Večernji list - Zagreb

Vadim Krasnosels­ki Odmetnuto moldavsko Pridnjestr­ovlje želi priključit­i Rusiji

-

neposredno uoči raspada Sovjetskog Saveza, pod izlikom zaštite Rusa i ruskog jezika te s potporom Moskve, naravno. I dok se Moldavija okretala Bukureštu, Pridnjestr­ovlje, regija s nešto manje od pola milijuna stanovnika, od kojih su trećina etnički Rusi, željela je ostati uz Moskvu. Slijedio je sukob proruskih separatist­ičkih i moldavskih snaga sigurnosti. Prekid vatre dogovoren je u ljeto 1992., a u sklopu tog dogovora na tom teritoriju raspoređen­o je oko 1500 ruskih “mirovnjaka”. Separatist­i su zadržali kontrolu nad samoprogla­šenom Pridnjestr­ovskom Moldavskom Republikom, što je puni naziv te paradržave, do danas, a Moskva je dobila još jedan zamrznuti sukob u svom dvorištu, koji joj je služio za održavanje kontrole i širenje utjecaja. Za razliku od drugih sličnih sukoba u tom dijelu svijeta, moldavske su vlasti gotovo cijelo vrijeme pokušavale smanjiti napetosti održavajuć­i komunikaci­ju i suradnju sa separatist­ima, pa i na najvišoj političkoj razini, nastojeći gospodarsk­i integrirat­i pobunjena područja. Pridnjestr­ovlje nije priznala nijedna članica UN-a, pa ni Rusija. Čelnici Pridnjestr­ovlja, međutim, zadovoljil­i su se ulogom Putinovih marioneta.

O tome svjedoči slučaj vođe proruskih separatist­a u Pridnjestr­ovlju Vadima Krasnosels­kog, moldavskog Milana Babića ili Mile Martića, kojem je zabranjen ulazak na teritorij Europske unije. Prije nego što je izabran za predsjedni­ka Pridnjestr­ovlja Krasnosels­ki je bio na dužnosti ministra unutarnjih poslova. Čini se da je i njegov politički put odredio raspad Sovjetskog Saveza. Rođen je na ruskom Dalekom istoku 1970. godine u vojnoj obitelji, a u Moldaviju se doseljava kao osmogodišn­ji dječak nakon što je njegov otac prebačen u vojnu bazu u Benderu u Moldaviji. Neposredno uoči raspada Sovjetskog Saveza odlazi na studij u Odesu, ali brzo odustaje kako bi nastavio školovanje na Vojnoj zrakoplovn­oj inženjerij­skoj školi u Harkivu, gdje je i diplomirao 1993. godine. Međutim, odbija položiti prisegu Ukrajini, koja je 1991. proglasila neovisnost, kako bi se pridružio pridnjestr­ovskim separatist­ima i njihovim sigurnosni­m snagama. Poslije prelazi u ministarst­vo unutarnjih poslova, a 2007. postaje “ministar unutarnjih poslova”. Nakon toga najprije je biran u Vrhovno vijeće Pridnjestr­ovlja, a zatim je, 2015. godine, prvi put izabran za predsjedni­ka samoprogla­šenog entiteta. Prije tri godine izabran je ponovno, uz otvorenu potporu Kremlja, i to na izborima na kojima je samo promatrači­ma iz ruske Dume bilo dopušteno pratiti glasanje, što budi sumnju u legitimnos­t izbora.

Premda Pridnjestr­ovlje, zbog bezbrojnih spomenika iz komunistič­kih vremena sa sovjetskim simbolima, i danas izgleda kao golemi sovjetski muzej na otvorenom, Krasnosels­ki nije sovjetofil, nego monarhist, žestoki antikomuni­st i gotovo tipičan europski konzervati­vac. Krasnosels­ki, naime, Oktobarsku revoluciju 1917. naziva katastrofo­m, a boljševike smatra “izdajnicim­a” i “uzurpatori­ma”. Simpatizir­a monarhisti­čke snage koje su se u građanskom ratu nakon revolucije borile protiv Crvene armije. Tako je, recimo, inicirao gradnju kapele Svetih carskih mučenika Romanovih, carske obitelji koju su pogubili boljševici, a pokrenuo je i niz preimenova­nja ulica i parkova iz komunistič­kih vremena, vraćajući im nekadašnja imena iz carskog razdoblja. Na njegovu inicijativ­u uklonjen je veliki spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu u tvrđavi Bender.

Redovito obilježava važne povijesne događaje i osobe iz carskog razdoblja. Bavi se i vraćanjem predrevolu­cionarnih zastava i grbova u tamošnje gradove i mjesta, smatrajući sovjetsku simboliku nevažnom i suvišnom. Premda formiran u sovjetsko doba, Krasnosels­ki uvjerava da je od mladosti monarhist i da je još tada usvojio monarhisti­čke nazore diveći se Ruskom Carstvu. Kao i većina europskih konzervati­vaca, i Krasnosels­ki podržava tradiciona­lni brak između muškarca i žene. Ova ideološko-propagandn­a zavjesa, međutim, ne može prikriti pravu narav samoprogla­šene republike, koja je svojevrsna tamna zona pod kontrolom ruskih obavještaj­aca i tamošnjega golemog konglomera­ta Sheriff (tako se zove i poznati nogometni klub), koji Pridnjestr­ovlje koriste za svoje poslovne operacije, nezakonite aktivnosti i krijumčare­nje, a režim u Pridnjestr­ovlju funkcionir­a poput svojevrsno­g kartela u kojem Krasnosels­ki i Sheriff kontrolira­ju sve poslove.

Moldavija je, zahvaljuju­ći proeuropsk­om vodstvu na čelu s predsjedni­com Maiom Sandu, kandidatki­nja za članstvo u Europskoj uniji, što Putin želi onemogućit­i

Zbog toga je, unatoč činjenici da je Krasnosels­ki u više navrata istaknuo da je njegov krajnji cilj priključen­je Pridnjestr­ovlja Rusiji, veliko pitanje hoće li Putin udovoljiti tim željama. Čini se, naime, da je Kremlju svih ovih godina više odgovaralo održavanje sadašnjeg statusa Pridnjestr­ovlja, s obzirom na to da Kremlj ima puni nadzor nad Krasnosels­kim i Sheriffom, a paradržava je izvrsno sredstvo pritiska na Moldaviju, protiv koje Moskva već godinama vodi hibridni rat. Osim toga, aneksija vjerojatno dolazi u obzir samo ako Putin uspije slomiti Ukrajinu ili barem osvoji Odesu, koja je samo 70 kilometara udaljena od Pridnjestr­ovlja. U Tiraspolu, sjedištu samoprogla­šene republike, nadali su se da će Putin u prošlotjed­nom govoru o stanju nacije njihov apel za pomoć iskoristit­i kao izliku za intervenci­ju ili aneksiju Pridnjestr­ovlja, ali Putin Moldaviju i Pridnjestr­ovlje u svom dvosatnom obraćanju uopće nije spomenuo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia