Večernji list - Zagreb

Dinamo ima tek dvije pobjede u 11 posjeta Osijeku

Osječani izlaz iz crnog niza traže u derbiju 25. kola HNL-a protiv aktualnog prvaka koji je u naletu

- Edi Džindo

Osijek igra drukčije kod kuće, lepršavo. Daje puno golova, ali puno i prima. Moramo biti taktički odgovorni, rekao je Jakirović

Dok se još uvijek povlače repovi VAR afere, pa čak i s proteklog ogleda Osijeka i Dinama na Opus Areni u rujnu, valja se fokusirati na nogomet jer nam danas u 17 sati i 30 minuta dolazi novi dvoboj Osijeka i Dinama na prelijepom, novom stadionu Osječana. Narativ uoči utakmice s obzirom na recentne susrete ide u jednom smjeru, a to je da je Dinamo favorit dvoboja.

Kohorta: Igrajte p***e!

Dok su plavi u sjajnom nizu od osam utakmica bez poraza, s prolaskom šesnaestin­e finala Konferenci­jske lige protiv velikog Betisa, važnom ligaškom pobjedom protiv Rijeke i rutinskim visokim 4:0 slavljem protiv Gorice u Kupu, Osijek ulazi u ovaj susret nakon poprilično crnog niza. Bijelo-plavi u posljednji­h pet utakmica imaju tek jednu pobjedu, a posebno ih boli posljednja utakmica kad su u utorak ispali u četvrtfina­lu Kupa minimalnim 1:0 porazom protiv Lokomotive. Navijači Osijeka bijesni su na momčad te su im to glasno poručili. Prvotno su im negativno skandirali u Kranjčević­evoj nakon spomenutog poraza, potom ih presreli na benzinskoj pumpi na povratku u Osijek, a potom im ostavili i poruku transparen­tom nedaleko od Opus Arene na kojem je pisalo “Igrajte p***e, j***t ćemo vam mater!

– Radio sam ovdje već četiri godine i prošao sam sve, od natpisa do toga da mi je skandirao cijeli stadion i tako ukrug. Rodio sam se ovdje, mislim da to puno bolje prihvaćam nego igrači, a ne želim ulaziti u nikakav sukob jer tu nema pobjednika. Osjetim li odgovornos­t? Naravno da osjetim, bio bih idiot da ne osjetim – rekao je trener Osijeka Zoran Zekić na temu navijačkog nezadovolj­stva.

Ni izračun vjerojatno­sti napravljen prema utakmicama iz prošlosti ne ide Osijeku u prilog. Naime, prema kladionica­ma, Osijek ima 23 posto šanse za pobjedu u ovoj utakmici, no povijest nam kaže da Osječani zapravo pobjeđuju u samo jedan posto utakmica kad su im šanse za pobjedu procijenje­ne na 23 posto. S druge strane, Dinamo prema kladionica­ma ima 54 posto šanse za pobjedu u nedjeljnom dvoboju, a kad Dinamo ima takav postotak šanse, zapravo pobjeđuje u 59 posto takvih utakmica.

Sve ovo upućuje na smjer narativa s početka teksta, no Dinamo je u Osijeku više puta gubio bodove baš u takvim situacijam­a. Dosta indikativa­n podatak o tome koliko je Dinamu teško gostovati u Osijeku jest onaj koji kazuje da su plavi u posljednji­h 11 gostovanja u gradu na Dravi odnijeli tek dvije pobjede. Isto tako, i trener Dinama Sergej Jakirović svjestan je da Osijek pokazuje puno bolje izvedbe na svojem stadionu, što dokazuje i podatak da su bijelo-plavi 25 od svojih 35 ovosezonsk­ih bodova osvojili na svojem terenu.

– Imamo zahtjevnu utakmicu, Osijek igra drukčije kod kuće, lepršavo. Daje puno golova, ali puno i prima. Moramo dati sve od sebe da budemo taktički odgovorni, da pazimo na Miereza, on je okidač, važno je kako ćemo njega čuvati da ne ulazimo u probleme. Prvo ćemo vidjeti u kojemu će sustavu izaći moj prijatelj Zekić, mislim da on ni danas ne zna u kojem će sustavu igrati. Ovisi tko će biti na terenu, tako ćemo i mi reagirati, ali ima tamo još igrača koji mogu riješiti utakmicu jednim potezom. Ali, Mierez je referentna točka – rekao je Jakirović, koji protiv Zekića u međusobnom omjeru od šest utakmica ima tri pobjede, jedan remi i dva poraza.

Mierez je kralj duela

Strateg aktualnog hrvatskog prvaka nije bez razloga u najavi susreta spomenuo Miereza. Ne samo da je riječ o najboljem strijelcu lige (11 golova) nego i o čovjeku koji je nezaustavl­jiv u duelima. Argentinac je ove sezone osvojio 193 duela, daleko više ispred svojeg prvog pratitelja Josipa Mitrovića iz Gorice (129).

Osijek lovi izlazak iz krize i lošeg odnosa s navijačima, a Dinamo u vikendu iznimno važnih izbora i u jeku borbe za naslov lovi nastavak pozitivnog momentuma. I jedni i drugi imaju velik motiv, što je odličan povod za praćenje derbija 25. kola u nedjeljno popodne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? STATISTIKA U dosadašnje dvije ovosezonsk­e utakmice Dinamo je oba puta svladao Osijek (3:2 na Opusu i 2:1 u Maksimiru), a Jakirović ima pozitivan skor protiv Zekića (tri pobjede, dva poraza i remi)
STATISTIKA U dosadašnje dvije ovosezonsk­e utakmice Dinamo je oba puta svladao Osijek (3:2 na Opusu i 2:1 u Maksimiru), a Jakirović ima pozitivan skor protiv Zekića (tri pobjede, dva poraza i remi)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia