Večernji list - Hrvatska - Ekran

Goran Vinčić

Stand-up komičar ima tek 28 godina, no već ima brojnu publiku, a trenutačno se priprema za veliki nastup u zagrebačko­m KD-u Lisinski

- Ana Kolinger

Jedan od najmlađih stand-up komičara 28-godišnji Goran Vinčić Vinča već osam godina zabavlja publiku svojim kreativnim nastupima. Inspiracij­u za predstave crpi iz životnih situacija, ali o najnovijoj “Reci mi da se šališ”, koju će u listopadu izvesti u Koncertnoj dvorani Lisinski, nije htio otkriti previše detalja. Kazao je samo da se kroz život često susretao s rečenicom “Reci mi da se šališ” te je podijelio neke situacije koje su izazvale takvu reakciju.

– Nisam završio faks, tukao sam se u kavezu, eksao sam teglu meda… I o svemu tome se vrhunski šalim! – kazao je i pozvao sve da dođu na njegov stand-up spektakl u Lisinskom, a dok su pripreme za nastup u tijeku, prisjetio se svojih početaka.

– Prvi stand-up komičar koji me oduševio bio je Robin Williams i zbog njega sam odlučio krenuti. Na Valentinov­o 2015. godine imao sam prvi stand-up nastup u Privrednik­ovu klubu u Preradović­evoj – kazao je i dodao da je nedugo nakon toga osnovao BIS comedy zajedno s Markom Dejanoviće­m i Tinom Sedlarom.

– U tri godine postojanja digli smo produkciju standup komedije na višu razinu i dokazali da stand-up, uz klubove, zaslužuje puniti i velika kazališta i dvorane – pohvalio se.

Nastup u manjem klubu, kako kaže, intimniji je i prisniji odnos s publikom, a velika dvorana je prostor za grandiozni­ji show. Unatoč tome, priprema je ista, a prema njegovim riječima, prava magija događa se tek na pozornici. – Međutim, ono što ću pokušati napraviti u Lisinskom intimna je atmosfera jer želim dati toliko energije da se svaka osoba osjeća kao da se obraćam baš njoj – objasnio je.

Inače, Vinča je poznat po iznimnoj povezanost­i s publikom za koju kaže da je njegova najveća inspiracij­a, ali mnogi ga poznaju kao strah i trepet za prvi red jer nerijetko na pozornicu prozove one koji tamo sjede. No pravila nema. Nekad se na meti njegovih šala nađu i oni u zadnjem redu.

– Na nastupima nitko nije siguran – smije se Vinča. – Ja se trudim ne diskrimini­rati – jednako zadirkujem sve, bili oni doktorica, pekar ili ministar – našalio se.

Goran uživa u interakcij­i s publikom, a ponekad mu se na pozornici pridruže kolege s hrvatske i balkanske standup scene. Marka Dejanovića posebno ističe kao kolegu i prijatelja s kojim ima jedinstven­u kemiju.

– Zajedno radimo stand-up show “Dupla doza” koji je jedinstven po tome što smo skupa na pozornici, bez scenarija i s hrpom neočekivan­ih obrata – kazao je i dodao da najviše cijeni njegovu iskrenost i spremnost da pomogne. Uz stand-up komediju Vinča ima nekoliko skrivenih talenata i hobija.

– Iako tako ne izgleda, majstor sam karatea, imam crni pojas, a jako sam veliki fan Dylana Doga i redovito kupujem nove brojeve – našalio se i dodao da uz to snima razne projekte, od kratkih filmova do skečeva s redateljem Josipom Sunkom.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia