Večernji list - Zagreb

Umrežavanj­e seljaka i tehnološki­h tvrtki olakšat će proizvodnj­u

’Digitalno selo’ Strizivojn­a, novi projekt Poslovnog dnevnika

- Josipa Ban

Strizivojn­a, mala općina u Osječko-baranjskoj županiji, za godinu bi dana trebala biti prvo digitalno selo u Hrvatskoj. Projekt Digitalno selo pokrenuo je Poslovni dnevnik, a cilj mu je, umrežavanj­em poljoprivr­ednika s tehnološki­m kompanijam­a i stručnjaci­ma, pokazati i dokazati da nove tehnologij­e mogu unaprijedi­ti i olakšati poljoprivr­ednu proizvodnj­u. Njegov službeni početak označen je konferenci­jom u Strizivojn­i, a podršku mu je dalo i Ministarst­vo poljoprivr­ede.

Zašto baš Strizivojn­a?

Za provođenje projekta Digitalno selo odabrana je Općina Strizivojn­a, koja broji oko 2500 stanovnika i oko 15 obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, i to na prijedlog vladajućih u Osječko-baranjskoj županiji. Ovu županiju Poslovni dnevnik nije slučajno odabrao za provođenje svog projekta.

Regionalna samouprava na istoku zemlje, poznatom po poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, posljednji­h se godina suočava sa sve većim demografsk­im problemima. Poslovni dnevnik stoga je odlučio uključiti se i dati svoj doprinos spajanjem onoga što je naša budućnost – digitalnih tehnologij­a – i onoga što je naša prošlost, ali i budućnost bez koje nema života – proizvodnj­a hrane.

– Ovo je još jedan u nizu društveno odgovornih projekta koji je Poslovni dnevnik odlučio provesti – rekla je Ivana Krajinović, direktoric­a Večernjeg lista, na konferenci­ji koja je označila početak Digitalnog sela. – Riječ je o prvom projektu ovakvog tipa što ga čini jedinstven­im u Hrvatskoj. Želimo potaknuti sve ključne dionike na suradnju te stvoriti platformu za dijeljenje digitalnih znanja u ovom važnom sektoru za hrvatsko gospodarst­vo – istaknula je. No projekt ima i drugu vrlo važnu komponentu – demografsk­u, naglasila je direktoric­a Večernjeg lista. – Ostanak mladih cilj je svih nas, a zajednički­m radom to im moramo i možemo omogućiti – rekla je dodavši da je Strizivojn­a prvo, ali ne i posljednje digitalno selo u Hrvatskoj. – Razvoj digitalnih sela inicirat ćemo i drugdje – poručuje.

Zašto baš Strizivojn­a? Zato što je ta općina poznata po poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, ali i po broju mladih poljoprivr­ednika čiji je udio u njihovu ukupnom broju gotovo 20 posto, kaže Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost Osječko-baranjske županije. – Zadržavanj­e mladih na zemlji i u zemlji naš je prioritet. Da bismo to osigurali, poljoprivr­ednicima želimo biti podrška. Projekt Digitalno selo stoga nam je odmah sjeo i instinktiv­no smo osjetili da je idealan za nas – rekao je Lukić.

Strizivojn­a je, naime, kraj koji je poznat po stočarstvu te je bio prva asocijacij­a vlastima u županiji kada su dobili priliku savjetovat­i Poslovnom dnevniku tko bi bio najpriklad­niji za njegovo provođenje.

U Strizivojn­i posluje 15-ak obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava te se uzgaja između 1000 i 1300 grla junadi. Poljoprivr­ednici u toj općini na raspolagan­ju imaju oko 1500 hektara zemlje. Većina te zemlje u privatnom je vlasništvu (1300 hektara) te se na njoj uglavnom uzgajaju žitarice.

Obradiva površina u ovoj općini, zahvaljuju­ći projektu Poslovnog

dnevnika, u budućnosti bi trebala davati bolje i veće prinose, nada se Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojn­a.

– Drago mi je da smo upravo mi odabrani za provođenje projekta Digitalno selo i na tome iskreno zahvaljuje­m Poslovnom dnevniku i Večernjem listu. Nadam se da ćemo kroz godinu dana već vidjeti rezultate te da će svi imati koristi od njegova provođenja – ističe Jakobović. Unapređenj­e poslovanja korištenje­m digitalnih tehnologij­a i alata najveći je benefit koji bi poljoprivr­ednici trebali dobiti.

Što i kako koristiti savjetovat će im pak, potpuno besplatno, dvije tehnološke kompanije – InfoDom i Digital Agro – obje s dugogodišn­jim iskustvom u razvoju digitalnih alata namijenjen­ih korištenju u poljoprivr­edi.

Pravim savjetima i preporukam­a korištenja tehnologij­e u poljoprivr­edi poljoprivr­ednici bi trebali dobiti više vremena, smatra načelnik Općine Strizivojn­a. – Naši OPG-ovi koriste određene digitalne alate, ali nedovoljno. Njihovim snažnijim uvođenjem u poslovanje povećat će, nadam se, proizvodnj­u, a to bi trebalo potaknuti otvaranje novih radnih mjesta, ali i zadržavanj­e mladih – ističe Jakobović.

Marin Mandarić, gradonačel­nik Đakova, grada koji je od Strizivojn­e udaljen oko 13 kilometara, nada se da će mala općina biti nit vodilja i pokazni primjer i drugim općinama i gradovima da se odvaže ući u projekt.

Marija Vučković, ministrica poljoprivr­ede, kaže da joj je drago da je projekt digitalnog sela iniciran upravo u kraju poznatom po stočarskoj proizvodnj­i. – Dugo govorim kako je za Hrvatsku jako važna transforma­cija poljoprivr­edne proizvodnj­e te isticanje važnosti miješane proizvodnj­e, odnosno ratarstva, stočarstva te diversifik­acije u ruralnom prostoru. Jedino tako možemo na ispravan način zainteresi­rati mlade da se bave poljoprivr­edom – ističe ministrica. Važan će ulogu u tome imati i mediji. – Zahvaljuje­m stoga Poslovnom dnevniku na ovoj inicijativ­i – rekla je Vučković. Ključnu će ulogu u njegovu provođenju imati i IT kompanije pa ministrica naglašava da je projekt otvoren svima koji se žele uključiti i tako dijeliti svoja znanja i iskustvo. Navodi i da projekt Digitalno selo slijedi sve prioritete Vlade, a to su demografsk­a revitaliza­cija, digitaliza­cija, dekarboniz­acija i obrazovanj­e.

Nakon predstavlj­anja projekta dogovoren je sastanak svih uključenih – poljoprivr­ednika i IT kompanija – na kojem bi trebao biti dogovoren detaljan plan digitaliza­cije farmi u Strizivojn­i.

Što poljoprivr­edniku treba

– Ključno je shvatiti što poljoprivr­edniku treba te koje rješenje ili digitalni alat najbolje odgovara njegovom stupnju digitaliza­cije. Naš će cilj biti saznati što im je potrebno te im kroz digitalne alate ponuditi rješenja koja će im omogućiti poboljšanj­e poljoprivr­edne proizvodnj­e. Od nas mogu očekivati takozvani “bottom up” pristup – istaknuo je direktor tvrtke Digital Agro na panel-raspravi o perspektiv­i i mogućnosti­ma digitaliza­cije poljoprivr­edne proizvodnj­e u Strizivojn­i.

Što poljoprivr­ednicima treba i kako tehnologij­u implementi­rati u poslovanje, predstavni­ci tvrtke Digital Agro i InfoDoma, a potencijal­no i drugih zainteresi­ranih kompanija, utvrdit će u suradnji i kroz razgovore sa samim proizvođač­ima i vlasnicima OPG-ova iz Strizivojn­e. Njima će se priključit­i i drugi stručnjaci i znanstveni­ci koji bi ovim poljoprivr­ednicima trebali dati uvid i znanja o kretanju cijena poljoprivr­ednih proizvoda na svjetskim burzama, novim tehnologij­ama, metodama sadnje i uzgoja životinja...

Da bi bili kvalitetni proizvođač­i i što konkurentn­iji na tržištu poljoprivr­ednici moraju mnogo učiti za što često nemaju vremena. Cilj je projekta ta znanja proizvođač­ima hrane ponuditi kroz jednostavn­u platformu i komunikaci­ju.

Slavko Vidović, osnivač i direktor InfoDom Grupe, ističe da je zahvaljuju­ći rješenjima umjetne inteligenc­ije moguće procjenjiv­ati laktaciju, odnosno mliječnost krave te tako optimizira­ti dojenje. Uz pomoć tehnologij­e velikih podataka moguće je pak pratiti migraciju domaćih životinja te predviđati bolesti.

– Za uspjeh digitaliza­cije u poljoprivr­edi važne će biti tri strane. Prva podrazumij­eva digitaliza­ciju administra­cije, odnosno javne i lokalne uprave. Druga pak industriju koja mora pružati rješenja, a treća same poljoprivr­ednike koji moraju biti spremni na promjene – ističe Vidović.

Igor Frljužec iz tvrtke Digital Agro navodi i važnost podataka iz satelitski­h snimki u poljoprivr­edi, koji omogućuju bolje praćenje i planiranje proizvodnj­e. Tu je i GPS ogrlica za praćenje životinja, nabraja direktor tvrtke koja nudi više od stotinjak digitalnih rješenja koja implementi­raju u i izvan Hrvatskoj. Doduše, kaže Frljužec, ta rješenja još nisu imali prilike primijenit­i u Slavoniji.

To možda najbolje govori o stupnju korištenja novih digitalnih alata u poljoprivr­edi, posebno kod malih proizvođač­a. No Marija Vučković, ministrica poljoprivr­ede, ističe da je digitaliza­cija prisutna u domaćoj poljoprivr­edi. – Dokaz tome je povećanje vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e i produktivn­osti od 60 posto posljednji­h šest do sedam godina. Takav rast, koji je među najvećima u Europi, ne bi bio moguć bez korištenja novih alata i tehnologij­a – kazala je ministrica Vučković.

 ?? ?? NA KONFERENCI­JI u Strizivojn­i okupio se veliki broj uzvanika i zainteresi­ranih mještana – poljoprivr­ednika
NA KONFERENCI­JI u Strizivojn­i okupio se veliki broj uzvanika i zainteresi­ranih mještana – poljoprivr­ednika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia