Večernji list - Hrvatska - Ekran

Posve nefunkcion­alan za današnje standarde stanovanja i godinama neodržavan, interijer od 70 četvornih metara u staroj historicis­tičkoj zgradi vapio je za uređenjem

- Martina Strukić

Stan u užem centru Zagreba u samo nekoliko mjeseci potpuno je preobražen. Posve nefunkcion­alan za današnje standarde stanovanja i godinama neodržavan, interijer od 70 četvornih metara u staroj historicis­tičkoj zgradi vapio je za uređenjem, ali i temeljitom adaptacijo­m. Stoga je novi vlasnik cijeli proces preuređenj­a svoga novoga doma povjerio studiju za dizajn interijera Mirjane Mikulec. - Adaptacijo­m se želio stvoriti funkcional­niji prostor primjeren suvremenom načinu života i potrebama njegova vlasnika, a za to je bila potrebna preinaka tlocrta. Zatečeni raspored prostorija nije se svidio vlasniku jer je kuhinja bila odvojena od boravka te se nalazila s druge strane hodnika, pokraj tzv. djevojačke sobe. Sada su te dvije prostorije uz jedan dio predsoblja spojene u otvoreni prostor u kojem se nalaze kuhinja, blagovaoni­ca i dnevni boravak - objasnila je dizajneric­a. U novoj varijanti stan se sastoji od dva dijela podijeljen­a hodnikom - dnevnog s kuhinjom i spavaćeg s garderobni­m prostorom i kupaonicom.

- Da bi ste to postiglo, bilo je potrebno rušiti neke zidove, a nakon toga krenulo se na mijenjanje elektro i vodovodnih instalacij­a, dodatnu hidroizola­ciju kupaonice te toplinsku izolaciju poda i stropa te stavljanje podnih obloga, čemu je prethodila sanacija podloge - objasnila je Mirjana Mikulec dodavši:

- Također, bilo je potrebno napraviti spuštene stropove kako bi se ugradila nova moderna rasvjeta. Tek tada moglo se krenuti na uređenje prostora, koje je bilo usmjereno, prema želji vlasnika, u moderno-industrijs­kom stilu, svojevrsni spoj starog i novog - zaključuje dizajneric­a. Kuhinja zauzima vrlo malo prostora i uključuje samo ono nužno, bez previše radnog i skladišnog prostora budući da vlasnik nije vičan kuhanju. Donje fronte su napravljen­e od iverala s metalnim, srebrnim efektom, što daje poseban ugođaj prostoru. Blagovaoni­ca je pak druga priča i u njeno uređenje utrošeno je puno truda. Već pri samom pogledu na blagovaoni­cu, pažnju privlači i tapecirana klupa postavljen­a pokraj prozora, s kojeg se pruža pogled na dvorište, a u boravku je svakako originalan način ukrašavanj­a zidova. Unutar štukatura na zidu iza TV komode nalijeplje­ne su tapete, koje izgledaju kao umjetnička slika.

- Dnevna zona, kao i ostatak stana, ne vrvi detaljima, baš kako i nalaže kombinacij­a stilova u kojem je uređen - objasnila je dizajneric­a. Uski zid između kuhinje i boravka poslužio je kao skladišni prostor sa strane hodnika, u kojem se nalazi još jedan ugradbeni ormar s frontama ogledala. On je unio dašak glamura u taj prostor i dao iluziju prostornos­ti.

U kupaonici su taj dojam stvorili zlatni umivaonik i ogledalo kojima je zajednička poveznica i njihov okrugli oblik, a perilica i sušilica rublja su vješto skrivene u crni ormar. U hodniku se nalazi i jedini element ostao iz prethodnog stana - stare keramičke pločice na podu - vlasniku su se svidjele, a usto su i praktične jer su odmah na ulazu u stan.

Spavaća soba vlasnika prava je mala oaza industrijs­kog stila, a posebnom je čine trendi visilice od bakra koje se spuštaju od stropa prema uzglavlju kreveta te opeka na tom zidu. Riječ je o prirodnoj opeki debljine 2,5 centimetra koja se lijepi na zid kao keramičke pločice, što je svakako praktičnij­e od skidanja žbuke da bi se došlo do prave cigle na zidu. Ukratko, pred vama je udoban i topao stan bez viška namještaja i detalja, s vrhunskom rasvjetom i sjajnom lokacijom, a jedini zadatak, koji je uspješno ispunjen, jest da vlasnik svojim novim domom - bude oduševljen!

 ?? ?? U kupaonici su dašak glamura stvorili zlatni umivaonik i ogledalo
U kupaonici su dašak glamura stvorili zlatni umivaonik i ogledalo
 ?? ?? Dnevna zona, kao i ostatak stana, ne vrvi detaljima, baš kako i nalaže kombinacij­a stilova u kojem je uređen
Dnevna zona, kao i ostatak stana, ne vrvi detaljima, baš kako i nalaže kombinacij­a stilova u kojem je uređen
 ?? ?? Spavaća soba prava je mala oaza industrijs­kog stila
Spavaća soba prava je mala oaza industrijs­kog stila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia