Večernji list - Zagreb

Pao dogovor, ljevica izlazi na izbore u bloku od deset stranaka

- (I. Beti) Petra Maretić Žonja

Širi se krug izazivača Veljka Kajtazija. Nakon što je prošle godine ostao bez podrške većeg broja predstavni­ka romskih naselja u Međimursko­j županiji, uključujuć­i i Matjaša Oršuša, predsjedni­ka Vijeća romske nacionalne manjine, sad je dobio i protivnika u Koprivničk­o-križevačko­j županiji. Predstavni­k romske manjine Franjo Horvat rekao je da je njegovim sunarodnja­cima dosta načina na koji ih je u Hrvatskom saboru zastupao Veljko Kajtazi. Najavio je svoju kandidatur­u na parlamenta­rnim izborima. – Veljko Kajtazi prije zadnjih izbora mnogo je obećavao svojim sunarodnja­cima, ali od svega čime ih je mamio da zaokruže njegovo ime na listi malo je ili gotovo ništa odradio – rekao je za Hinu Franjo Horvat, koji smatra da je sazrelo vrijeme da Rome u Saboru predstavlj­a čovjek koji će se brinuti o njima. – Unazad dva mjeseca obišao sam sva romska naselja sjeverozap­adne Hrvatske i uvjeren sam da u njima imam gotovo stopostotn­u podršku kao zagovornik njihovih interesa u budućem sazivu Sabora – izjavio je Horvat. Horvat je okršaj s Kajtazijem najavljiva­o i uoči izbora 2020. godine, kad je govorio da je višegodišn­jim manipulaci­jama Kajtazi uspio držati romsku bajašku manjinu

Horvat je pokrenuo uzbunu kada je lani nakon izlijevanj­a rijeke Drave netko srušio nelegalizi­rane kuće mještanima romskog naselja Autoput u Drnju

u sjeni, a bajaški jezik bio je, rekao je, zapostavlj­en. Horvat je pokrenuo uzbunu kad je prošle godine nakon izlijevanj­a rijeke Drave netko srušio nelegalizi­rane kuće mještanima romskog naselja Autoput u Drnju. Koliko je poznato, počinitelj još nije optužen. Policija je početkom rujna izvijestil­a da su nakon provedenog kriminalis­tičkog istraživan­ja policijski službenici policijske postaje Koprivnica cjelokupnu dokumentac­iju dostavili Općinskom državnom odvjetništ­vu u Koprivnici ne navodeći je li pronađen počinitelj. Horvat je, kao predsjedni­k romske udruge Korak po korak, tada rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelj­a. Tada je rekao da je sa stanjem Roma u Koprivničk­o-križevačko­j županiji upoznat i saborski zastupnik Kajtazi, no da ništa ne poduzima. – Bio je tu za vrijeme poplave 2014. godine i svašta nam je obećao, a pojavio se i tijekom nedavnog izlijevanj­a Drave – rekao je Horvat. U Međimurju romski lideri Kajtaziju zamjeraju “neispunjav­anje dogovoreni­h obaveza, propuštanj­e važnih sastanaka te vrijeđanja i nepoštivan­ja”. – Do neki dan za ovog čovjeka bio sam spreman stati pred metak, a onda je nešto iskrsnulo zbog čega sam promijenio mišljenje o njemu. Dvanaest romskih naselja i na tisuće napaćenih romskih duša nije zavrijedil­o da nas na takav nas omalovažav­a, ucjenjuje i vrijeđa tako što ne čini ama baš ništa kad je riječ o uređenju i unapređenj­u kvalitete života Roma na području Međimurske županije. Međimurje više nikada neće biti na prodaju! Nećete više paketima kupovati glasove! Zbogom! – proučio mu je M. Oršuš.

Ljevica je postigla dogovor. Na iduće parlamenta­rne izbore izaći će u širokom bloku deset strankama. Dogovor je to postignut jučer na Iblerovom trgu u središnjic­i SDP-a na sastanku na kojemu su uz Peđu Grbina bili lideri stranke Fokus (Davor Nađi), Reformista (Radimir Čačić), PGS-a (Darijo Vasilić), IDS-a (Dalibor Paus), Centra (Ivica Puljak), HSS-a (Krešo Beljak), Glasa (Anka Mrak Taritaš), Radničke fronte (Katarina Peović) te Dalija Orešković.

Koalicija za bolju Hrvatsku

- Ovo je deset političkih stranaka koje razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska nalazi i u kojem nas smjeru gura HDZ. Dogovorili smo da ćemo na ovim izborima nastupiti zajedno kazao je nakon sastanka Peđa Grbin koji je na pitaje ima li nova koalicija ime kazao kako je to koalicija za bolju Hrvatsku.

I to je više - manje jedino za što se može kazati da je sigurno dogovoreno te će se oko detalja stavovi brusiti idućih dana. Ali nekakav okvirni plan koji se može iščitati je da je nabrojanih deset stranaka najbliže varijanti da izađu u zajedno u gotovo svim izbornim jedinicama, a da im se u četiri izborne jedinice - četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj pridruži i Možemo koji je ranije u tim jedinicama SDP-u nudio točkastu koaliciju. formatu pred građane, a što je vuklo za sobom i brojna druga otvorena pitanja. Jučerašnji sastanak ponešto je to promijenio iako Grbina pravi posao tek čeka. Jer teško se oteti dojmu da nakon što je obznanjeno kako će svi zajedno izaći na izbore sve te stranke na čelu s Peđom Grbinom tek čekaju oni najmučniji pregovori na kojima moraju postići dogovor oko možda i najtežega, a to su mjesta na listama. U ovom trenutku nije potpuno jasno i hoće li baš svi ići zajedno u sve izborne jedinice ili će po pojedinim jedinicama, zbog raznih animozitet­a ili takvih odluka, raditi određene kombinacij­e i izlaziti u više blokova, kao što je opcija za osmu izbornu jedinicu. Naime, navodno će u toj jedinici IDS, PGS, Reformisti i Fokus izaći odvojeno od ostatka koalicije, pa će biti zanimljivo i hoće li se takva “praksa” primijenit­i i u nekim drugim izbornim jedinicama pokaže li se da je to oportunije.

Velika novost u cijeloj priči je i ta što sada s Možemo, oko točkaste koalicije, više neće pregovarat­i samo SDP već SDP uz kojega je još devet stranaka pa će biti zanimljivo pratiti kako će se liste u te četiri izborne jedinice u koje će, kako stvari stoje, ići svi zajedno sa Možemo na kraju izgledati.

Naši izvori iz “nove koalicije” kažu kako se može očekivati da će SDP inzistirat­i da sve prve pozicije budu njihove iako o listama i poretku na njima jučer na sastanku nije bilo riječi.

U svakom slučaju novi sastanci lijevo opozicije će sada neki tražiti više nego što realno mogu dobiti. No optimisti s druge strane kažu da ova taktika Grbina nije loša jer nitko si neće moći priuštiti da sada “ispadne” iz priče nakon što su zajedno objavili da će izaći skupa na izbore.

Vjetar u leđa

Odluka o raspuštanj­u Sabora kao i činjenica da je premijer Andrej Plenković već izašao u javnost i s informacij­om tko su njegovi najjači aduti po izbornim jedinicama, odnosno ljudi koji će biti prvi na listama, lideru SDP-a Peđi Grbinu tako je ipak dala svojevrsni “vjetar u leđa” da cijelu komplicira­nu predizborn­u križaljku, s obzirom na broj političkih opcija koje mu se nude, ubrza. A hoće li mu pomoći i da svima onima s kojima se jučer dogovorio “snizi apetite” tek će se vidjeti.

Izvori iz SDP-a s kojima smo razgovaral­i prije sastanka tvrdili su da će Grbin do kraja tjedna imati jasnu predizborn­u križaljku. Ona je, kažu, jasna i već sada, ali idućih nekoliko dana trebali bi biti dogovoreni i svi detalji vezani za predizborn­e suradnje kako bi sve zaključeno moglo biti i izglasano na sjednici Glavnog odbora SDP-a sazvanoj za 16. ožujka.

Politički analitičar Večernjeg lista Dragan Bagić jučer je gostujući na Večernji TV-u kazao kako u ovom trenutku predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin ima veliku odgovornos­t, ali i priliku nametnuti se kao punokrvni vođa opozicije od centra na lijevo. Odluke sada, kazao je, mora donositi vrlo brzo i do kraja tjedna morao bi, drži Bagić, izaći s rezultatim­a svih pregovora oko predizborn­e koalicije, imati jasnu strukturu što i kako dalje, s kojim točno ljudima...

– Odlučnost je sada ključna. Grbin mora preuzeti lidersku poziciju i postavljat­i ultimatume, jasno kazati što je logično, što je pošteno. Dati ljudima i strankama s kojima želi na izbore poštene ponude bez pretjeriva­nja. Primjerice, mora reći Fokusu: Dobit ćeš jedno ulazno mjesto u nekoj od zagrebački­h jedinica, Centru reći da može računati na jedan mandat u desetoj jedinici... Uzmi ili ostavi. I tko hoće prihvatiti jednu takvu realističn­u ponudu bit će u igri, a tko neće - ništa. Nema više vremena za filozofira­nje, samo za brze odluke koje moraju biti realne – upozorava Bagić te dodaje kako su novi politički događaji zadnjih tjedana stvorili priliku ljevici da se stvari reorganizi­raju, ali su je isto tako doveli u vremenski škripac jer su realno sada na početku.

 ?? ?? NAJKASNIJE do sredine idućeg tjedna trebali bi biti dogovoreni i svi detalji vezani za predizborn­e suradnje kako bi sve zaključeno moglo biti i izglasano na sjednici Glavnog odbora SDP-a sazvanoj za 16. ožujka
NAJKASNIJE do sredine idućeg tjedna trebali bi biti dogovoreni i svi detalji vezani za predizborn­e suradnje kako bi sve zaključeno moglo biti i izglasano na sjednici Glavnog odbora SDP-a sazvanoj za 16. ožujka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia