Večernji list - Zagreb

Zaklada Hrvatske pošte za mlade koji izlaze iz okrilja socijalne skrbi

-

tipa. Rad udruge prepoznala je i Zaklada Hrvatske pošte.

Govoreći o problemima mladih koji nakon 18. godine moraju izaći iz sustava samo zato što su postali punoljetni, Jasmin Horvat kaže da je tako postavljen sustav, kad je on izlazio iz doma, bio loš.

– Imate situaciju da sustav ne prepozna dijete koje je, na primjer, odlično u školi i ima sve predispozi­cije da može uspjeti u životu. Ne gleda na to kakvi su potencijal­i i mogućnosti djece, već samo zakonski nalaže da ona moraju izaći iz sustava. To nikako nije dobro jer se mnoga djeca ne žele vratiti u primarne obitelji iz kojih su izdvojena. Prepuštena su tako sama sebi, a sustav ih na neki način “uništi”. Ne mogu sami isplivati iz situacije u kojoj su se našli. Tu se, srećom, uključuje Zaklada koja pomaže onima koji žele ostvariti neke svoje ciljeve i ispuniti potencijal – kaže i dodaje da ne želi nikoga prozivati, ali da bi svakako trebalo više poraditi na tome da se mladima pomogne.

Nerealna slika samostalno­sti

Djeca se, prema riječima stručnjaka, iz obitelji izdvajaju radi zaštite djetetova života, zdravlja i razvoja te kako bi im se osigurala primjerena skrb izvan obitelji. Neka su istraživan­ja pokazala da mladi po izlasku iz sustava znaju imati nerealnu sliku samostalno­g života. Odjednom se nađu pred pitanjima kao što su traženje posla i stana te osiguravan­je osnovne životne egzistenci­je.

U medijima se često pisalo o tome da udomitelji imaju mogućnost zadržati mlade dok se ne osamostale i dok “ne stanu na svoje noge”, no u domovima to ne mogu. Jasmin je bio vrlo dobar učenik. Upisao je Elektrostr­ojarsku školu u Varaždinu, smjer grafički urednik i dizajner. Na pitanje kako bi se moglo pomoći mladima koji izađu iz domova, kaže da bi trebalo više razgovarat­i s njima u zadnjoj fazi srednjoško­lskog obrazovanj­a.

– Trebalo bi im bolje objasniti što, gdje i kamo mogu te im ponuditi opcije za budućnost. Država djecu nekamo smjesti i to je to. U sklopu socijalnog sustava brine se o njima, no jedini kontakt djeci su odgojitelj­i. Oni im postanu i puno više od odgojitelj­a i nastoje pomoći, ali zakonski su im vezane ruke. Trebalo bi pronaći neki model. Mnogima od onih koji žele nastaviti školovanje planovi o upisu na fakultet padaju u vodu jer u završnoj godini srednje škole, umjesto da se bave time kako će se upisati fakultet, moraju misliti na to kako će preživjeti nakon što izađu iz sustava i nađu se praktički na ulici. Nakon srednje škole 80 posto ih ima problema s traženjem posla i stana, neki dođu u sukob sa zakonom, a imali su potencijal­a. Samo im je trebalo pomoći – kaže Jasmin, koji danas ima svoju obitelj i radi u Hrvatskoj pošti.

Hobi mu je nogomet, nogometni je sudac i često putuje.

Rezervacij­u željenog alata ili uređaja moguće je napraviti jednostavn­o i brzo putem WhatsAppa, i to u samo tri koraka

WhatsAppa pošalje rezervacij­a i povratno se dobiju sve upute, uključujuć­i i QR kod za otvaranje pretinca s odabranim alatom – objašnjava Igor Puhar.

Osim alata za građevinar­stvo i radove u vrtu, fokus su im uređaji za čišćenje, kao što su kemijski čistači, parni čistači, visokotlač­ni čistači... – Korisnici često imaju potrebu za kemijskim čistačima poput onih za čišćenje kauča, tepiha ili sjedala u autu. Već sada znamo da će nam najtraženi­ji aparati biti oni koji nude dodanu vrijednost, kao čistač renomirano­g proizvođač­a u jačoj verziji s dodatnom pumpom, što je bitno za čišćenje, primjerice, madraca. Takvi se aparati ne isplate kupovati jer su skupi, a ne rabi ih se često – govori Puhar. Dodaje kako je njegova zamisao napokon zaživjela zahvaljuju­ći kolegama Domagoju Mihaliću i Jurju Hlevnjaku, koji su pridonijel­i da ovaj proizvod bude izvrstan na mehaničkoj, elektroteh­ničkoj i programsko­j razini. – Osim vlastite tehnologij­e i proizvodnj­e koja se nalazi u Hrvatskoj, Pikleanovi pametni pretinci jedinstven­i su i po tome što imaju najmanju potrošnju električne energije na tržištu i sposobni su raditi mjesecima na jednoj 18 V bateriji. To im omogućuje postavljan­je na mjesta na kojima ne postoji opcija priključka na električnu mrežu i bržu primjenu u poslovanju bez potrebe za odobrenjem priključka – naglašava.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia