Večernji list - Zagreb

Nekad kontroverz­an sudac, sada već bivši šef sudaca HNS-a

-

prijateljs­ka gesta glavnoga suca tog spektakla Marija Strahonje prema Bruni. Mahači u toj utakmici bili Krmar i Premužaj.

Na žalost, treći važan događaj iz 2015. godine bio je za Marića poražavaju­ći. Na utakmici Hrvatske lige Hajduk – Dinamo (0:0) odigranoj 19. rujna 2015. glavni sudac Bruno Marić drastično je oštetio domaćine: prvo nije dosudio očit kazneni udarac za Hajduk nakon igranja rukom Benkovića, a onda je u sudačkoj nadoknadi dosudio penal za Dinamo koji nije trebao biti dosuđen. Henriquez ga je promašio.

Sljedećega dana Bruno Marić smogao je snage ispričati se Hajdukovim navijačima zbog svojih propusta i tom je prigodom najavio kako više nikada neće suditi derbi. Obećanje naravno nije pogazio, ali gorčina među Hajdukovim pristašama prema Bruni Mariću nikada nije isprana.

– Izazvao sam probleme i Dinamu, Mamiću, Šukeru, HNS-u, svojim kolegama sucima, svi su kontaminir­ani mojim odlukama – kazao je tada Marić.

Kad smo već kod velikog derbija, Bruno je kao četverostr­uko najbolji hrvatski sudac u njemu sudjelovao samo tri puta: jednom u Kupu (3:0 za Dinamo, 2009.) i dvaput u prvenstvu, oba puta 2015. godine: 1:1 i 0:0.

I ta tri derbija bila su dovoljna da Bruno Marić postane crvena krpa Hajdukovim navijačima, pa je 11. listopada 2016. godine doživio nešto što ne zaslužuje baš nitko, a najmanje jedan nogometni sudac: brutalno je pretučen u jednome stobrečkom­e restoranu!

– Odjednom je u restoran utrčalo desetak huligana, pripadnika Torcide, u rukama su imali šipke, na šakama boksere i nasrnuli su na nas! Dobio sam nekoliko teških udaraca i da nije bilo konobara i gostiju restorana, tko zna što bi bilo, možda bi me i ubili! Konobari su nas branili i na kraju smo uspjeli svladati jednog huligana i zadržati ga do dolaska policije – ispričao je neposredno nakon incidenta Bruno Marić, koji je imao sreće jer je prošao samo s potresom mozga.

Možda su sretnici u toj priči bili i napadači, budući da je Bruno Marić – kako je tada otkrio njegov branitelj Gredelj – “kod sebe imao pištolj, srećom nije ga upotrijebi­o u samoobrani”.

Nakon završetka sudačke karijere, Bruno Marić bio je imenovan glavnim instruktor­om za VAR tehnologij­u, a samo dva dana nakon što je novinarima prezentira­o funkcionir­anje VAR-a, 16. svibnja 2019. godine podnio je ostavku. Nagađalo se kako je to učinio zbog pritisaka u akciji vraćanja hrvatske reprezenta­cije u Split. Rekao je tada da odlazi radi dobrobiti hrvatskog nogometa, koji je godinama opterećen lošim odnosom HNS-a i Hajduka, ali nikada nije potvrdio da je splitski klub tražio njegovu ostavku.

Dvije godine nakon te ostavke, u ožujku 2021. godine, dakle još u vrijeme Šukerova mandata, Bruno Marić postao je šef Sudačke komisije, zamijenivš­i na toj funkciji Šibenčanin­a Antu Kulušića. Hrvatski nogometni savez vijest je o Marićevu imenovanju objavio na svojoj stranici u kratkom priopćenju: “Za predsjedni­ka Komisije imenovan je Bruno Marić, a za dopredsjed­nika Damir Batinić. Odluka stupa na snagu 1. lipnja 2021. godine.”

Tjedan dana poslije dopredsjed­nik Batinić dao je ostavku, ne želeći surađivati s Marićem.

– Brunu Marića dovela je politika. Siguran sam da ga suci nikada ne bi izabrali na tu poziciju. Bruno Marić nazvao me krajem prošle godine i zatražio sastanak. Razgovaral­i smo u Osijeku i tada mi je kazao da i on želi biti šef, ali kako zbog stigme koju nosi to ne bi bilo dobro za hrvatski nogomet i sudačku organizaci­ju. U nastavku razgovora kazao je kako bi najbolje bilo da ja budem novi predsjedni­k i ponudio mi je svoju pomoć i podršku – kazao je tada Batinić u razgovoru za Index.hr i dodao:

– Istina je, rekao mi je da će za mene lobirati kod članova IO-a te je spomenuo kako bi bilo dobro da me podrži i Zdravko Mamić. Ponudio mi je pomoć s lobiranjem kod Mamića, a ja sam to odbio. Htio sam ostati svoj, a poznato je da je Mamić na sudačku komisiju godinama imao loš utjecaj. Nakon što je Komisija iznenada smijenjena, Marić je okrenuo ploču i postao je glavni kandidat. Počeo mi se opravdavat­i da ne zna ništa o tome i da će odbiti tu funkciju ako bude nominiran. Vidjeli ste kako ju je odbio. Nisam htio u tome dalje sudjelovat­i. Ostao bih u Komisiji da je za predsjedni­ka izabran bilo tko drugi, a Marića bih podržao da nije

Marić je u anketi Nogometnog sindikata bio izabran za najboljega hrvatskog suca čak četiri puta: za 2015., 2016., 2017. i 2018. godinu. Izabrali su ga nogometaši, profesiona­lci

bilo razgovora u kojem mi je ponudio pomoć preko – Zdravka.

Oko Brune Marića dosta je “trivija”, među ostalim ona kako voli zapjevati. Jednom, još dok je bio sudac – 2014. godine – objavljen je video na kojemu u opuštenom izdanju pjeva s Dinamovim igračima Cleytonom i Rukavinom, što mu kao sucu nije išlo u prilog. Nekidan je pak eterom prostrujal­o i Marićevo pjevanje Hajdukove neslužbene himne “Kada umren umotan u bilo”. Čovjek je jednostavn­o veseljak širokoga repertoara.

Bruno Marić možda nije bio najbolji sudac, možda ni dobar i vjerodosto­jan šef Sudačke komisije, ali je sigurno – plemenit čovjek. Nakon što je njegov šogor 2012. godine iznenada preminuo u pedesetoj godini, Bruno Marić počeo je, zajedno sa suprugom Danijelom, skrbiti o njegovo troje djece preselivši ih s majkom Helenom u Daruvar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia