Večernji list - Hrvatska - Ekran

BABA GANOUSH (NAMAZ OD OGARAVLJEN­IH PATLIDžANA)

-

Svi koji me poznaju u dušu dobro znaju da smo baba ganoush i ja savršena simbioza, baš poput moruzgve i raka samca. Čim se spomene baba ganoush, prva sam osoba koja mnogima padne na pamet jer sam njime “pilala” uzduž i poprijeko. Ne znam otkud takva ljubav prema toj šačici ogaravljen­ih patlidžana u njihovoj najfinijoj svilenkast­oj teksturi. Ne znam otkud toliko ljubavi prema tom Levantu, koji nosim ugraviran u duši. Uistinu ne znam. Bit će da mi se negdje, nekada davno i pradavno nekom čarobnom pletaćom iglom upleo u genetski kod. Ako još nikad niste, napravite baba ganoush, najdivniji namaz od patlidžana koji svijet poznaje.

Sastojci

(za teglicu od 400/500 g):

2 srednje velika čvrsta patlidžana 1-2 režnja češnjaka

2-3 žlice maslinova ulja

2 žlice limunova soka

2 žlice tahini paste

2 prstohvata soli

¼ žličice mljevenog kumina

Priprema:

operite patlidžane, dobro ih obrišite i posložite cijele na pleh obložen papirom za pečenje pa ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite ih 60 minuta, ali tako da ih svakih 15 minuta okrećete. N. B. Idealno bi bilo da, ako vam to uvjeti dozvoljava­ju, patlidžane ispečete na roštilju, što će im dati onaj neodoljivi dimljeni “štih”. Ako nemate tu mogućnost, ispecite ih na otvorenom plamenu plinskog štednjaka (izvrtite sa svih strana da dobro pocrne), a potom ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 45 minuta, kako ja najčešće radim. Ako niste u prilici na ovaj način ispeći patlidžane, slobodno u namaz dodajte pola žličice dimljene paprike.

Pečene patlidžane stavite u cjedilo i zarežite po dužini te ih ostavite da se sasvim ohlade i ispuste što više tekućine. Potom ih ogulite ili meso izdubite žlicom i stavite u širu zdjelicu. Patlidžane dobro protisnite vilicom, dodajte im protisnuti ili sitno ribani češnjak, sol, limunov sok, kumin, maslinovo ulje i tahini pastu. Sve dobro izmiješajt­e pa prelijte maslinovim uljem, poklopite ili prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi (najbolje preko noći).

Poslužite kao namaz uz tostirani kruh, pogačice ili svježe pečeni naan. I zapamtite, bez baba ganousha meza nije meza.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia