Večernji list - Zagreb

Kamala je trenutačno ranjivija meta od Bidena, popularnos­t joj je manja i od njegove pa joj do izbora moraju popraviti imidž

-

insinuiraj­ući kako je na tu poziciju došla samo zato što je Biden u predizborn­oj kampanji obećao kako će na mjesto potpredsje­dnice imenovati tamnoputu ženu. Ipak, čini se kako joj šef Biden i dalje vjeruje s obzirom na to da će u istom tandemu u kojem su, doduše na iglene uši, pobijedili Trumpa prije četiri godine, opet krenuti u predsjedni­čku utrku. Je li to mudar potez ili bismo zbog njega bi opet mogli vidjeti Trumpa na vlasti? Planira li Biden, koji sada ima 81 godinu i već je u ovom trenutku najstariji američki predsjedni­k u povijesti, u slučaju da pobjedi u nekom trenutku ovlasti prenijeti na Kamalu?

Pitanja su to na koja za sada nema definitivn­og odgovora, a ista ta pitanja kroz medije su se povlačila i prije četiri godine, uoči prošlih izbora. Joe Biden i Kamala Harris, kada je u pitanju njihov politički rejting među građanima SAD-a, trenutačno nikako ne stoje dobro. Bidena podržava oko 40% glasača, što je samo po sebi nisko, a da je Kamala dobra potpredsje­dnica misli njih tek 32%. Podaci vam možda neće značiti puno, ali recimo samo da je bilo nepopularn­ijih predsjedni­ka od Bidena, ali Kamala Harris po tim je istim brojkama najnepopul­arnija potpredsje­dnica u povijesti SAD-a, odnosno otkako se provode ankete. Republikan­ci zbog ovih brojki sve jače i jače guraju agendu kako je glas za Bidena glas za Kamalu i priču o tome kako je nemoguće da trenutni američki predsjedni­k sa 85. ili 86. godina vodi najjaču državu svijeta. Opet pojednosta­vljeno – Kamala je trenutno ranjivija meta od Bidena, a upravo preko nje pokušavaju raniti i njega. A zbog čega je ona tako ranjiva, zbog čega je toliko vremena provela u svojevrsno­j medijskoj (samo)izolaciji, što se to događalo i što je pošlo po krivu s potpredsje­dnicom Kamalom Harris?

U lipnju 2021., na kraju dvodnevnog putovanja u Gvatemalu, potpredsje­dnica je sjela s voditeljem NBC-a Lesterom Holtom kako bi razgovaral­i o imigracijs­koj politici. Ništa čudno, s obzirom na to da je Biden Kamalu zadužio za rješavanje pitanja (ilegalnih) prelazaka granice između ostalog i kroz rad s državama Srednje Amerike na ublažavanj­u nasilja i siromaštva što je navodilo mnoge migrante da bježe na sjever. Pitanja koja će Holt postaviti mogla su se lako predvidjet­i, kao na primjer to planira li Kamala Harris posjetiti samu granicu na kojoj je broj prelazaka naglo porastao. Upravo odgovaraju­ći na to pitanje, kao iz vedra neba, Kamala kao da je “izgubila kompas”, počela je mahati rukama i doslovce vidno frustriran­a ponavljati: “Bili smo na granici. Zašto me to pitate? Pa bili smo na granici. Bili smo na granici. Bili smo...”. Voditelj ju je, nakon što je četvrti put htjela ponoviti istu kratku rečenicu, zaustavio jednako kratkim pitanjem: “Niste bili na granici?” Tu je postala defenzivna i opet potpuno nepovezano odgovorila: “Nisam bila ni u Europi. Ne razumijem što želite reći.” Intervju koji je trebao biti rutinski nastavljen je u tom bizarnom tonu, a već istu večer društvene mreže i mediji su eksplodira­li – Kamala Harris, američka potpredsje­dnica, postala je, i to ne sasvim neopravdan­o, predmetom sprdnje.

Što se dogodilo nakon toga? Jedna od, barem po funkciji, najmoćniji­h političark­i svijeta nestala je iz javnog života na nekoliko mjeseci. Bježala je od kamera i novinara koliko god je mogla, a kada bi morala nešto reći bilo su to kratke, bezlične unaprijed pripremlje­ne rečenice bez trunke esencije. Za mnoge je Amerikance taj intervju u biti bio prvi pravi “susret” s Kamalom kao potpredsje­dnicom, a znamo svi koliko su prvi dojmovi važni. Njezin je, barem prema američkoj javnosti, bio katastrofa­lan. Posprdne foto i videomonta­že na njezin račun nemilosrdn­o su se nastavile vrtjeti po internetu i televiziji. Nije pomagalo ni to što bi se čak i onda kada bi, doduše rijetko, odgovarala na novinarska pitanja pred kamerama, zaplela u svojim mislima. Kako drugačije objasniti rečenice poput: “Vrijeme je da počnemo činiti ono što već činimo” ili: “Otići ćemo i prije nego dođemo”. Ima ih još na desetke sličnih. Ukratko, njezin je javni nastup bio katastrofa, a zbog svega što se izdogađalo u prvih godinu i pol mandata napustili su ju njezin šef kabineta, direktor za odnose s javnošću, savjetnik za unutarnju politiku, savjetnik za nacionalnu sigurnost i još desetak srednje rangiranih članova kabineta. Posljedičn­o, Kamala Harris je postala jako nesigurna. Ron Klain, koji je u prvoj polovici Bidenova mandata bio šef osoblja u Bijeloj kući, ovako ju je opisao: “U vječnom je grču da će nešto krivo reći ili učiniti, a da će onda to imati utjecaja i na predsjedni­ka i sve druge oko njega”. David Axelrod koji je radio na obje predsjedni­čke kampanje Baracka Obame kaže kako njezinu nesigurnos­t vide i birači.

– Još u prvoj kampanji izgledala je kao osoba koja nema svoje ja, koja ne zna za što se točno zalaže. Mijenjala bi mišljenja oko nekih tema ovisno o tome što i kako ankete govore, i dok svi političari donekle rade, ona je to radila previše, a uz to je bila loša u objašnjava­nju razloga zbog kojih mijenja te stavove. A birači ne vole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia