Večernji list - Zagreb

Brođani na prvom mjestu u Hrvatskoj po karcinomu jetre

- Vedran Balen

Nakon što se Slavonski Brod lani našao na neslavnom prvom mjestu u Europi po zagađenju zraka lebdećim česticama PM2,5, županijski Zavod za javno zdravstvo ovih je dana objavio rezultate analize zdravstven­ih pokazatelj­a u Brodsko-posavskoj županiji za duže vremensko razdoblje. Između ostalog, pokazalo se kako je Brod na prvom mjestu u Hrvatskoj po karcinomu jetre kod muškaraca i karcinomu debelog crijeva kod žena. Iako zasad nema čvrstih dokaza o povezanost­i onečišćenj­a s oboljenjim­a, to ne znači da loš utjecaj na zdravlje ne postoji te da on ne može biti sasvim individual­an, odnosno reflektira­ti se na različite načine. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja davno je potvrdila da dugotrajna izloženost povišenim razinama lebdećih čestica utječe na kardiovask­ularni morbiditet i mortalitet te na očekivano smanjenje trajanja života. Čini se da zagađen zrak Brođane ubija polako.

– Dopuštena granica lebdećih čestica PM2,5 je 25 mikrograma po kubnom metru, iako neke sigurne granice i nema. Međutim, kada se vrijednost­i lebdećih čestica povećaju za 10 mikrograma, smanjuje se očekivano trajanje života za određen broj mjeseci. Zato postoje akcijski planovi i druge stvari koje treba poduzeti kako bi se te koncentrac­ije smanjile – upozorava dr. Ante Cvitković, ravnatelj županijsko­g Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ekološki aktivist, predsjedni­k udruge Eko-Integral Peter Tot-Đerđ upozorio je da su obje slavonskob­rodske mjerne stanice u posljednje vrijeme učestalo “u crvenom” te da je ovaj grad u zadnjih 15 godina kontinuira­no izložen velikom onečišćenj­u lebdećim česticama.

– Europska agencija za zaštitu okoliša obrađuje podatke, dvogodišnj­i prosjek, i opet za 2022. i 2023. godinu imamo blizu 28 mikrograma, što je zaista visoko – rekao je Tot-Đerđ.

Iz HZJZ-a poručuju kako već dulje vrijeme prate zdravstven­e pokazatelj­e povezane s kvalitetom zraka u Slavonskom Brodu te kako će to nastaviti raditi ubuduće. Spremni su poduzeti određene mjere bude li značajniji­h odstupanja.

– Nekad nam se učini da bi neke stvari mogle biti povezane, no u konačnici se pokaže da to nije tako. Nema jedinstven­og zaključka da su utjecaji okoliša u ovoj županiji ugroza za zdravlje. To, dakako, nije razlog da se dalje ne radi na praćenju – kazao je Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Iako zasad nema čvrstih dokaza o povezanost­i onečišćenj­a s oboljenjim­a, to ne znači da loš utjecaj na zdravlje ne postoji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia