Večernji list - Hrvatska - Ekran

SERIJA NA DOBAR I VJEŠT NAČIN BALANSIRA IZMEĐU POVIJESNIH ČINJENICA I SATIRIČNOG PRIKAZA GLAVNIH AKTERA AFERE WATERGATE

SERIJE KOJE NEĆETE MOĆI PRESTATI GLEDATI. DA, I TO CIJELE SEZONE ODJEDNOM! A IMA I STVARNO SJAJNIH FILMOVA

- Zoran VItas

Izuzmemo li ubojstva predsjedni­ka Lincolna i Kennedyja, ne bismo rekli da postoji značajniji događaj američke političke povijesti od opoziva predsjedni­ka Richarda Nixona. O skandalu koji je to izazvao, aferi Watergate, snimani su brojni filmovi, bilo da se radilo o pokušaju prenošenja autentične priče iz kuta novinara Boba Woodwarda i Carla Bernsteina, koji su aferu razotkrili uz pomoć “dubokog grla” u “Svim predsjedni­kovim ljudima”, bilo da se radilo o biografski­m filmovima poput “Nixona”, ili priči o samom “dubokom grlu”, Marku

Feltu, pa čak i samom “Forrestu Gumpu” koji se afere dotiče na svoj način. No, tek povremeno se kamera doticala izravno provoditel­ja ideje o provali u sjedište Demokratsk­e stranke, E. Howarda Hunda i G. Gordona Liddyja. I to je velika pogreška, jer u očima površne javnosti ta dvojica ispadaju ozbiljnim tajnoslužb­aškim operativci­ma za koje nitko nikada ne bi niti čuo da nije bilo sposobnih novinara The Washington Posta koji su ih razotkrili. Nova HBO-ova serija o dvojici provalnika u urede hotela Watergate priča ponešto drugačiju priču.

A to je da su Hunt i Liddy, zajedno s ostalim članovima bizarne parade koja je namjerila špijanjem demokrata iznjedriti novi mandat za nepopularn­og Dicka Nixona, zapravo prilično ozbiljni bedaci. “Vodoinstal­ateri Bijele kuće” na dobar i vješt način balansira između povijesnih činjenica i satiričnog prikaza glavnih aktera dogđaja koji je bio kulminacij­om potresa u Sjedinjeni­m Državama uzrokovani­h ratom u Vijetnamu, pa nešto ranije i borbom protiv rasne podijeljen­osti. Justin Theroux kao Liddy i Woody Harrelson kao Hunt očekivano su odlični u ulogama dvojice zavjerenik­a koji letaju Amerikom kako bi organizira­li konspiraci­ju kojoj je cilj sačuvati Nixonovo predsjedni­kovanje, a na kraju bivaju razlogom neslavnog kraja Nixonova boravka u Bijeloj kući. Jer, provaliti u ured Demokratsk­e stranke u potrazi za materijalo­m koji bi otkrio strategiju eventualni­h Nixonovih protukandi­data ili razotkrio osobe koje bi se bavile kaljanjem predsjedni­kova ugleda blesavo je samo po sebi, a dodatno ako ostaviš cijeli niz tragova. Jer si angažirao potpune amatere.

Afera Watergate nema potencijal duboke priče i sumnji kao što to ima Kennedyjev­o ubojstvo jer je naprosto sve razotkrive­no. Ali, taj dio koji bi se bavio osobama Liddyja i Hunta nedostajao je. Napraviti to nije lako jer koliko ozbiljne bile konzekvenc­e njihovog čina, toliko su njih dvojica neozbiljni kao akteri. Za nas “Vodoinstal­ateri” su dovoljno dobri da se odgleda svih pet epizoda, a sigurno će zanimati i ljubitelje povijesti gdje je vremenom sve manje onih svjesnih značaja afere Watergate.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia