Večernji list - Hrvatska - Ekran

DAVOR BRUKETA

GALERIJA MAISON DIOR OTKRIVA SPEKTAKULA­RNI IZLOŽBENI PROSTOR KOJI ODAJE POČAST PARIŠKOM UMIJEĆU ŽIVLJENJA

-

Iu ovom broju Ekrana ostajemo u francuskoj prijestoln­ici, i to s još jednom sjajnom izložbom koja slavi moć umjetnosti i mode. Smještena na adresi 30 avenue Montaigne, galerija Maison Dior otkriva spektakula­rni izložbeni prostor koji odaje počast pariškom umijeću življenja. Već sam dolazak na lokaciju vodi vas kroz urbani dio poznat pod nazivom pariški Zlatni trokut, a sada je tamo smješten i prvi muzej ovog francuskog brenda koji već desetljeći­ma privlači pažnju ljubitelja mode, ali i onih koji to nisu.

Sama zgrada u kojoj je smještena sadašnja galerija povijesni je prostor koji se veže uz brend još od 1946. godine i vladavine Monsieura Diora koji spaja prošlost i sadašnjost, dugu povijest ovog modnog brenda. Iako se na istoj lokaciji nalazi i sada već legendarna trgovina koja je sama po sebi postala turistička atrakcija, ulaz u galeriju odvojen je od trgovine, no ono što ih spaja je upečatljiv­a fasada ukrašena detaljima iz druge polovice 19. stoljeća.

Na samom ulasku dočekat će vas djelo britanskog umjetnika Marca Quina koji je nastao na temelju jednog od otisaka prstiju velikog modnog kreatora te njegov portret iza kojeg stoji francusko-kineski umjetnik Yan Pei-Ming, dok do samog izložbenog prostora vodi impozantno stubište s preko 1500 minijaturn­ih predmeta iz svijeta Diora, svih raspoređen­ih po nijansama boja, kako biste ste otkrili neke od najupečatl­jivijih modela ovog poznatog brenda.

Od New Looka do kultnih Corolla suknji Christiana Diora, od mladog Yvesa Saint Laurenta do ekstravaga­ntnog Johna Galliana, od Rafa Simonsa do Marca Bohana, Gianfranca Ferréa i trenutne dizajneric­e Marije Grazie Chiuri, kompletna povijest kuće otkrivena je u 13 tematskih soba galerije. Torba Lady Dior, uzorak štapića, zvijezde, đurđice i pčele, samo je dio simbola koje usko vežemo uz ovaj brend, a možemo ih povezati i s brojnim drugim francuskim modnim kućama koje su nekad bile simbol elegancije i pomicanja granica ženske mode. No kakva je situacija danas?

Je li Francuska i njezine modne kuće još uvijek simbol elegancije, društvenih promjena i napretka ili je jednostavn­o postala centar za određeni društveni sloj, odnosno bogate domaćice čiji nam stil vrišti ‘’pretjeriva­nje i kič’’ koji graniči s dobrim ukusom? Čini se kako je to postala realnost jer, iako Francuska, odnosno Pariz, nikada neće izgubiti titulu prijestoln­ice mode, trendovi se mijenjaju, a konkurenci­ja je nikad veća. Iako gotovo sigurno možemo reći da Europa gotovo da nema konkurenci­ju kada je moda u pitanju, u posljednji­h nekoliko godina u središtu pozornosti su neki novi igrači, nove metropole i novi dizajneri.

London, Barcelona, Madrid, ali i skandinavs­ki gradovi poput Stockholma i Kopenhagen­a, postavljaj­u nova modna pravila i nove trendove, a brojni bi podosta mogli naučiti upravo od Skandinava­ca koji su postali pioniri minimalizm­a, održive mode i trenda tihog luksuza. Pravi primjer pozitivnih trendova upravo je Švedska, vođena inovacijam­a mladih dizajnersk­ih talenata koji će zasigurno prodrmati modnu scenu, a sve u suradnji sa Swedish Fashion Councilom koji u fokusu ima promicanje nove ere modne industrije koja u središte poslovanja stavlja jedno od ključnih pitanja, a to je ono održivosti.

Modna industrija prolazi kroz revoluciju koja mijenja način na koji razmišljam­o o odjeći, stilu i izražavanj­u. S fokusom na održivost, raznolikos­t, tehnologij­u i modu bez spolova, industrija postaje sve društveno odgovornij­a, inkluzivni­ja i inovativni­ja, mnogo manje kičasta, okrenutija širokim masama, a ne samo odabranim grupama ljudi koji sada, čini se, preferiraj­u nekad poželjnu francusku modu koja danas kao da živi na staroj slavi i moćnim modnim imenima. Žele li ostati u korak s trendovima, morat će također prigrliti modni zaokret i poslovicu ‘’manje je više’’.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia