Večernji list - Hrvatska - Ekran

Pripadam klasi vječni optimist. Uvijek mislim kako će doći dobre uloge. I ne moraju se zvati Julija i Ofelija, mogu biti i žene majora

-

iskustvo. Sve je to život, glumački život, ponekad imaš loš tekst, ponekad nezahvalne partnere, ali tada glumac treba sve sam odigrati. I u tome je uspio kada to publika ne primijeti.

Pitanje koji su najbolji redatelji s kojima je radila, Matiji baš i nije najdraže, ali kaže da ne može zaobići Vinka Brešana, s kojim je napravila tako nezaboravn­u ulogu koju je nagradila i struka i publika. No, unatoč svemu tome spremno priznaje kako je ona zbog kazališta, a ne filma, došla na ADU, pa joj se u životu posrećilo da je radila i na filmu i na televiziji.

- Vidjela sam da se ne snalazim loše pred kamerama, shvatila da je to zapravo druga strana iste priče i da je sve samo pitanje mjere i perspektiv­e u oku kamere ili u oku gledatelja - kaže Matija. Razgovaram­o, naravno, i o godinama koje mnogo teže pogađaju glumice nego njihove muške kolege, jer one imaju jako malo godina u kojima mogu biti Julije, a kada prođu neke godine, s njima prođu i uloge. - Nemoguće je raditi i živjeti tako da odigrate sve. Većina uloga o kojima glumci sanjaju nas mimoiđe, ali dođu neke druge uloge. Za Juliju i Ofeliju vrlo brzo prođu godine, osim ako se ne radi u nekom alternativ­nom ključu, ali ja pripadam klasi vječni optimist i nikada ne žalim ni za čim. I uvijek mislim da će doći nešto još bolje. Ne mora se ta uloga zvati Julija ili Ofelija, može se zvati i žena majora Alekse! - govori kroz smijeh.

A na pitanje da otkrije svoje tri najdraže uloge nabraja:

- “Ukroćena goropadnic­a”! Shakespear­e kojeg sam igrala u kazalištu u Virovitici, u koprodukci­ji s Istarskim narodnim kazalište, u kojoj mi je parter bio Draško Zidar. Bila je to predivna predstava u režiji Damira Mađarića, ali i još bolje iskustvo rada u manjoj sredini, s drugom premijerom u Rimskom teatru u Puli, koja je bila zaista impresivna. Bila je to predstava za koju smo živjeli svi mi koji smo je radili. Zatim su tu ‘Ribarske svađe’ u režiji Joška Juvančića, predstava koja je u Gavelli igrala dvanaest godina i u kojoj mi je partner bio genijalni Pređa Vušović. A treća neka bude Lucija Milosavlje­vić, žena majora Alekse, koju je nemoguće prešutjeti - odgovara. No, tim ulogama dodaje i četvrtu:

- Ipak moram spomenuti još jednu ulogu, onu u predstavi “Samo jedna žena”. To je moja prva monodrama i prva produkcija Gala teatra i iza mene je više od sto odigranih predstava. Puno sam s njom putovala, gostovala diljem Hrvatske i ta je uloga rasla i sazrijeval­a u meni, a publika ju sjajno prihvaća. Čak ne mogu reći gdje je predstava bila najbolje prihvaćena, jer je publika svuda voli, ali se sjećam situacije koje sam doživjela kao najveće kompliment­e, kada su starije žene u publici, da ne kažem bakice, umirale od smijeha. Sjećam se da mi je jedna rekla: “Gospođo, drugi put nemojte doći s puškom. Ponesite zolju!”

 ?? ?? Monodrama “Samo jedna žena” predstava je s kojom je proputoval­a Hrvatsku
Monodrama “Samo jedna žena” predstava je s kojom je proputoval­a Hrvatsku
 ?? ?? Nova premijera Gala teatra, “Otvoreni brak”, u kojoj joj je partner Slavko Juraga
Nova premijera Gala teatra, “Otvoreni brak”, u kojoj joj je partner Slavko Juraga
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia