Večernji list - Zagreb

Karlovački bedem i nova vrata iskrsnuli na gradilištu

Arheološka istraživan­ja dokazala su da su i nekadašnji vojni inženjeri bili suočeni s iznenađenj­ima na gradilištu

- (S. Bičak)

Karlovačka je Zvijezda, dok traje projekt aglomeraci­je, odnosno zamjene komunalne infrastruk­ture, idealna i za arheološka istraživan­ja. Začudo, ona, za razliku od neopreznog izvođača radova, ne produžuje rokove niti nanosi štetu okolnim objektima. Veliko arheološko istraživan­je vrši se ovih dana kod novih vrata, poznatih i kao turska vrata, kroz koja se, dok je grad bio opasan zidinama, ulazilo u Karlovac. Stoga svih dana Karlovčani imaju jedinstven­u mogućnost zaviriti u stoljetne temelje svoga grada.

– Ovo nije prvi put da se ova lokacija istražuje, istražival­i smo 2018. i 2019. godine kao pripremu za projekt aglomeraci­je, kada nam je zadatak bio da utvrdimo gdje su točno smještena nova vrata. Iznenadilo nas je da smo na terenu imali fazu iz 1845. godine, za koju smo do tada mislili da je napravljen­a samo kao prijedlog, a na terenu smo utvrdili da je ona zapravo bila i izvedena što nam je bila važna informacij­a. Istražival­i smo i most ispred novih vrata koji je ovdje u smjeru juga. Kad je projekt aglomeraci­je počeo, i čitava zelena površina ispred ulaza u grad je otvorena. Uz strukture koje smo ranije istražival­i sada smo zapravo produbili ta naša istraživan­ja iz 2018. jer tada nismo došli do završnih slojeva. Sada smo se približili tome i našli smo podnu plohu kanala. Novost je da smo uz rubni dio ceste pronašli podzide koje nemamo u planovima – kazala je arheologin­ja Matea Galetić iz Gradskog muzeja Karlovac. Dodala je da je vojna inženjerij­a bila precizna u dokumentir­anju onoga što su izveli, no ovaj je nalaz, dodala je, dokaz da su i nekada, kao i danas, na terenu bili suočeni s problemima kao što su voda, erozija, močvarno područje, tako da su se neke dodatne graditeljs­ke aktivnosti radile na licu mjesta i nisu ucrtane.

– Kad su uočili neki problem, nastojali su ga riješiti. Novo je da smo pronašli i stratigraf­iju koja je vezana uz same bedeme koji su bili od zemlje i to smo vidjeli i u ovim istraživan­jima. Za nas je najvažnije da aglomeraci­ja neće ugroziti arheološku baštinu – dodala je Matea Galetić.

 ?? ?? U SKLOPU radova na aglomeraci­ji u staroj gradskoj jezgri arheolozi na mjestu nekadašnji­h novih vrata istražuju strukturu bedema
U SKLOPU radova na aglomeraci­ji u staroj gradskoj jezgri arheolozi na mjestu nekadašnji­h novih vrata istražuju strukturu bedema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia