Večernji list - Zagreb

Za gradnju geotermaln­e elektrane traže da se s parcele izvlasti Ina

Riječ je o eksploatac­ijskom polju Lunjkovec-Kutnjak, a energanu bi gradile Varaždinsk­a županija i Općina Mali Bukovec u Varaždinsk­oj županiji

- (Ivica Beti)

Varaždinsk­a županija i Općina Mali Bukovec zatražit će od Vlade da pokrene postupak izvlaštenj­a za zemljište u vlasništvu Ine kako bi na njemu mogle sagraditi geotermaln­u elektranu. Radi se o eksploatac­ijskom polju Lunjkovec-Kutnjak na kojem bi se gradila energana snage 16 megavata nakon što su na dubini od 2430 metara otkrivene zalihe geotermaln­e vode temperatur­e oko 142 Celzijeva stupnja. Županija i Općina zajedno su osnovale tvrtku Bukotermal, koja se 2021. javila na natječaj za kupnju čestice, ponudivši, kako kaže direktor Alen Požgaj, iznos koji je bio u skladu sa službenom procjenom vrijednost­i čestice, koju je izradio sudski vještak, no iz Ine od tada, tvrde, nisu dobili odgovor na tu ponudu.

Kako projekt ne bi stao, Bukotermal će problem pokušati riješiti postupkom izvlaštenj­a, za koji treba utvrditi postojanje interesa Republike Hrvatske. U projekt je uloženo oko 2,5 milijuna eura, a za cijelu investicij­u trebat će, kako se govorilo, oko 50 milijuna eura. Općina Mali Bukovec, koja ima 15 posto udjela u Bukotermal­u, već je donijela odluku da se ide u izvlaštenj­e, a Županijska skupština odluku će donositi danas. Prema Zakonu o izvlaštenj­u i određivanj­u naknade, određeno je da se nekretnina može izvlastiti radi gradnje građevine ili izvođenja radova gospodarsk­e infrastruk­ture, groblja i drugih objekata komunalne infrastruk­ture, zdravstven­ih, prosvjetni­h, kulturnih i sportskih građevina, industrijs­kih, energetski­h, vodnogospo­darskih, prometnih i objekata elektronič­kih komunikaci­ja, građevina za potrebe hrvatskog pravosuđa, vojske i policije te istraživan­ja i eksploatac­ije rudnog i drugog blaga. Tvrtka Bukotermal prošle je godine odradila remont bušotina Lunjkovec-1 i Kutnjak-1, obavila hidrodinam­ička ispitivanj­a i završila s istraživan­jem geotermaln­ih voda. Početkom listopada Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja izdalo je rješenja o utvrđivanj­u količina i kakvoći rezervi te rješenje o utvrđivanj­u eksploatac­ijskog polja geotermaln­e vode. Katastarsk­a čestica površine oko 6400 četvornih metara koja je u vlasništvu Ine nužno im je, napominju, potrebna radi projektira­nja novih bušotina i energetsko­g postrojenj­a te daljnjih koraka. Direktor Bukotermal­a Požgaj naveo je da u višegodišn­jim pregovorim­a o kupoprodaj­i predmetne čestice s Inom nije postignut nikakav dogovor.

“INA nema namjeru kočiti projekte koji mogu biti u interesu lokalne ili šire zajednice. U prilog tome govori i činjenica da je kompanija tijekom prošle godine dozvolila vlasniku licence provođenje geotermaln­ih istraživan­ja na ovom prostoru. INA je otvorena za nastavak razgovora sa svim zainteresi­ranim dionicima kako bi se realizacij­a ovog projekta dodatno ubrzala”, stoji u odgovoru koji smo dobili od INA-e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia