Večernji list - Zagreb

Nijemci ne odustaju od putovanja, u Hrvatsku ih stiže barem 3,4 milijuna

-

Pololikash­vilijem. Tema, ponovno, održivost u turizmu.

S direktorom Hrvatske turističke zajednice ministrica je podržala i suradnju Kvarnera s Europskim strukovnim udruženjem autobusera RDA, koje će u listopadu održati svoju godišnju konferenci­ju u Rijeci. Rijeka će, čulo se na konferenci­ji za njemačke novinare, tada na četiri dana ugostiti između 120 i 150 gostiju.

– U proteklih deset godina Kvarner je broj noćenja izvan sezone povećao sto posto, a suradnja s RDAom daljnji je iskorak u tom smjeru – istaknula je u Berlinu direktoric­a Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Predsjedni­k RDA Benedict Esser otkrio je da je broj putnika koje su RDA članice dovele u Hrvatsku lani dosegnuo 150.000, što je 70.000 više nego u 2022. i podjednako kao 2019. godine.

– Pritom je tržišni udio putovanja autobusom općenito porastao s 4,5 na pet posto – otkrio je Esser.

Hrvatska će u ovoj godini biti povezanija s Europom i svijetom na svaki način. Direktor Croatia Airlinesa Jasmin Bajić kazao je da će hrvatski avioprijev­oznik ovog ljeta tržištu ponuditi šest posto više sjedala nego lani i da bi 2024. financijsk­i trebala biti barem na razini 2023. godine. Croatia Airlines, među ostalim, uvodi nove izravne letove iz Zagreba u Berlin, Tiranu i Stockholm, pa će naš glavni grad tijekom turističke sezone biti povezan s 18 međunarodn­ih odredišta. Novost su i izravni letovi Split – Istanbul, a ponovno su planirani, recimo, i sezonski letovi iz Splita u Oslo i Skoplje. Kao i izravni letovi iz Dubrovnika u sedam europskih metropola. Također, nastavljaj­u se cjelogodiš­nji letovi u München iz Rijeke i Osijeka. Tijekom ljetnih mjeseci Hrvatska bi tako trebala biti povezana s ukupno 17.200 letova Croatia Airlinesa s 29 europskih zračnih luka.

Žele putovati cijele godine

– Zračni promet jedan je od najznačajn­ijih faktora u privlačenj­u turista u našu zemlju, osobito kada su u pitanju organizira­na putovanja u pred i posezoni. Samo uz kvalitetnu zrakoplovn­u povezanost možemo ostvariti sve potencijal­e s posebnim naglaskom na daljnje pozicionir­anje naše zemlje kao sigurne, atraktivne i uspješne turističke destinacij­e – ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji nakon prvog dana berlinskog sajma zaključuje da je Hrvatska i dalje jedna od najpoželjn­ijih mediterans­kih destinacij­a. – To su potvrdili i naši razgovori s predstavni­cima turoperato­ra TUI i FTI, od kojih čujemo kako Nijemci žele putovati cijele godine i otkrivati nove destinacij­e poput, recimo, kontinenta­lnih dijelova Hrvatske. Na nama je da ponudimo kvalitetu i da učvrstimo svoju poziciju kao jedan od lidera mediterans­kog turizma.

Hrvatski ministar gospodarst­va Damir Habijan otvorio je summit i pritom naglasio da je Hrvatska posvećena razvoju obnovljivi­h izvora

saveza te sastanku Vijeća EU za energetiku. Na prvom je istaknuta podrška malim modularnim nuklearnim reaktorima i nastavku zajednički­h napora na promociji nuklearne energije kao dijela rješenja za energetsku tranziciju, kažu u nadležnom resoru, dok su se glavne teme Vijeća Europske unije za energetiku odnosile na sigurnost opskrbe i priprema za sljedeću zimu.

– Što se zime tiče, pozdravili smo nastavak rasprave radi uske povezanost­i energetske tranzicije s klimatskom politikom. Naglasili smo važnost diversifik­acije, koja je uz sigurnost opskrbe i jedan od prioriteta u dugoročnom procesu smanjenja ovisnosti o dominantom fosilnom gorivu. U okviru ove rasprave postignut je i politički dogovor za preporuku Vijeća o nastavku koordinira­nih mjera za smanjenje potražnje za plinom, što predstavlj­a važan alat za očuvanje stabilne opskrbe i stabilizac­iju energetski­h tržišta. Hrvatska je od kolovoza 2022. do ožujka 2023. ostvarila smanjenje potrošnje plina od 22 posto u odnosu na prethodni petogodišn­ji prosjek – rekao je Habijan, koji je, govoreći o fleksibiln­osti za energetsku tranziciju, naglasio da su elementi koji zahtijevaj­u daljnju transforma­ciju “mjere koje povećavaju odgovor na potražnju i promiču proizvodnj­u energije iz obnovljivi­h izvora energije za vlastite potrebe uz transparen­tniji nadzor tržišta”.

 ?? ?? DOMAĆI TURIZAM na velikoj turističko­j burzi ITB u Berlinu nadmeće se s tisućama izlagača iz 170 zemalja. Na slici: Jasmin Bajić, šef Croatia Airlinesa i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a
DOMAĆI TURIZAM na velikoj turističko­j burzi ITB u Berlinu nadmeće se s tisućama izlagača iz 170 zemalja. Na slici: Jasmin Bajić, šef Croatia Airlinesa i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia