Večernji list - Zagreb

Mladunčad ježeva, bolesne lisice i zaštićene zvjezdaste kornjače dobili oporaviliš­te

-

va. Pokrenut je s ciljem, kako je istaknula Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja ZOO-a, razvoja sustava zaštite prirode, očuvanja bioraznoli­kosti i jačanja zelene infrastruk­ture metropole, ali i cijele Hrvatske, i to kroz razvoj sustava zbrinjavan­ja zavičajnih divljih vrsta koje su nađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane, ali i zaplijenje­nih strogo zaštićenih životinja.

– Jako smo ponosni na ovakav vrijedan i funkcional­an objekt koji će nam dodatno olakšati upravo ono što godinama i radimo, provođenje zaštite divljih životinja s područja Zagreba, a tu je i suradnja s ministarst­vom oko zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme bilježimo porast od 30 posto intervenci­ja hvatača iz Dumovca što se tiče divljih životinja. Nedostajal­o nam je kapaciteta u dijelu oporaviliš­ta koje je u ZOO-u, stoga nam je ovaj objekt nužan, a s pomoću njega će se briga o životinjam­a i naš rad znatno olakšati – rekao je Skok. Dodao je kako su lani hvatači ostvarili 2600 intervenci­ja, od kojih se više od 1400 odnosilo na divlje životinje.

U prizemlju objekta nalazi se 40 jedinica za pojedinačn­i smještaj pasa, od kojih 20 služi kao izolacija koju, napomenula je Davorka Maljković, moraju proći sve životinje koje pristignu u oporaviliš­te, a ondje se provjerava njihovo opće i zdravstven­o stanje, primjerice boluju li od nekih zaraznih bolesti, kako se ne bi odmah pomiješali sa zdravim psima. Usto su u prizemlju dvije ambulante, jedna namijenjen­a psima, a druga divljim životinjam­a, s odvojenim ulazima, kuhinje za pripremu hrane te sale za kirurške i pretkirurš­ke zahvate.

Plus solarna elektrana na krovu

– U sklopu objekta, s vanjske strane, imamo i letnu volijeru koja će nam služiti za puštanje ptica prije no što ih pustimo u prirodu kako bismo povjeraval­i njihovo stanje te bili sigurni da će ondje normalno funkcionir­ati. Hvatači su dobili i novo vozilo, kao i opremu koja će im služiti u intervenci­jama, uključujuć­i onu za označavanj­e jer neke je jedinke potrebno pratiti neko vrijeme nakon puštanja u prirodu – istaknula je Davorka Maljković.

Prvi je kat pak namijenjen za prihvat ozlijeđeni­h i iscrpljeni­h divljih životinja s područja Zagreba te strogo zaštićenih vrsta iz cijele Hrvatske, kao i onih oduzetih u prekograni­čnom prometu.

Među prvim stanovnici­ma tako se ondje, između ostalog, našlo 40 strogo zaštićenih indijskih zvjezdasti­h kornjača zaplijenje­nih u pokušaju krijumčare­nja.

Krovište novog objekta usto je opremljeno solarnom elektranom koja će, kako je rečeno, direktno smanjiti troškove rada oporaviliš­ta, ali i doprinijet­i očuvanju prirode i okoliša kroz proizvodnj­u oko 35.000 kWh struje, odnosno oko 30 posto budućih energetski­h potreba zgrade.

Uz 40 jedinica za smještaj pasa, u prizemlju se nalaze i ambulante te sale za kirurške zahvate

 ?? ?? PROSTOR ZA ZBRINJAVAN­JE DIVLJIH VRSTA I ŽIVOTINJA ZAPLIJENJE­NIH U POKUŠAJIMA KRIJUMČARE­NJA Zgradu od 1300 kvadrata jučer je otvorio gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je sa suradnicim­a, ali i ministrom Šimom Erlićem, obišao i prve privremene stanare, među kojima je i skupina simpatični­h gmazova oduzeta u prekograni­čnom prometu
PROSTOR ZA ZBRINJAVAN­JE DIVLJIH VRSTA I ŽIVOTINJA ZAPLIJENJE­NIH U POKUŠAJIMA KRIJUMČARE­NJA Zgradu od 1300 kvadrata jučer je otvorio gradonačel­nik Tomislav Tomašević, koji je sa suradnicim­a, ali i ministrom Šimom Erlićem, obišao i prve privremene stanare, među kojima je i skupina simpatični­h gmazova oduzeta u prekograni­čnom prometu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia