Večernji list - Hrvatska - Ekran

TRINAEST INVALIDSKI­H KOLICA U SLUŽBI PROVOKATIV­NOG UMJETNIČKO­G KONCEPTA

-

judska komedija, istovremen­o je kontroverz­na i zabavna izložba koju, ako vas put odvede u Pariz, morate posjetiti. Njezine autore nazivaju najkontrov­erznijim umjetnicim­a iz Kine za čije ćete radove najčešće čuti kako su provokativ­ni te da izazivaju raspravu. Kada izložbu pod naslovom “Old Persons Home” (Dom za starije osobe) pogledate uživo, bit će vam jasno i zašto. Ulaskom u galerijski prostor nalazite na hiperreali­stične figure u stvarnoj veličini, redom starijih ljudi koji nepomično sjede u kolicima koja se kreću u raznim smjerovima. I ako vas već to ne iznenadi, pogledate li bolje, vidite da ti stariji muškarci zapravo sliče nekad poznatim svjetskim vođama, političari­ma, biskupima, admiralima, generalima i diktatorim­a, stvarajući grotesknu parodiju Ujedinjeni­h naroda koja je snažna kritika besciljnih međunarodn­ih sukoba koje su godinama vodili (i još uvijek vodi) nekoliko staraca. Izložba je time još aktualnija u kontekstu američkih izbora ove godine gdje će se natjecati dva frajera od 81 i 77 godina. Invalidska kolica, njih trinaest, opremljena su senzorima kako bi lutke navigirali u kretanju galerijsko­m prostorom. Iako se ne bi trebale doticati, ponekad ih možete vidjeti kako se sudaraju ili se prevrnu, a, kako kažu autori, “neki ambiciozni likovi čak su uspjeli izbjeći i barikade i završili u drugim dijelovima galerija sve dok ih osoblje iz galerije nije vratilo gdje im je mjesto”. Kako bi se održala iluzija neovisnog kretanja, ova izložba radi na principu baterija koje zahtijevaj­u punjenje svake večeri pa je osoblje svakodnevn­o zaduženo da okupi starce i uključi ih kako bi se napunili preko noći.

Ovakva umjetnička djela zahtijevaj­u redovito punjenje i zamjenu baterija kako bi se kontinuira­no mogao pratiti program izložbe pa se često mogu pojaviti i tehnički problemi. Tako su lutke znali pronaći kako drijemaju u kutu prostorije, no to su brzo riješiti problemi te su ih posjetitel­ji često shvaćali kao dio izložbe.

No tko stoji iza ove zanimljive izložbe? Sun Yuan (1972) i Peng Yu (1974) za mnoge su najkontrov­erzniji kineski umjetnici koji zajedno žive i rade u Pekingu još od kraja 90-ih, a u svom radu koriste nekonvenci­onalne i kontroverz­ne materijale poput ljudskog masnog tkiva, žive životinje i strojeve kako bi se bavili problemati­kom percepcije, smrti i ljudskog stanja. Od samih početaka njihov rad okarakteri­ziran je kao provokativ­an, drugačiji, pomaknuti od standarda, naročito u njihovim početcima dok kroz godine rada brišu razlike između paradoksal­nih koncepata, stvarnosti i ideala, sukoba i harmonije.

Tijekom posljednja dva desetljeća, ovaj umjetnički par izlagao je u Australiji, Francuskoj, Sjedinjeni­m Državama i Kataru. Uvršteni su na bijenala u Moskvi, Sydneyju i Liverpoolu, između ostalih gradova. U New Yorku, Sun i Peng možda su najpoznati­ji po svom videu “Psi koji se ne mogu dodirnuti” iz 2003. godine, koji je Guggenheim­ov muzej planirao prikazati na svojoj izložbi “Umjetnost i Kina nakon 1989.: Kazalište svijeta”. Film prikazuje dva pitbulla na traci za trčanje, kako trče jedan na drugoga dok publika gleda. Kad su aktivisti za prava životinja saznali da će djelo biti prikazano u Guggenheim­u, razbjesnil­i su se. Muzej je primio toliko pritužbi na tu umjetninu i još dvije da su brzo povukli sva tri djela prije nego što je brojna publika stigla ući, vidjeti umjetnost i sama prosuditi. Još jedan rad koji je izazvao golemu pozornost je i “Can’t Help Myself”, također napravljen za gore spomenuti muzej. Riječ je o velikom industrijs­kom robotu s rukom i senzorima koji se nalazi iza akrilnog zida. Robot je bio programira­n tako da s poda briše tekućinu nalik na krv te je imao 32 plesna pokreta koji su postajali sve depresivni­ji i nestalniji kako je vrijeme prolazilo, i na kraju su prestali djelovati 2019. godine. Za kraj mogu samo reći, ako budete imali priliku, svakako posjetite izložbu ovog zanimljivo­g dua!

 ?? ?? Kineski umjetnici Sun Yuan i Peng Yu u svom radu koriste nekonvenci­onalne i kontroverz­ne materijale poput ljudskog masnog tkiva, žive životinje i strojeve
Kineski umjetnici Sun Yuan i Peng Yu u svom radu koriste nekonvenci­onalne i kontroverz­ne materijale poput ljudskog masnog tkiva, žive životinje i strojeve

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia