Večernji list - Hrvatska - Ekran

ŠIROKA RADNJA S PUNO LIKOVA KOMPRIMIRA­NA U OSAM EPIZODA TRAŽI PUNU KONCENTRAC­IJU, NO GLAVNE POANTE NISU NAJBOLJE ISKORIŠTEN­E

-

Oovoj se seriji do sada jako puno pisalo, ima ovakvih i onakvih mišljenja, no dojma smo da su ispuštene neke vrlo bitne činjenice. Problem triju tijela doista jest stvaran problem nebeske mehanike odnosa kretanja triju tijela, primjerice Sunca, Mjeseca i Zemlje, koji nije analitički rješiv, no zgodan je i znanstveno privlačan temelj priče. Zatim, kada se govori o knjizi prema kojoj je serija nastala, ona je početak trilogije “Remembranc­e of Earth’s Past” koju je napisao kineski pisac Liu Cixin.

Prve dvije knjige, dakle i “Problem triju tijela”, prevedene su na hrvatski. Za nju je dobio više nagrada, pa tako i iznimno vrijednu nagradu Hugo, kao prvi kineski pisac kojemu je to uspjelo. I onda, ovo nije prva televizijs­ka adaptacija njegove knjige, prva se pojavila negdje prije godinu dana, i to u produkciji kineske megakorpor­acije Tencent. I ima 30 epizoda, što nikako nije činjenica za zanemariti, pogotovo kada se pogleda da Netflixova verzija ima osam epizoda. Kako je knjiga na glasu kao iznimno kompleksna, zapravo jedna od onih koja može poslužiti da se uoče jasne razlike u razmišljan­ju Kine i Zapada, onda je odluka samih Kineza da je snimi u 30 epizoda ispravnija. Netflix je za stvaranje svoje serije uzeo dokazane majstore ekranizira­nja razvedenih radnji, a to su D. B. Weiss i David Benioff, dvojac koji je s takvim uspjehom adaptirao “Pjesme leda i vatre” Georgea R. R. Martina u “Igru prijestolj­a”. I za to dobili pozamašan budžet od 20 milijuna dolara za epizodu, čime je ovo najskuplja prva sezona na Netflixu u povijesti. Radnja doista ima ozbiljnu gomilu likova, ali ima i više medija u kojima se odvija, od kojih je jedan i virtualni svijet, odnosno igra koja se odvija u virtualnom vremenu. Poveselili smo se seriji jer je njezin glavni katalizato­r znanost, a to ćemo uvijek pohvaliti i istaknuti, no ne čini se da su glavne poante priče najbolje iskorišten­e. Da, serija počinje galileovsk­im smaknućem oca glavne junakinje Ye Wenjie, jer je studente poučavao teoriji relativnos­ti, i da u moderno vrijeme u kojem se radnja također odvija, znanstveni­ci misteriozn­o umiru, odnosno počinjavaj­u samoubojst­va. Policija ima problem sve povezati, ali možda tajanstven­i tajkun Mike Evans zna više, ako ne i sve u priči koja ide prema klasiku ugroze čovječanst­va od strane vanzemalja­ca. Široka radnja s puno likova komprimira­na ovako u osam epizoda traži od gledatelja punu koncentrac­iju, gdje nije sigurno da će i to svakome biti garancija da će od serije dobiti ono što su njezini autori vjerojatno htjeli. No, Netflix je ponovo dobio ono što uvijek traži, a to je da se o njihovoj seriji priča i da bilježi visoke brojke gledanosti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia