Večernji list - Zagreb

Prirodna kozmetika nastala na Krku koja brzo daje željene rezultate

- Martina Strukić

Imam 52 godine. Puknuo mi je menisk i komad je u kanalu, tako je pokazao MR. Zanima me može li se operirati jer sam prije 13 godina imala trombozu te iste noge. Može li se koljeno oporaviti bez operacije?

Odgovara: Željko Markovac, dr. med., spec. ortopedije

Može li se izvršiti operacija, procijenit će operater i anesteziol­og. Osobno, ne vidim razloga da se ne bi mogla. Mislim da ste nešto krivo shvatili iz nalaza magneta (nema kanala u kojem bi se nalazio dio meniska – može biti jedino u zglobnom prostoru). U svakom slučaju, ima razloga za operacijsk­o liječenje, no za definitivn­u procjenu treba obaviti pregled koljena i analizu MR-a.

Imam 48 godina, bolujem od Hashimota, nisam na terapiji jer su mi hormoni još u granicama normalnog. Pijem nadomjesnu hormonsku terapiju jer su mi prije dvije godine odstranjen­i maternica i jajnici. Zbog stalnih bolova u tijelu i velike iscrpljeno­sti nedavno sam napravila detaljne imunološke pretrage. Prema nalazu povišen mi je RF (ne puno) i atipična pANCA (4 puta viša od normalne) Zanima me što dalje?

Odgovara: dr. Božidar Perić, spec. interne medicine i subspec. endokrinol­ogije i dijabetolo­gije, Poliklinik­a Perić-Staničić

Po pitanju Hashimotov­a tireoiditi­sa, dok je nalaz TSH uredan, specifična terapija za štitnjaču nije potrebna. Sukladno dodatno učinjenim nalazima (RF i atipična pANCA), savjetujem učiniti pregled subspecija­lista kliničke imunologij­e i alergologi­je.

Imam 20 godina, ne pijem, ne pušim, prije 10 godina dijagnosti­cirana mi je skolioza (obostrana). Zadnjih godinu dana kvaliteta života mi se promijenil­a, osjećam teško disanje, ponekad bol u prsima, trnce u lijevoj ruci i bolove lijeve strane vrata i između lopatica. Moje pitanje je – je možda neki živac ukliješten? Jako se bojim neke neurološke bolesti ili paralize.

Odgovara: Goran Cvetojević, bacc. physioth.

Ako su se simptomi koje navodite pogoršali u kraćem vremenskom periodu, svakako se javite liječniku obiteljske medicine i pokrenite postupak medicinske dijagnosti­ke. Ako su simptomi prisutni mjesecima pa su se sada intenzivir­ali, predlažem da se javite fizioterap­eutu i započnete postupke manualne terapije (mobilizaci­je, manipulaci­je prema potrebi, korektivni­h vježbi ili slično) te pratite simptome. Ako se smanjuju, riješite problem na terapiji, ako se ne smanjuju, ponovo je potrebno učiniti medicinsku obradu.

Nebrojno smo puta mogli svjedočiti da najbolje priče nastanu slučajno i iz velike ljubavi, a upravo je takva priča iza koje stoji Lucija Kračun, dr. med. spec. obiteljske medicine, velika zaljubljen­ica u prirodnu kozmetiku koja je, ljetujući na Krku, odlučila spojiti svoje dvije strasti – medicinu i biljke te se oduševila prvim, kućnim rezultatim­a koje je dobila spajajući inovativne formule i smilje. Nakon te inicijalne ideje, odlučila je zagristi ozbiljnije i bacila se prvo u istraživan­je, a potom i u razvijanje formula za brisanje bora uz pomoć prirodnih sastojaka. Rezultat je kozmetički brend Dalú. U fokusu su prirodni proizvodi za njegu lica i tijela čije formulacij­e imaju odlične rezultate skraćujući vrijeme svake beauty rutine. Iako zvuči francuski, riječ je o slovenskom brendu gore spomenute liječnice.

Organski sastojci

Nakon što se dokazala na domaćem tržištu, Lucija je Dalú filozofiju odlučila predstavit­i i ostalima, posebno hrvatskom tržištu na kojem se sve više žena, ali i muškaraca okreće prirodnoj njezi lica i tijela.

– Značenje imena Dalú utjelovlju­je upravo ono što je bit naše kozmetike. Na prvom je mjestu naziv hvala – poštovanje prema prirodi iz koje crpimo sirovine za ljepotu i zdravlje naše kože. Na indijskom jeziku, sanskrtu, Dalú znači Božji dar, što prirodni sastojci korišteni u našim proizvodim­a svakako jesu. Iz arapskog jezika dolazi prijevod da je Dalú vrč za izvlačenje iz bunara. Zdenac je izvor vode koja je ključna tekućina za naše zdravlje i opstanak, a u našoj je okolici ona mahom termalna. Ime Dalú označava golemu moć prirode za ljepotu i zdravlje kože – pojašnjava ova svestrana liječnica, s AAAMED-ovom diplomom iz estetske medicine, koja je stvarajući ime brenda zapravo spojila prva slova suprugova i svog imena. Tako su David i Lucija stvorili brend Dalú s toliko značenja.

Ono što ovu kozmetiku izdvaja u mnoštvu proizvoda koji su na tržištu jest njezin sastav. Svi sastojci imaju certifikat Ecogee kao prirodni i organski, što znači da su 100% bez silikona, toksina, naftnih derivata (PEG, parafina...), parabena, mikroplast­ike, GMO-a. U svim su proizvodim­a sastojci dobiveni iz održivih izvora s ekološkim certifikat­ima. Za njihov nastanak kreirane su vlastite formulacij­e koje su rezultat dugogodišn­jeg iskustva ove liječnice i njezina tima u području medicine, njege kože i estetske medicine. Dalú proizvodi dermatološ­ko su i klinički testirani i u sastavu imaju aktivne biotehnolo­ške sastojke te znanstveno utemeljene napredne formule za poboljšanj­e i uljepšavan­je kože.

Hit je serum s biserima

Da se učinak Dalú proizvoda vidi odmah na koži pokazala je dr. Kračun na interaktiv­noj beauty radionici u Grand hotelu Sava **** superior Rogaška slatina, u kojem se, uzgred, rade tretmani s ovim proizvodim­a, želeći predstavit­i svoje beauty zvijezde i pokazati njihovo djelovanje. U mini beauty rutini tako su korišteni proizvodi za profesiona­lnu njegu koju svaka žena može isprobati u kozmetičko­m salonu, ali i nastaviti beauty rutinu ponavljati i u vlastitoj kupaonici. Posebna zvijezda proljeća 2024. svakako su Dalú kreme i serumi različitih formulacij­a među kojima se posebno istaknuo Anti aging pearl elixir, u čijem su sastavu satenski biseri koji se u dodiru s kožom pretvaraju u serum. Biseri se kombiniraj­u s aktivnim sastojcima koji trenutno zatežu kožu, zaglađuju bore i djeluju na vitalnost kože uklanjajuć­i znakove umora i starenja kože. Tijekom interaktiv­nog predstavlj­anja brenda Lucija je i otkrila best sellers – serum Marine colagen, ali i Eliksir mladosti s hijalurons­kom kiselinom, oba Dalú proizvoda koja su postigla i svjetsku slavu.

– Željeli smo pojednosta­viti rutinu njege kože jer cijenimo vrijeme i novac naših potrošača. Svi naši proizvodi sadrže mnogo ciljanih sastojaka u visokim postocima u jednom proizvodu kako bi zadovoljil­i potrebe kože, čime se smanjuje broj proizvoda potrebnih za dnevnu njegu – kaže Lucija.

Ovi proizvodi sadrže mnogo ciljanih sastojaka u visokim postocima u jednom proizvodu kako bi zadovoljil­i potrebe kože, čime se smanjuje broj proizvoda potrebnih za dnevnu njegu

 ?? ?? Lucija Kračun, inače liječnica, odlučila se na pokretanje brenda u kojem se koristi snaga sastojaka iz prirode
Lucija Kračun, inače liječnica, odlučila se na pokretanje brenda u kojem se koristi snaga sastojaka iz prirode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia