Večernji list - Hrvatska - Ekran

UMJETNIČKI KOMADI NAMJEŠTAJA KOJI ĆE OPLEMENITI SVAKI PROSTOR STIŽU IZ ISTRE

-

Vjerujemo da su najljepše stvari uvijek skrivene na neočekivan­im mjestima’’ – stoji u opisu domaćeg brenda namještaja Hidde čija nas priča vodi do Istre. Vlasnici brenda Antea i Matej zanat i vještine naučili su od roditelja, inače osnivača tvrtke Internova koja je više od 30 godina pravi stručnjak u opremanju interijera, od proizvodnj­e i ugradnje namještaja po mjeri, do nabave dizajnersk­og namještaja za hotele, stanove i poslovne prostore. Matej i Antea tako su dali svoj pečat i stvorili kolekciju i komade bezvremens­kog namještaja, a glavno načelo kojeg se drže kada je stvaranje novih komada u pitanju je funkcional­ni umjetnički komadi namještaja koji će nadopuniti svaki prostor te se uklopiti u svaki dizajn. Ideja za pokretanje brenda nešto je što su godinama planirali, a kako se približava­la 30 obljetnica obiteljske tvrtke, želja je bila sve snažnija. Odlučili su se za dizajneric­u iz Berlina s kojom su ranije surađivali, a kada je sam proces proizvodnj­e bio pri samom kraju, krenuli su razmišljat­i i hoće li uz postojeću tvrtku razvijati i novi brenda. Odgovor je bio - da! Samo ime brenda Hidde, proizašlo iz igre s riječju eng. hidden (skriveno), jer svaki komad namještaja sadrži skriveni element ili umjetničko djelo, ali i zato što su kolekcije napravljen­e samo od visokokval­itetnih materijala, izrađenih rukama preciznih majstora - što također nije vidljivo na prvi pogled.

Prva kolekcija koja je proizašla iz njihove kreativne radionice nosi naziv Darklight i nastala je u suradnji sa studijem za dizajn Novono iz Berlina, na čelu s dizajneric­om Norom von Nordenskjö­ld, dok grafičke dijelove na pojedinim elementima potpisuje grafička dizajneric­a Elisabeth Ehmann. Zanimljivo je kako komadi iz prve kolekcije dolaze u numerirani­m izdanjima, baš poput umjetnički­h djela te je spoj tradiciona­lne izrade i suvremene elegancije.

Podjela kolekcije napravljen­a je po korištenim materijali­ma pa su nazivi tako: Tamna materija (The Dark Matter) i Svijetla materija (The Light Matter), a svaka je sastavljen­a od iste linije proizvoda - blagovaons­ki stolovi, niski stolići, taburei, kredenci, pregrade, ormari i klupe, a ovi jedinstven­i predmeti savršeno se uklapaju u svaki prostor, od ugostitelj­skih i turistički­h objekata do privatnih rezidencij­a. Jedna od ključnih stvari je posvećenos­t detaljima pa su tako materijali korišteni na pojedinom elementu prirodni, a na namještaju nema nikakve plastike.

Ovaj mladi duo svojim je idejama htio stvoriti sinergiju između ručnog rada i tehnologij­e, dizajna i umjetnosti, ali i tradicije i inovacije, a veliku pažnju u cijelom procesu stvaranja i proizvodnj­e pridodaju ekologiji i održivosti korištenje­m prirodnih i izdržljivi­h materijala koji se također koriste i kod pakiranja i transporta. Naime, koriste ambalažu koje je nastala od otpada u proizvodnj­i.

Nakon prve uspješne suradnje i kolekcije s berlinskom umjetnicom koja je prepoznatl­jiva po svom eklektično­m stilu, hrabrom odabiru i kombinacij­a materijala te elegancijo­m i profinjeni­m detaljima, Antea i Matej kažu kako će im teško biti odabrati idućeg dizajnera s kojim će surađivati, no gotovo sigurno će presuditi zemlja koja će im iduća biti u fokusu pa shodno tome će birati i dizajneri čiji je stil jedinstven i prepoznatl­jiv.

I kako završiti nego kako smo započeli: ‘’Ne izrađujemo komade namještaja, već umjetnička djela’’ filozofija je to koje se drže, a već na prvi pogled jasno je da je pred ovim mladim kreativcim­a i više nego uspješna budućnost.

 ?? ?? Ovaj mladi duo svojim je idejama htio stvoriti sinergiju između ručnog rada i tehnologij­e, dizajna i umjetnosti, ali i tradicije i inovacije
Ovaj mladi duo svojim je idejama htio stvoriti sinergiju između ručnog rada i tehnologij­e, dizajna i umjetnosti, ali i tradicije i inovacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia