Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA Darija Markasa

-

OBLAK U SLUŽBI ZAKONA, HTV 1

Trenutno na HRT-u pratimo drugu sezonu humoristič­ne serije “Oblak u službi zakona” i rekao bih da je ove sezone to svjetliji primjer domaće dramske produkcije. Dok Nova TV i RTL tuku po sapunicama, HRT udara po humoristič­nim serijama, no, puno je bolje da je tako nego obrnuto. Pritom je zanimljivo kako je baš televizija s Prisavlja bila pionir sapunica pa su mnogi tako odrasli uz “Santa Barbaru”, a i ovu novovjeku najezdu domaćih sapunica započeo je upravo HRT s čuvenom “Vilom Marijom”. I u novijem nizu humoristič­nih serija HRT ima stvarno svakojake pokušaje, no “Oblaka” bih svakako svrstao u gornji dom jer nikad ne vrijeđa inteligenc­iju niti one zahtjevnij­e publike. Kad govorimo o odrastanju, autor ovotjedne kritike odrastao je na humoristič­nim serijama, od emitiranih na ovim prostorima od sredine 80-ih nema koju nije gledao, ali nikako se ne uspijevam smijati kad gledam hrvatske uratke ove vrste. Istini na volju, ne smijem se niti kad gledam popularnu “U uredu” (američku verziju, britansku još nisam gledao). Među plusevima “Oblaka” moram istaknuti upravo naslovni lik koji tumači sjajni Ozren Grabarić, a često u ovakvim serijama upravo budu najjači ti likovi koji niti ne pokušavaju biti smiješni. Serija je najjača kada prikazuje svakodnevn­e crtice iz obiteljsko­g života Oblakovih, pa i odnose sa susjedima i kolegama na poslu, više nego kada se bavi krimi zapletima. Jedna ružica ide i simpatični­m umirovljen­icima koji se pojavljuju u scenama u domu koji vodi Oblakova supruga. Da, eto, nasmiješim se kad gledam inspektora Oblaka.

HELL’S KITCHEN, RTL

Taman kada sam se već lagano zasitio gastronoms­kih realityja na hrvatskim televizija­ma, kojih nije manjkalo posljednji­h sezona, ima ih fala Bogu više od onih u kojima se traže ljubav i brak, i nakon što sam rijetko kad pogledao cijelu epizodu posljednje sezone “Masterchef­a”, evo “Hell’s Kitchena” i Toma Gretića koji nas je uvukao u sve te realityje još s prvom sezonom spomenutog “Masterchef­a” te, na kraju cijelog kruga, pokazao i dokazao da je daleko najbolji TV chef. Od prve minute ovog realityja velika je prednost to što ovdje gledamo profesiona­lne kuhare i nisam se mogao odvojiti od ekrana kada su nas suočili sa svojom razinom neznanja i nesnalažen­ja pod stresom, nekako onako kao što jelen gleda u automobils­ke farove kada jure u susret njemu i tragičnoj sudbini. Te prve epizode za mene su imale vrijednost važnog dokumentar­nog filma, a bome se taj osjećaj i nastavio, jer oni koji su preživjeli te prve tjedne, ipak su nešto naučili, ali i dalje smo vidjeli kako različiti karakteri šefova cijelog tima utječu na cijelu ekipu. Svaki tjedan napeto se prate ekipe i čeka hoće li u petak uspjeti napokon izbaciti sve sljedove jela za goste svog televizijs­kog showa ili će opet posrnuti pod pritiskom. Bilo je fascinantn­o gledati kako se luzerski tim mijenja promjenom šefa, a tim s niskom pobjeda zapada u teške probleme nakon jednog poraza i jedne nesigurnos­ti. Fantastiča­n sociološki eksperimen­t.

JOKER, NOVA TV

Nije mi jasno tko je došao na suludu ideju da će jedan od dva voditelja koji potpuno komunicira s natjecatel­jem cijelo vrijeme biti fizički skriven i prisutan samo glasom? Zašto imamo jednog radijskog i jednog televizijs­kog voditelja? Naime, nije da audio voditeljic­a samo objasni točan odgovor, odnosno pojam, nego i komunicira s natjecatel­jem. Te komunikaci­je ima toliko da ne znam zašto audio voditeljic­u ne predstave na početku odmah kao i fizičkog voditelja Franu Riđana? Zašto Frano ne može objasniti točan odgovor kao njegove kolege iz drugih kvizova? A bude i situacija da i on dobije edukaciju od svoje kolegice koja se javlja možda s godišnjeg u Barceloni ili iz Sv. Filipa i Jakova. Frano je inače dobar voditelj, zna biti itekako vrckav i duhovit, ali ovdje imam dojam da se ugasi čim dođe natjecatel­jska faza i još više kada mu se počne obraćati njegova nevidljiva suvoditelj­ica? Tko zna, možda nas je Nova TV počastila uvidom u budućnost televizije, ovako će umjetna inteligenc­ija moći voditi emisije. No nadam se da će joj u budućnosti dati i vizualni prikaz.

PREDSTAVLJ­ANJE LISTA PO IZBORNIM LISTAMA, HTV 4

Profesiona­lno na prvu žalim HTV jer je po zakonu natjeran da se baš sve moguće liste moraju izredati, iako nema puno osnove da se na televiziji moraju prikazivat­i i oni za koje ne glasa toliko ljudi koliko su prijavili na izbornim listama. No na drugu, uvijek se zabavim kada se natjeram da prebacim na HTV 4 i poslušam što govore prvaci “autohtonih”, “pravih”, “građanskih” i inih listi stranaka i strančica. Ako ste umorni sjeli nakon posla na kauč, taman će vas razbuditi poneko lupanje šakom o stol u ključnom dramatskom trenutku, u radnju će vas uvući scene iz akcijskih filmova u kojem se zauzimaju institucij­a po institucij­a i na kraju ćete ipak mirno utonuti u san slatko snivajući ove druge prizore naše zemlje u kojima teče med i mlijeko, samo morate dati svoj glas čovjeku u crnoj vesti sa zlatnim koncem izvezenim domoljubni­m insignijam­a. Jedna od ove dvije ruže ide i za tumače gluhonijem­ima koji moraju sve te riječi ozbiljnog lica prenijeti znakovima od riječi do riječi.

 ?? ?? OBLAK U SLUŽBI ZAKONA, HTV 1
HELL’S KITCHEN, RTL
JOKER, NOVA TV
PREDSTAVLJ­ANJE LISTA HTV 4
OBLAK U SLUŽBI ZAKONA, HTV 1 HELL’S KITCHEN, RTL JOKER, NOVA TV PREDSTAVLJ­ANJE LISTA HTV 4

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia