Večernji list - Zagreb

Kapetanovu kuću renoviramo, a planiramo je otvoriti za blagdan svetog Josipa, na Dan malostonsk­ih kamenica. Ali ne smijemo previše odstupati od tradicije, pa živimo na metar od mora

-

Prvo sam napravila reviziju, zvala sam stručnjake, ljude iz Ludbrega da mi to naprave. Oni su nas u neku ruku i spasili. Jako sam im zahvalna, kao i svim svojim dobročinit­eljima. Otišla sam onda na Ministarst­vo turizma. Ministarst­vo je jako puno pomoglo ljudima, nismo mi bili jedini s tim problemom. Tamo su službenice prelistale sve elaborate i papire koje sam donijela i uputile me kako dalje. Reprogrami­rala sam kredite i u 10 godina sve smo riješili, nismo ni dan kasnili ni za jednu ratu - zadovoljno priča Lidija.

- Nakon toga smo Željko i ja malo odahnuli pa krenuli dalje. Kupili smo još jednu kuću, napravili četiri apartmana... - navodi Lidija, koja je vrlo ponosna na svoju obitelj, Kralj. Ona i šogor Željko zajedno vode posao koji je dobro organizira­n i uhodan. Angažirana su i njihova djeca, što je osobito veseli, koja već imaju i svoju djecu.

- Sada je svatko u svom filmu, rade preko zime od kuće, vode papire, a kada zagusti svi su tu – govori Lidija.

Trenutačno je u firmi zaposleno 35 ljudi. Njezin zet, Nikolinin muž, sad joj je kolega, također je u kuhinji, on vodi jednu smjenu.

- Ja sam se nekako oslobodila, više sam organizaci­jski uključena, ali u kuhinji rado uskočim kao zamjena. Radim i na edukaciji ljudi. Sada smo se odlučili pomladiti, dolazi do smjene generacija, moramo ići na mlađu populaciju - govori Lidija Kralj i dodaje kako je dobro što su velika obitelj i svatko može svagdje uskočiti kada ‘zaškripi’.

- Ja sam ta koja ‘zuji’, pomaže i uskače, moja Nikolina tu je ljeti, ona prima goste, zadužena je za komunikaci­ju s gostima, a i nećak Paulo, šogorov sin, modernizir­ao je vinsku kartu. Uveo je dosta noviteta, što je i trebalo napraviti. Moraš biti u trendu - priča Lidija.

Velik su pogon, imaju restoran, hotel, polje, maslinik s 1000 stabala, povrtnjak. Imaju registrira­n OPG čije proizvode spravljaju u svom restoranu. Kaže da nemaju problema s radnom snagom, kod njih rade domaći ljudi. Dobar su poslodavac i ljudi kod njih ostaju.

- Kada se prema ljudima ponašate fer, oni će vam jednako tako i uzvratiti. Mi ih prihvaćamo kao da dolaze u veliku obitelj i oni se onda tako i ponašaju. To je mlada ekipa koja se drži zajedno i među svima je nama obiteljski odnos. Nemam problema sa stranom radnom snagom, oni će sigurno i kod nas doći, ali mislim da strani radnik ne može pripremati naša autohtona jela - govori Lidija Kralj koju je cijela nacija upoznala na malim ekranima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia