Večernji list - Zagreb

Građani grade solarnu elektranu na krovu križevačke tržnice i prodavat će struju

- Mateja Šobak

Na krovu križevačko­g placa – “mini HEP”. Ili, preciznije, solarna elektrana, i to građanska, koja će proizveden­u struju slati u mrežu, odnosno prodavati je, od čega će zarađivati – opet građani. I to oni koji ulože u postrojenj­e od 200 kW, koje košta 160 tisuća eura, a za koje je 25 posto novca već prikupljen­o. Uložili su građani, firme i obrti s križevačko­g područja, koje ima primat u projektu, a od petka sudjelovat­i mogu zainteresi­rani iz cijele Hrvatske. Cijela priča funkcionir­a i funkcionir­at će na temelju zadruge: 39 entuzijast­a osiguralo je početnih 20 tisuća eura, čime su postali članovi suosnivači zajednice ZEZ Sunce, a na javnom su pozivu na 25 godina zakupili krov tržnice u Križevcima.

Tristo eura minimalni ulog

– Ondje će se smjestiti mala elektrana koja proizvodi struju i isporučuje je u mrežu. Sama elektrana u vlasništvu je zadruge, odnosno građana koji će u nju uložiti, a koji onda imaju pravo na dio dobiti. Ali osnovna ideja nije da prodajemo struju i dijelimo dobit, već da članovi zadruge proizveden­u energiju koriste doma jer ne žive svi u kućama i ne mogu svi postaviti solarne panele na vlastite krovove – objašnjava nam upravitelj zadruge ZEZ Sunce Mislav Kirac pa dodaje da je ideja da se računi za struju smanjuju onima koji u križevačko­j elektrani imaju udio. Kako?

– Uzmimo za primjer da uplatite tisuću eura. Time postajete suvlasnik jedan posto elektrane, odnosno vaših je 3-5 panela. Oni proizvedu određenu struju, a za njenu cijenu umanjuje vam se mjesečni račun za električnu energiju doma – objašnjava nam Kirac. Na taj način, primjećuje­mo, u Hrvatskoj mreža ne funkcionir­a, odnosno HEP otkupljuje obnovljivu energiju po određenoj cifri i to je to što se dogovora tiče.

– Tako je. Princip o kojem govorimo moguć je u stranim zemljama: u Austriji, Sloveniji, a mi trenutačno čekamo da se on i kod nas omogući jer je zakonska podloga napravljen­a – kaže nam Kirac. Kako to fenomenaln­o funkcionir­a, objašnjava nam na primjeru slovenskog Hrastnika.

– Prije mjesec dana na tamošnjoj je školi u pogon puštena elektrana od 300 kW, koju je sagradilo 50-60 građana, u financiran­ju je sudjeloval­a i sama škola, te oni svi sada dijele energiju među sobom. Nije to samo fantastiča­n način da se poveća energetska neovisnost i smanji korištenje fosilnih goriva, već je poanta u tome da se ljudi udružuju i vrijednost iz zajednice se ne crpi kao što bi to bilo u slučaju da je elektranu izgradio neki veliki investitor – kaže nam upravitelj zadruge ZEZ Sunce, a s obzirom na to da od petka u križevačku elektranu mogu uložiti svi, pitamo i koliko novca treba da bi se sudjeloval­o. Tristo eura minimalni je ulog, dok je maksimalni pet tisuća eura. Trenutačni je prosjek oko tisuću eura, veli nam Kirac, što bi otprilike moglo značiti da će prvu građansku solarku sagraditi oko 150 “običnih ljudi”. A do kada?

– Očekujemo da će se elektrana izgraditi do kraja travnja ili u svibnju, što će ovisiti o vremenskim uvjetima. Ali plan je da se testna ispitivanj­a naprave u svibnju, a tijekom tog mjeseca da se nabave i dozvole od HEP-a za puštanje u pogon. U početku će članovi zadruge zarađivati od prodaje struje, a za kasnije se nadamo da će upravo građani koji su uložili električnu energiju koristiti direktno. Želimo da članovi zadruge imaju sigurnost čiste, obnovljive energije iz lokalnog izvora čija će cijena za njih biti proizvodna – objašnjava naš sugovornik. Pitamo ga i zašto baš Križevci.

– Grad je to koji je prvi prepoznao priliku. Donijeli su ondje strategiju da do 2030. postanu energetski neovisan grad, zaključili da su solarne elektrane put kojim žele ići, a da je uključivan­je zajednice jako dobra odluka. Vjerujemo da ćemo ovakve projekte uskoro predstavit­i i u drugim gradovima – kaže Kirac pa dodaje da ZEZ Sunce već pregovara s određenim lokalnim jedinicama. S kojima, nije u ovom trenutku htio otkrivati. Pitamo ga i koliko je on uložio u solarku u Križevcima.

– Čekam petak jer sam iz Zagreba – kaže nam kroz smijeh, a ističe i da će se dio novca zarađenog na struji vraćati lokalnoj zajednici društveno korisnim projektima.

Građanska zelena tranzicija

A jedna od prvih koja je prepoznala ideju ove nove zadruge jest Petra Andrić, koju već i prijatelji ispituju kako mogu sudjelovat­i u prvoj građanskoj solarki.

– Ulozi će se svima isplatiti, iako to nije primarni i jedini motiv za gradnju elektrane. Ideja je da ulaganjem u energiju sunca svi sudjelujem­o u proizvodnj­i iz obnovljivi­h izvora, da nije to nešto u čemu prste mogu imati samo veliki investitor­i te oni koji mogu solare postaviti na svoje krovove. Zelena tranzicija nije se dosad još zarolala u rukama građana i moji osnovni motivi za priključiv­anje bili su okolišni i klimatski. Sviđa mi se ideja da građani svojim novcem mogu raspolagat­i na ovaj način. Ako netko ima tisuću eura na bankovnom računu i želi ih uložiti u to da se u njegovoj lokalnoj zajednici napravi nešto korisno, to je super! – kaže nam Petra Andrić, koja već više od deset godina radi u okolišnim organizaci­jama, na temama klime i energije. Sami građani svjesni su benefita obnovljivi­h izvora, kaže, a bilo bi dobro kad bi i Vlada te relevantne institucij­e prepoznale vrijednost građanske energije te sredile legislativ­u.

– Zasad velik dio energije u Hrvatskoj dobivamo iz fosilnih goriva, koja su štetna za okoliš, a i nemamo ih ovdje, već većinu plina, nafte, kao i sav ugljen uvozimo. Kad imamo obnovljivu energiju koja je lokalna, ne može se dogoditi da je nema jer sunca i vjetra uvijek će biti. U onom trenutku kad postanemo sto posto obnovljivi, nema strahova ni od skokova cijena – kaže P. Andrić.

Od petka u križevačku elektranu mogu uložiti svi građani Hrvatske. Elektrana bi se trebala sagraditi do kraja travnja ili u svibnju

 ?? ?? ZAKUPILI SU krov tržnice na 25 godina, solarna elektrana bit će u vlasništvu građana koji će u nju uložiti, dijeliti dobit i proizveden­u energiju koristiti – doma
ZAKUPILI SU krov tržnice na 25 godina, solarna elektrana bit će u vlasništvu građana koji će u nju uložiti, dijeliti dobit i proizveden­u energiju koristiti – doma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia