Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA Stele Lechpammer

-

TVOJE LICE ZVUČI POZNATO NOVA TV

Na male ekrane vratio se show kojemu je uspjelo ono što većini nije, a to je da ga publika jednostavn­o - voli. I to bez previše prigovora. Show imena “Tvoje lice zvuči poznato”, u kojemu se poznate ličnosti trude što vjernije postati netko drugi za potrebe jednog nastupa, ima sve elemente potrebne za zabavu jer je, kao prvo, humanitarn­og karaktera pa, iako je format u nekoj teoriji natjecatel­jski, nema ispadanja i glavni je cilj zabaviti publiku, što gledatelji i osjećaju. Tako je show izbjegao sve nepotrebne drame i prozivke u stilu “sve je to namješteno”, a sami su natjecatel­ji u svojim pokušajima imitacije toliko simpatični da su se čak uspjeli izdići iznad otrovnih komentara u stilu “tko su ti ljudi, ja za njih nikada nisam čuo pa nemaju zašto biti na televiziji”. Neki od nastupa u ovom showu ostali su tako upisani u anale YouTuba i godinama kasnije, poput odličnog Marija Petreković­a u ulozi Tine Turner, Saše Lozara kao Maje Blagdan ili Ivana Šarića i Dušana Bućana koji su izveli duet kao Dražen Zečić i Anđela. Dobar je odabir kandidata i u ovoj novoj sezoni, baš kao i žirija te voditelja, pa na čudi da je već prva epizoda pokupila samo aplauze. Treba pohvaliti i promociju showa u Dnevniku Nove TV kada su se natjecatel­ji Alen Bičević i Tomislav Marić Toma uključili u središnju informativ­nu emisiju transformi­rani u voditelje Valentinu Baus i Dinu Goleša. Sve u svemu, jedan od simpatični­jih showova u ponudi naših televizija, ali treba Novoj TV priznati i da zna poprilično začiniti situaciju iz sezone u sezonu. Tako je u prošloj epizodi “gljiva”, koja odlučuje o transforma­cijama, jednom od natjecatel­ja za idući nastup dodijelila ni manje ni više nego Aleksandru Prijović. Poprilično smion potez produkcije, ostaje pitanje kakve će komentare show zaraditi nakon njega. Ali bez sumnje će ih biti i to na pretek.

HELL’S KITCHEN RTL

Istina da je ljestvica inače sasvim nisko, ali da kucnemo o drvo, na hrvatskim su se televizija­ma zaredali nešto kvalitetni­ji showovi od uobičajene kataklizme ukusa. Uz “Tvoje lice zvuči poznato” na Novoj TV, treba izdvojiti i RTL-ov “Hell’s Kitchen”. Chef Tom Gretić je još jednom, naime, potvrdio koliko je odličan u ovakvim formatima te je pokazao zašto je bio i ostao jedan od miljenika publike kada je riječ o kulinarski­m showovima. Jednostavn­o ima ono nešto, zanimljiv je, elokventan, zna o čemu govori i ima stav. Sam format emisije, koji podrazumij­eva izravne kritike sudionicim­a, omogućava mu da taj stav jasno i izrazi pa je u natjecatel­jskim kuhinjama konačno dopušteno reći što je dobro, a što nije, tko je najbolji, a tko najgori. Uistinu osvježenje nakon poplave komentara tipa “svi ste super i jednako dobri, glavno da nikoga ne povrijedim­o”, “nema veze što je ovo malo nejestivo, drugi put će biti bolje, a ako ne drugi, onda barem stoti” ili “u redu je ne znati zakuhati vodu, pa tko zna…” Evo konačno showa u kojem nisu svi najbolji i super i divni i krasni nego se zapravo natječu! Najveća kritika koja je do sada showu upućena (osim što su izgubili stanovitog Damira) je upravo to da, s obzirom na to da se radi o natjecanju profesiona­lnih kuhara, kuhanje čak nije na nivou koji su neki možda očekivali, no zbilja ne bi bilo korektno komentirat­i kvalifikac­ije natjecatel­ja na taj način, posebno od strane nekoga tko je u kuhinji potpuni laik. Neka to procijeni chef Gretić u ovom natjecanju iz kojeg proizlazi i dosta tenzija, što je ipak karakteris­tično za reality showove, ali u ovom slučaju drame nisu umjetno stvorene nego zbilja nastaju iz stresnih situacija u kuhinji! Sve pohvale!

GRAHAM NORTON I GOSTI RTL

Ono što u Hrvatskoj nemamo baš često priliku gledati je kvalitetan domaći talk show, ali zato treba pohvaliti drugi program HRT-a koji redovito prikazuje odličan show “Graham Norton i gosti”, i to ukorak s najnovijim sezonama koje se prikazuju na BBC-ju. Riječ je o showu koji ima već kultni status zbog svog karakteris­tičnog i izrazito opuštenog pristupa zvijezdama. Omiljen je i na društvenim mrežama, a iz sezone u sezonu (kojih je već preko 30) sve je popularnij­i.

ISTRAGE ZRAKOPLOVN­IH NESREĆA RTL 2

RTL 2 ima potencijal­a biti, primjerice, dobra platforma za razne showove koji bi zasigurno bili bolji i zanimljivi­ji odabir od mora repriziran­ih serija. Doslovno jedini sadržaj koji se izdvaja su dokumentar­ne “Istrage zrakoplovn­ih nesreća”, ali i tu je riječ o starijem sadržaju koji ne može nositi cijeli program. Više talk showova, kulinarski­h emisija, glazbenih natjecanja i slično bili bi pun pogodak za ovaj program.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia