska osoba/emisija/podcast

U MEDIJE SAM SE ZALJUBILA JOŠ KAO DJEVOJČICA

- Samir Milla

Tatjana Jurić (41) godinama je bila prepoznatl­jivo lice s tv ekrana zahvaljuju­ći angažmanim­a u showbiz emisijama na Novoj TV i RTL-u. Za razliku od većine svojih kolega koji su karijeru počeli na radiju, a zatim prešli na televiziju, Tatjana je napravila obrnuti put. S RTL-a je otišla prvo na narodni, a nakon rebranding­a te radijske postaje sada je na bravu! gdje je slušamo svakog jutra od 9 do 13 u showu “Uhvati ritam”.

U medijima ste prisutni gotovo dva desetljeća. Jeste li oduvijek znali da je to ono čime se želite baviti u životu?

Ustvari jesam! Otkako su me roditelji, još kao djevojčicu, odveli na gostovanje na tadašnju Z3 televiziju, bila sam s grupom djece, u programu uživo, i to je bilo to. Zaljubila sam se u sve ono što me tada okruživalo, u svu tu dinamiku oko sebe, silne kamere i opremu, cijeli onaj svijet iza pozornice i, pamtim to kao da je jučer bilo, znala sam već tada čime se u životu želim baviti. Moja je mama, pak, oduvijek govorila da ću biti spikerica na radiju. I eto me, valjda je važno zadati si pravac čim prije i onda znaš kamo ideš.

Voditelji obično s radija prelaze na televiziju, a kad vas je bilo obratno. Kako ste se odlučili na odlazak s televizije na radio?

Da se mene pitalo, odabrala bih i sama taj put, prvo sazrijevan­je i stjecanje iskustva na radiju, a zatim televiziju. No, kod mene se to ipak odigralo na način na koji jest, poslu sam se učila u udarnom tv terminu pred cijelom Hrvatskom, u tada jednoj od najgledani­jih emisija, i to je uistinu bilo intenzivno iskustvo. Gotovo cijelo desetljeće provela sam na RTL-u, a kada sam osjetila da je vrijeme za nadgradnju i daljnje stjecanje iskustva, koje mi se tada u ponuđenom okruženju nije nudilo, samu sam sebe izbacila iz zone komfora. Smatram da, ako napretka nema, nazadujemo, i zato sam odlučila tada prerezati: završiti faks i okušati se u drugom mediju. Premotajmo još jedno desetljeće i eto me danas ovdje.

Možete li usporediti rad na radiju i televiziji, gdje vam je ugodnije?

I jedan i drugi medij za mene su čarobni. Rad u medijima općenito. Radio i TV, koliko su slični, toliko su i različiti; prije sam mislila da je kamera ta koja sve otkriva, a ustvari je upravo suprotno, radio je taj ondje gdje si naizgled skriven, tu se toliko fino sve vidi. Danas ne bih mogla izabrati, podjednako me vesele i radio i televizija,

a najviše volim program uživo. Uostalom, otkako sam počela raditi, oduvijek sam radila “uživo” i to je poseban gušt.

Svi su na radiju imali i gafova, koji je vaš najveći gaf u eteru?

Radio trpi gafove više negoli televizija. Neposredan je to medij, brz i osoban u interakcij­i sa slušatelji­ma i ako se dogodi kakav gaf, on pridonese opuštenost­i i neposredno­sti koju radio traži. Dogodilo mi se jednom da je mikrofon ostao gore, na samim počecima, pa je i psovka pobjegla, no slušatelji su u konačnici redom pozitivno reagirali, vole vidjeti da u svijetu profesiona­lizma svi ipak imamo ljudsko lice.

Prvo ste bili na narodnom, a sada ste nakon rebranding­a na bravu! Koliko vam je rebranding donio promjena u radu?

Osobno mi je donio veću odgovornos­t i slobodu u radu, određenim temama sada pristupamo ozbiljnije novinarski i to me veseli, a opet, moja šihta, trudi se cijela kreativna ekipa, nije izgubila i na neposredno­sti. Operativno, u svakodnevn­u produkciju uveden nam je i veći video angažman, te produkcija za društvene mreže, kao i realizacij­a raznih audio i video podcasta, i sad je to postala jedna sveobuhvat­na medijska platforma za plasiranje naših proizvoda i komunikaci­ju sa slušatelji­ma, ali isto tako i gledatelji­ma. Uz rebranding, radio smo u potpunosti digitalizi­rali, a bez toga, daljnjeg razvoja medijskog posla nema.

Slušamo vas svaki dan od 9 do 13. Kako inače izgleda vaš radni dan? Kako se pripremate za šihtu, što radite nakon nje?

S obzirom na to da veći dio sadržaja za sutra pripremimo nakon šihte, dan radnije, a sve drugo ide uživo jer se naš dnevni program u mnogočemu oslanja na aktualnost­i dnevnog ritma, u redakciju stižem oko 8 ujutro kada s producento­m još jednom prođem sve teme dana i finalizira­mo vijesti s kojima započinjem­o program u 9. Od 9 do 13 sati smo, moj producent i ja, ali i dnevni urednik i audioprodu­cent, kako ja to volim reći, umreženi, jer program se vozi na radiju, ali i na svim našim drugim platformam­a, prate se mreže, portali, komunikaci­ja sa slušatelji­ma i mnogima koji nas prate na način na koji nas već prate - a to danas nije samo radio, već i, kako sam navela, društvene mreže. Nakon etera, u 13 je kolegij i priprema sljedećeg dana, odabir i snimanje sugovornik­a, pripremanj­e video sadržaja za digitaliju i sl. Dinamično, u svakom slučaju!

Nedavno ste u programu predstavil­i i prvog chat gpt voditelja. Mislite li da će roboti jednog dana zaista zamijeniti ljude?

Nema dvojbe da će u perspektiv­i umjetna inteligenc­ija olakšati našu svakodnevn­u produkciju, u konačnici, na nju se već u mnogočemu oslanjamo, no sve drugo, vjerujem da je i dalje na nama. Ljudi su ti koji čine razliku i dok god ulažemo u sebe i pratimo trendove, te pametno uklapamo umjetnu inteligenc­iju u svoj posao, vjerujem da nema brige. Barem ne u našem radnom vijeku.

Na društvenim mrežama i u medijima često pričate o privatnom životu. Znamo i da ste nakon borbe s bolesti vaše majke pomogli mnogim ljudima. Mislite li da je važno javno pričati o tome?

Mislim da je važno progovarat­i o svemu onome što na bilo koji način pomaže drugima. Informacij­om, kritičkim progovaran­jem, osobito mi koji u javnoj sferi i egzistiram­o. Ako svaki, ali baš svaki dan svoga života provodim nekoliko sati u eteru, javnoj sferi, u onoj vrsti medija koji to i traži na taj način, i od slušatelja tražim da podijele svoje priče, onda je i na meni red da podijelim svoje.

Lani ste se i vi javili iz bolnice, jeste li riješili sve probleme s kralježnic­om?

Upravo ovih dana prošao je šestomjese­čni period poštede i rehabilita­cije, sve je u potpunosti u redu. Krećem s većim aktivnosti­ma, bolova više nema, sad je na meni da dalje skrbim sama o sebi i budem aktivna.

Kako vaš ljubavni život? Prilaze li vam muškarci? Ima li netko trenutno tko vam je zarobio srce?

Kad se dogodi, obavijesti­t ću one koji bi to trebali znati.

Čime se bavite u slobodno vrijeme? Kakvu glazbu slušate privatno?

Točno onakvu kakvu sad puštamo na bravu! To je taj osjećaj i feeling. Što se slobodnog vremena tiče, najviše volim ljetnu fjaku kada život malo uspori i kada sam okružena svojima. Pa opet, moj mi posao pruža toliko zadovoljst­va da se ponekad njime bavim i u svoje slobodno vrijeme.

Kakvi su vam daljnji planovi u karijeri? Hoćemo li vas opet gledati i na televiziji ili su vam zasad svi planovi na radiju?

Imam puno planova, no život me poučio, nema potrebe ništa previše najavljiva­ti. Imam još puno godina do penzije, veselim se svakom novom projektu, bilo vezano za radio, televiziju ili pak digitaliju, medijska produkcija je jedini posao u kojem se vidim!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ugostila je i Hrvoja Kečkeša i Marija Mandžukića
Ugostila je i Hrvoja Kečkeša i Marija Mandžukića
 ?? ?? Jedna od gošći bila je i Ivana Vrdoljak Vanna
Jedna od gošći bila je i Ivana Vrdoljak Vanna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia