Večernji list - Zagreb

U derbiju 25. kola HNL-a Osijek i Dinamo na Opus Areni podijelili bodove Dinamo se po tko zna koji put spasio i provukao u sudačkoj nadoknadi utakmice

- Edi Džindo //

Po tko zna koji put ove sezone Dinamo se provlači u završnici. Aktualni hrvatski prvak je na gostovanju na Opus Areni protiv Osijeka bio u potpunosti nadigran, te na kraju mogao biti sretan što je samo u jednom golu deficita tijekom gotovo cijelog susreta. Međutim, u sudačkoj nadoknadi su došli do izjednačen­ja i tako uz rezultat 1:1 ipak otišli neporaženi iz Slavonije.

Na pogled na rezultat s kontekstom uoči dvoboja, Osječani bi vjerojatno bili zadovoljni bodom, no uz kontekst same utakmice nikako ne mogu biti zadovoljni bez punog plijena.

Većina hrvatske sportske javnosti je uoči ovog derbija 25. kola HNL-a smatrala da će Dinamo bez veće muke pobijediti Osijek baš zbog oprečnih formi dvaju momčadi, no gostovanje u gradu na Dravi je teško za Dinamo. Plavi su u posljednji­h 12 posjeta Osijeku slavili u samo dvije utakmice.

Osijek bio opasniji

Dinama tijekom utakmice praktički nije bilo nigdje. Osijek je iz svoje posljednje linije izlazio znatno jednostavn­ije, pa i efikasnije probijao suparničke linije te kroz igru dolazio do prilično opasnijih i konkretnij­ih situacija pred suparnički­m golom. Dinamova vezna linija s Mišićem i Sučićem nije mogla stvoriti nikakav višak, dok je Osijekova vezna linija, poglavito s Cokajem i Nejašmićem stvarala brojne probleme i nebrojeno puno puta probila linije gostiju iz Zagreba odličnim dodavanjim­a. Uz to, Osijek je bio opasniji i preko strana s većim brojem opasnijih centaršute­va.

Već u trećoj minuti Osijek je zaprijetio centaršuto­m Jurišića koji je od bloka Ristovskog zamalo prevario Nevistića. Još jednom je Osijek zaprijetio u 20. minuti sjajnom kombinacij­om iz prekida kad je Cokaj proigrao Pušića, a lopta je opet od bloka otišla malo pored gola Dinama. Bolja igra Osijeka došla je na naplatu u 26. minuti kad je Nevistić pri jednoj dugoj lopti nepotrebno istrčao, Mierez ga dovoljno zasmetao da izbije loptu u aut koji je Argentinac brzo izveo za Bukvića, a potom je mladi krilni napadač Osijeka čak tri puta driblinzim­a izvrtio Theophilea te sjajno niskim udarcem pronašao suprotan kut Nevistićev­og gola za vodstvo bijelo-plavih. Do kraja poluvremen­a Dinamo je uz prekide napravio određen pritisak, no najveće šanse pred osječkim vratima do kraja prvog dijela su stvarali Osječani, prvo vratar Malenica krivim hvatanjem lopte, a potom Nejašmić vraćanjem glavom koje je uz paradu morao uhvatiti Malenica.

Drugom poluvremen­u je Dinamo pristupio nijansu otvorenije i s riskantnij­im pristupom, ali opet je Osijek bio taj koji je stvarao prilike, i to u nekoliko navrata čiste zicere. I Dinamo je stvorio nekoliko prilika, no one nisu bile ni približno izgledne kao one Osijekove. Prvu priliku je u 50. minuti stvorio jučerašnji igrač utakmice Domagoj Bukvić odličnim ulaskom u sredinu i udarcem iz daljine. U 62. i 63. minuti Osječani su imali dvije ogromne šanse, prvo preko Prekodravc­a koji je u 62. u čistoj šansi glavom gađao preko gola, a zatim u 63. kad je nakon velike greške Bernauera Mierez s ruba kaznenog prostora pogodio gredu. Još jedna fantastičn­a prilika za Osijek dogodila se u 72. minuti kad je Cokaj fenomenaln­im dodavanjem probio dvije linije Dinama, a potom su Omerović i Mierez odigrali sjajan dupli pas nakon kojeg Omerović iz velike prilike krivo prima loptu. U 84. minuti Osječani su imali dvostruku veliku priliku. Opet je u ulozi proigravač­a bio Cokaj sjajnim centaršuto­m s desne strane za Miereza, a njegov snalažljiv­i pokušaj brani Nevistić, kao i pokušaj Matkovića nekoliko sekundi nakon toga pri odbitku. Osijek je u tom trenutku utakmice trebao minimalno imati vodstvo od 3:0, eventualno 3:1 ili 4:1, no onda je uslijedila nervoza i povlačenje u vlastiti kazneni prostor u sudačkoj nadoknadi koja je na kraju trajala više od deset minuta. Dinamo je otišao ‘va banque’, izvadio braniče te uveo, uz Petkovića, dva napadača i na kraju u fliperu u kaznenom prostoru Osijeka došao do izjednačuj­ućeg pogotka preko Sandra Kulenovića u četvrtoj minuti nadoknade. Osijek je u završnici imao još jedan zicer preko Matkovića koji je imao 1 na 1 situaciju s Nevistićem, ali nije bilo mirnoće u završnici.

- Meni je dojam da smo trebali dobiti utakmicu s izraženom razlikom. Mislim da smo zaista odigrali odličnu utakmicu, dobro smo sve iskontroli­rali, imali posjed i napravili sve što smo htjeli. Promašili smo pet ‘mrtvaca’, jednostavn­o je ovakva sezona i nikako da razvučemo osmijeh do kraja - rekao je trener Osijeka

OSIJEK - Opus Arena. Gledatelja 11.450. Sudac: Igor Pajač (Zelina).

Malenica 6 - Omerović 6, Bralić 6, Duarte 6, Jurišić 6,5 - Jugović 5,5 (od 46. Prekodrava­c 6), Nejašmić 6,5, Cokaj 7 (od 90. Brlek -) - Bukvić 7,5 (od 81. Matković), Mierez 6,5, Pušić 6,5 (od 83. Mkrtčjan -). Trener: Zoran Zekić.

Nevistić 5,5 - Ristovski 6, Bernauer 5,5 (od 81. Kulenović 6,5), Theophile-Catherine 5,5, Perković 6 - Mišić 5,5 (od 81. Halilović -), Sučić 6 (od 58. Ademi 6) - Kaneko 5,5 (od 58. Špikić 6), Baturina 6,5, Hoxha 5,5 (od 69. Brodić 5,5) Petković 5. Trener: Sergej Jakirović.

(90+4)

1:0 Bukvić (26., Mierez), 1:1 Kulenović

Domagoj Bukvić

Zoran Zekić, a mišljenje o utakmici s njim nije dijelio trener Dinama Sergej Jakirović:

Briga pred PAOK

- Dobro smo ušli u utakmicu i imali dvije prilike, ali nakon 15. minute više nismo bili dominantni, nismo im mogli napraviti presing na zadnju liniju. Gol smo primili naivno, ali nakon toga smo lijepo pritisnuli na kraju prvog poluvremen­a. U drugom poluvremen­u smo pokušali nastaviti kao i u prvom, tražili smo gol cijelo vrijeme i isplatilo nam se u 94. minuti - rekao je Jakirović, po čijim se izjavama činilo kao da smo gledali egal utakmicu, pa smo ga pitali brine li ga pred susret s PAOK-om što je Osijek napravio minimalno šest velikih prilika:

- Moramo poraditi na tome da imamo bolji posjed i da ne griješimo na centru. To je glavni razlog. Jeste brojali naše šanse, koliko ih je bilo? - upitao nas je Jakirović. Odgovor je znatno manje.

Jakirovića smo izbacili iz takta podatkom da je Osijek imao šest velikih prilika na utakmici, pa nas je pitao: Koliko ih je imao Dinamo?

 ?? ?? SVE ŠANSE OSJEČANA Osim gola Domagoja Bukvića (na fotografij­i), Osijek je imao velike prigode dvaput preko Miereza, dvaput preko Matkovića te jednom preko Prekodravc­a
SVE ŠANSE OSJEČANA Osim gola Domagoja Bukvića (na fotografij­i), Osijek je imao velike prigode dvaput preko Miereza, dvaput preko Matkovića te jednom preko Prekodravc­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia