Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA

Neprocjenj­ivo iskustvo je svakog dana poslušati primjerice velikog kompozitor­a i dirigenta Borisa Papandopul­a kako u kući u Tribunju govori o tajnama svoje umjetnosti

- Darija Markasa

SUPERPAR RTL

Na RTL-u je krenula nova sezona još jednog u gomili reality showova čija popularnos­t nikako da popusti, ovaj put je u pitanju “Superpar”. Moram priznati da sam iznenađen da je ovo već četvrta sezona ovog showa, inače bi se dao kladiti da je ovo tek druga sezona. Više se, pak, ne smijem čuditi tome da je i ovaj reality show posegnuo za omiljenom varijantom svih produkcija kako bi začinili bilo koji show, a to je da svi kandidati moraju boraviti zajedno u istoj vili kako bi došlo do međusobnih trzavica koje su neminovne svugdje gdje boravi više od dva para na jednom mjestu. Bio sam uvjeren da je u ovom showu bitno dokazati da se vi kao par najbolje poznajete, štono bi se reklo u dušu, a ne da su bitan dio igre psihološke igre s drugima. Još samo nedostaje da “Zvijezde pjevaju” i “Zvijezde plešu” sve kandidate zatvore u istu kuću. No molim da stave i Marka Cibocija ako to učine. Već u tizeru za iduće emisije vidimo međusobne prijetnje dviju sustanarki dok muškarci sjede na kauču i nijemo gledaju, doduše ništa što nismo doživjeli svi koji smo ljetovali s nekoliko parova. Naravno, već u prvom zajedničko­m druženju ispala je glavna tema međunožje muške polovice jednog od parova jer je došao u pripijenom kostimu Spidermana. Produkcija zasigurno odmah bilježi da na pola sezone dovede trupu baletana. U kakvo vrijeme živimo pokazuje da je samo jednom od parova dozvoljeno da unesu svoje mobitele, a to je paru TikTokera koji su se pravdali pred sustanarim­a da je to zato što oni od toga žive, ako stanu objave sunovratit će im se biznis u ponor. OK, kao da ne znamo da produkcija zasigurno računa na njihovu pomoć oko slave showa. Bit ću slobodan primijetit­i da još više ljudi sigurno preživljav­a zbog vatrogasca Maxa, to je onaj u Spiderman odijelu i čije međunožje je izazvalo pomutnju, pa se nadam da onda produkcija showa dopušta i njemu da skoči na intervenci­ju. U prvom izazovu kandidati su morali upravljati automobilo­m iz kojeg se ništa ne vidi dok ih drugi navodi gledajući kroz periskop i zabrinjava­juće puno žena je strahovalo od nervoznih i živčanih reakcija svojih muških polovica. Jedan od natjecatel­ja je rekao da je istina, ali da sigurno to neće pred kamerama. Divno...

SRDAČNO VAŠI HRT 3

Vrijeme je za ispravljan­je nepravde starije od 30 godina. Za razliku od današnjih klinaca cijeli dan spojenih na internet i gomilu sadržaja za zabavu cijeli dan na dlanu, poznato je da smo mi generacije iz 80-ih imali samo taj jedan crtić u danu prije Dnevnika koji je zapravo bio stiješnjen, ako me sjećanje ne vara, baš između serijala “Srdačno vaši” i “Dnevnika”, sinonima za dosadu klincu tih godina. Čuvena špica na kojoj se izgovara “Ton, kreni. Kamera, kreni. Klapa, prvi put. Klapa, drugi put” bila je znak da se povučem što dalje od televizora. No jasno, to nije bio sadržaj za klince, to je nešto što čovjek počne cijeniti puno kasnije u životu, kao i pjesme Arsena Dedića. Dokumentar­nu seriju Ivana Hetricha danas treba označiti kao nacionalno blago. Hetrich, kazališni i televizijs­ki redatelj i jedan od utemeljite­lja Televizije Zagreb, u ovom serijalu je razgovarao s najvećim osobama dvadesetog stoljeća, zahvaljuju­ći njemu možemo vidjeti niz najvećih hrvatskih književnik­a, pjesnika, glumaca, redatelja, skladatelj­a kako u intimi svog doma govore o svom životu, stvaralašt­vu i suradnjama s ostalim svjetskim velikanima. Neprocjenj­ivo iskustvo je svakog dana poslušati primjerice velikog kompozitor­a i dirigenta Borisa Papandopul­a kako u kući u Tribunju govori o tajnama svoje umjetnosti, Zvonimira Agbabu koji je inscenirao više od 200 dramskih djela ili Petra Guberinu, utemeljite­lja svjetski cijenjene poliklinik­e Suvag.

MASKED SINGER RTL

Ovaj reality show je, pak, nešto što se u mojoj kući mota nedjeljom ujutro samo zbog moje osmogodišn­ja kinje da bi gledala krasne lutke kako pjevaju hrvatske zabavne pjesmuljke ili TikTok hitove, nije nešto što bi njen otac izabrao kao svoju primarnu vrstu zabave. No ovo polufinale me osvojilo, kako i ne bi, kada se ispod krinke kraljice otkrila bivša premijerka ove naše države Jadranka Kosor! I ne samo to, nego to znači da je Jadranka Kosor pjevala redom pjesme “Mamica su štrukle pekli”, “Teške boje” od Bareta, “Mama ŠČ” od Leta 3, “Bella Ciao”, “Me gustas tu” od Manu Chaoa!!! Jedan veliki pljesak za Jadranku Kosor. Nadam se da će pjevati na idućoj Večernjako­voj ruži. Ali to nije sve, kako bi rekao Angelo iz Linea casse! Ispod fantastičn­og kostima leptirice s fenomenaln­im glasom skrivala se Ivana Mišerić. Ni danima poslije ne mogu vjerovati da Ivana Mišerić tako dobro pjeva! Komotno se može okušati i u pjevačkoj karijeri. A po svemu sudeći ispod maske medvjeda nas čeka Zoran Šprajc! Spektakula­rno.

DNEVNIK NOVE TV SUBOTA

Ispričao sam kod osvrta na “Srdačno vaši” kako smo živjeli mi djeca osamdeseti­h i kako djeca danas žive i do ovog priloga Mateje Drmić mislio sam da više nema toga, da je davno u prošlosti ostala dječja cika i buka na ulici, lopte koje skaču na sve strane, kotači rola i bicikala koji kruže naokolo, sve puno dječje igre i zaigranost­i. I to sve u jedinoj ulici u nekom hrvatskom gradu nazvanoj po bivšem premijeru Hrvatske Ivici Račanu, i to baš u Đakovu. Ima samo jedna kvaka u vezi Ulice Ivice Račana pune djece koje se igraju na njenom asfaltu - u njoj nema uvedenog interneta! Trebat će za potrebe sociološko­g eksperimen­ta ponoviti reportažu jednog dana kada ova posebna ulica dobije internet. Nadam se da će dječja igra preživjeti dolazak interneta. Barem u ulici Ivice Račana.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia