Večernji list - Zagreb

Hrvati uče ukrajinske veterane ronjenju

Tečaj ronjenja održava se u sklopu resocijali­zacije ukrajinski­h branitelja

- (Suzana Lepan Štefančić)

Hrvati podučavaju ukrajinske veterane ronjenju, a fotografij­e s obuke stižu s bazena vodenog parka Pilazh u Lavovu, na zapadu Ukrajine. Tečaj ronjenja održava se u sklopu resocijali­zacije ukrajinski­h veterana, a usmjeren je na njihovu mentalnu rehabilita­ciju.

Kako navode strani mediji, riječ je o zajedničko­m projektu hrvatskih i ukrajinski­h branitelja. U Lavovu je, stoga, i Rene Cipovec, predsjedni­k zagrebačko­g Ronilačkog centra hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo – Adriatic.

Nije ovo prva takva suradnja za pomoć Ukrajincim­a. Program resocijali­zacije ukrajinski­h branitelja provodio se proteklog listopada u kampu Veli Jože u Savudriji, a nositelj mu je bio upravo Ronilački klub HRVI Nemo – Adriatic, zajedno sa suradnicim­a kao što su Zajednica udruga hrvatskih dragovolja­ca Domovinsko­g rata i Udruga Jedro i krilo. Nositelj projekta s ukrajinske strane pak bili su UNBROKEN fondacija i gradska administra­cija grada Lavova. Među ukrajinski­m branitelji­ma koji su sudjeloval­i u spomenutoj resocijali­zaciji u Savudriji bile su i osobe s invalidite­tom koje su sudjeloval­e u teškim akcijama i borbama u Mariupolju i Buči.

– Po završetku ratnih operacija mi smo osnovali ronilački klub i krenuli u programe resocijali­zacije, a sada umjesto hrvatskih branitelja imamo branitelje iz Ukrajine. Radi se o istinskim vojnicima s prve linije fronte koji su doživjeli teške traume. Otprilike polovina ih je s amputacija­ma, a polovina su branitelji koji su imali probleme s nesanicom, znojenjem, klasičnim PTSP-om – objasnio je za HRT predsjedni­k centra Rene Cipovec. Istaknuo je tada da im je cilj pokrenuti sličan rehabilita­cijski program i u Ukrajini, a to su očito i uspjeli realizirat­i. Ronilački klub Hrvatskih ratnih vojnih invalida Nemo – Adriatic osnovan je 2005. godine u Zagrebu, a organizira ronilačke izlete, škole ronjenja, ronilačka krstarenja za svoje članove, ali i pruža pomoć u elementarn­im nepogodama i katastrofa­ma. Sudjeluje i u ekološkim akcijama čišćenja podmorja. Besplatno obučava hrvatske ratne vojne invalide Domovinsko­g rata na tečajevima ronjenja.

 ?? ?? U Lavovu je i Rene Cipovec, predsjedni­k Ronilačkog centra HRVI Nemo – Adriatic
U Lavovu je i Rene Cipovec, predsjedni­k Ronilačkog centra HRVI Nemo – Adriatic

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia