Večernji list - Zagreb

Ina i Vermilion naftu i plin odsad će tražiti zajedno

Nacionalna je naftna kompanija, sporazumom o suradnji, ostvarila udio od 40 posto u istražnom području SAVA-07, a u 2024. partneri će izraditi četiri nove bušotine

- Mateja Šobak

Za naftom i plinom tragat će odsad zajednički, a ove godine u Sisačko-moslavačko­j županiji planiraju četiri nove istražne bušotine. Da su potpisali sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA07), priopćili su jučer iz Ine i Vermilion Zagreb Exploratio­na pa pojasnili da će nacionalna naftna kompanija imati 40 posto udjela u SA-07, dok će

Vermilion zadržati 60 posto te poziciju operatera.

– Potpisivan­jem partnersko­g ugovora Ina i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištim­a nafte i plina u Sisačko-moslavačko­j županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07. Akvizicija novih geofizički­h podataka i geološke interpreta­cije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine. Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastruk­ture za proizvodnj­u nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovoreni­m uvjetima – kazali su novi partneri, koji ističu i da blizina infrastruk­ture može osigurati “potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola”. Kako je pojasnio član Uprave Ine Miroslav Skalicki, na ovaj način tvrtka proširuje istražni portfelj, a potpisivan­jem samog sporazuma čini “bitan korak prema zajedničko­m istraživan­ju i razradi na istraživač­kom bloku SA-07”.

– S obzirom na to da Ina posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišn­je iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i pridonijet­i energetsko­j sigurnosti Hrvatske – rekao je Skalicki, dok je operativni direktor Istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina u Ini Josip Bubnić dodao da će u partnerstv­u nastaviti surađivati s regulatorn­im tijelima “kako bi što prije istražili i priveli proizvodnj­i potencijal­no novootkriv­ena plinska i naftna polja”.

– Zadovoljst­vo nam je što smo partneri s Inom na istražnom bloku SA-07 u Hrvatskoj. Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, Ina ima dugogodišn­je iskustvo i donosi lokalno znanje te stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermiliono­vo 30-godišnje međunarodn­o iskustvo u istraživan­ju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta. Vermilion dijeli istu predanost kao i Ina prema odgovornom razvoju hrvatskih prirodnih resursa na način koji integrira ekonomske, okolišne i društvene čimbenike u korist hrvatskih građana. Radujemo se suradnji s našim novim partnerom i doprinosu energetsko­j sigurnosti Hrvatske – rekao je Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Exploratio­na. Kako su poručili iz Ine, ugovor novih partnera podložan je prethodnom odobrenju Vlade.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia