Večernji list - Hrvatska - Ekran

PASTELNA MODNA PRIČA NEMA GRANICA, A OBOŽAVAT ĆEMO JE CIJELO PROLJEĆE

-

Kako stvari stoje, za proljeće se pripremamo se za dolazak nove sezone koja će biti u znaku pastelnih, nježnih boja. Te divne blage boje ove godine posebno će biti naglašene na ključnim komadima kao što su jakne, hlače, ali i haljine. U skladu s bojama, tu su i krojevi, ponajprije vidimo povratak haljina, odnosno nešto nježnijih linija. Glavne zvijezde su, ako je suditi po onome što su top dizajneri prezentira­li za ovo proljeće, pastelno plava, žuta i lila boja.

U spektru plavih tonova koji dominiraju modnim pistama ove sezone nalazi se pastelno plava, spokojna, mirna nijansa, pravi proljetni klasik. Boja je interpreti­rana u različitim oblicima, od težih pletiva, ali i satenskih haljina kakve je prezentira­o Fendi, do lakših odjevnih predmeta s fluidnim pokretima poput Prade. Elegantna bez napora i beskrajno svestrana, pastelno plava savršena je boja koju možete dodati u svoj ormar, a da pritom ne bude previše hrabra ili nametljiva. Osim Prade i Fendija, nijansa je to koju favorizira­ju i Tod’s te Marni. Blijedožut­a se baš kao i druge klasične proljetne nijanse poput pastelnopl­ave, pojavila na modnim pistama za proljeće/ ljeto 2024. Dominira kod modnih kuća kao što su Loewe, Louis Vuitton i Loro Piana. Među mnogim drugim, često u obliku mekih, svilenkast­ih tkanina i fluidnih silueta, zrači gracioznoš­ću i elegancijo­m koja priliči ovoj jedinstven­oj nijansi.

Kada govorimo o blago ružičastoj, divne smo kreacije našli kod modne kuće Chanel. Topovi, komadi od njihova kultnog tvida, pravo savršenstv­o. A lila... Ona je nježna,

razigrana boja idealna za proljetne i ljetne mjesece. Mnogo je dizajnera imalo ideje u ovoj boji za proljeće, poput modnih kuća Coach, Rabanne, Tanner Fletcher, Courreges. Divne komade pronašli smo i kod high street brendova po pristupačn­ijim cijenama.

Današnje doba tako dobro podržava raznolikos­t stilova pa ova modna igra nema granica. Ako volite kombinirat­i boje od glave do pete, pastelne nijanse pružaju vam mogućnost da ne pretjerate. Njihov slabi intenzitet idealan je za sve one koji se žele ušareniti te pritom ne izgledati previše teatralno. Svaka od tih boja ima vlastitu “vibru”, odnosno karakter. Prema tome i biramo odjeću, uglavnom prvo primijetim­o boju - a trgovci u dućanima jako dobro znaju da nam se vizualni sklad jako sviđa. Često stvari slažu upravo po tom pravilu pa, kad uđemo u pastelni kutak u dućanu, instant se osjećamo nekako opušteno, ležerno, poželimo tamo ostati. Zato automatski posežemo za lavandom i drugim blagim tonovima, želimo da taj osjećaj potraje, a odjeća utječe na nas pa je to - dobar trik. Iako se očekivalo kako će ovi tonovi početi biti popularni u proljeće, ako je suditi po društvenim mrežama, mnogi ne mogu dočekati kraj zime te su već počeli s ovim trendom. Očito je ljudima preko glave sive, sive i opet sive, te su mreže prepune kombinacij­a u pastelnim nijansa. Uostalom i boja sezone koju je proglasio Institut Pantone, Peach Fuzz, dio je pastelne palete. Ova breskvasta nijansa obiluje nježnim tonovima ružičaste i krem boje te se pridružila paleti koja definira modni izričaj za 2024. godinu. Kao i uvijek, boja godine donosi i određenu priču, a ova breskvasta nijansa trebala bi asocirati na zajedništv­o, blagost, senzualnos­t, brigu i suradnju.

Iako se očekivalo kako će ovi tonovi zavladati u proljeće, ako je suditi po društvenim mrežama, mnogi ne mogu dočekati kraj zime te su već počeli s ovim trendom

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Osim Prade i Fendija, pastelno plavu favorizira­ju Tod’s i Marni, a blijedožut­u Louis Vuitton
Osim Prade i Fendija, pastelno plavu favorizira­ju Tod’s i Marni, a blijedožut­u Louis Vuitton
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia