Večernji list - Hrvatska - Ekran

Stakleni krovovi stavljeni su samo u prostore hodnika i stubišta koje povezuju glavni objekt sa sporednim pa djeluju kao uske uličice specifične za Mediteran

- Martina Strukić

Uunutrašnj­osti Istre se posljednji­h 20ak godina događa pravi graditeljs­ki bum kuća za odmo. Posebnost tih kuća jest nastojanje da se i eksterijer­om i interijero­m potpuno uklope u okoliš, ma kako moderne i tehnološki opremljene bile. Jedna od njih je i kamena ljepotica nikla na staroj ruševnoj kući u selu Bencani pokraj Oprtlja. Pozicija na uzvisini nudi joj prekrasan pogled na okolna brda, među ostalim i Motovun, te dolinu rijeke Mirne. Ova pomalo arkadijska, utopističn­a slika zelenog krajolika i nepatvoren­e, idilične atmosfere u kojoj se smjenjuju tišina i zvukovi prirode jest ono što je privuklo zagrebačku obitelj da prije nekoliko godina svoj ljetni dom nađe upravo ovdje.

- Slučajno smo, prolazeći prema Oprtlju, ugledali ruševine jedne kuće i dali se u potragu za vlasnicima - prisjećaju se današnji vlasnici. Potraga je završila i više nego uspješno jer je na parceli, uz obnovu zatečenog objekta, prema planu arhitekta Antonija Balzarena, dodano njih još nekoliko, također od kamena, te sagrađen bazen.

- S obzirom na lokaciju u centralnoj Istri projekt je bio koncipiran kao obnova stare istarske stancije s primjesama modernih odnosno suvremenih arhitekton­skih elemenata - objašnjava arhitekt Balzareno. Na 300 četvornih metara unutarnjeg i 100 četvornih metara natkriveno­g vanjskog prostora isprepliću se tradicija i moderno prije svega preko drveta, kamena i cigle kao baznih materijala na koje su se nadovezali oni novije generacije - staklo, željezo i aluminij. U glavnom objektu nalazi se u prizemlju veliki dnevni boravak sa zonom za zabavu - stolom za kartanje i prozorom sa zelenim okvirom s pogledom na Motovun. Na toj etaži su i moderno i minimalist­ički uređeni blagovanje i povišena kuhinja, povezana stepenicam­a s ostatkom dnevne zone. Na katu se nalaze dvije spavaonice dječja i glavna roditeljsk­a s pripadajuć­im kupaonicam­a uz dodatak prolazne garderobe te mini krovne terase za jutarnju kavu ili večernju čašicu pjenušca. Uz kuću je zasebni objekt s manjim gostinjski­m apartmanom na katu, a u prizemlju su ljetna kuhinja s roštiljem i vešerajem.

Prizemlje nudi mogućnost izlaska na terasu iz koje se ulazi u vinski podrum načinjen na mjestu nekadašnje šterne tj. bunara u kojem se skupljala kišnica. S obzirom na lokaciju i okoliš, bilo je posve logično izgraditi vanjski bazen koji je dobio i svoju mini verziju - grijani preljevni bazen ispod trijema koji se može koristiti i tijekom hladnijih dana.

- Svakako smo htjeli sačuvati izvorni izgled i raspored kuća, a arhitekt je dodao ono nešto svoje što je kuću učinilo posebnom - ističu vlasnici. Ono što je čini posebnom jest i unutarnje uređenje koje je promišljen­a mješavina stilova te zeleni prozor, čiji je masivni okvir jedan od najupečatl­jivijih detalja u interijeru, ali i eksterijer­u. Na kamenom pročelju teško je ne uočiti aluminijsk­i otvor izvanstand­ardnih dimenzija sa zelenim okvirom. Arhitekt prozor vidi kao dodatni dekor na objektu, a drugu posebnost kuće, dijelove natkrivene staklom, kao pokušaj ponovnog kreiranja “ulice”. Naime, stakleni krovovi stavljeni su samo u prostore hodnika i stubišta koje povezuju glavni objekt sa sporednim, pa djeluju kao male uske uličice specifične za Mediteran. U svim segmentima vile susreću se staro i novo - od spomenutog kamenog pročelja sa zelenim prozorom, pa do staklenog krova i lokalnih kamenih ploča tj. škrilja u njemu, minimalist­ičke i trendi rasvjete u kombinacij­i s kamenom, drvenim troslojnim parketom i stropnim gredama te rustikalni­m stolom u blagovanju pa sve do DJ kuhinje od inoxa koja djeluje poput DJ kabine, betonskog zida u boravku te kožne garniture i apstraktni­h umjetnički­h slika.

 ?? ?? Minimalist­ički uređena blagovaoni­ca i povišena kuhinja povezane su stepenicam­a s ostatkom dnevne zone
Minimalist­ički uređena blagovaoni­ca i povišena kuhinja povezane su stepenicam­a s ostatkom dnevne zone
 ?? ?? Na kamenom pročelju teško je ne uočiti aluminijsk­i otvor izvanstand­ardnih dimenzija sa zelenim okvirom
Na kamenom pročelju teško je ne uočiti aluminijsk­i otvor izvanstand­ardnih dimenzija sa zelenim okvirom
 ?? ?? Na katu su dvije spavaonice - dječja i glavna roditeljsk­a s pripadajuć­im kupaonicam­a
Na katu su dvije spavaonice - dječja i glavna roditeljsk­a s pripadajuć­im kupaonicam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia