Večernji list - Zagreb

Jestivo cvijeće veliki je trend, ali valja biti oprezan, nisu sve vrste jestive

- Martina Strukić

Poznata izreka “neće grom u koprive” ima izvorište u germanskoj mitologiji u kojoj je kopriva bila simbol boga groma. Kopriva (Urtica dioica L., Familiae Urticaceae – obitelj koprivki; ljekarničk­i naziv Urticae folium) stavljala se pokraj ognjišta za oluja kako grom ne bi udario u kuću. Egipćani su koprivu kultiviral­i i jeli. U pučkoj medicini postoji na stotine recepata o pripremi koprive kako za liječenje tako i za dijetalnu prehranu. Kopriva je samonikla dvodomna zeljasta višegodišn­ja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 5 do 15 cm. Listovi se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Korijen joj je poprilično velik. Listovi i peteljke pokriveni su žarnicama i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu. Cvjetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima ljekovita svojstva. Cvjeta od proljeća do jeseni, a tijekom zime ostaje u zemlji. Mnogi je tretiraju kao korov, a puno bolje bilo bi da je uvrste u jelovnik. Odlična je zamjena za špinat.

Maćuhice i dragoljub u salati, smoothie s okusom cvijeta lavande, pohani cvijet tikvica ili bazge, cvjetovi bagrema u tijestu za palačinke, kandirane latice ruža na torti... To su samo neki od sve popularnij­ih načina korištenja cvijeća u gastronomi­ji. Iako je konzumacij­a cvijeća u različitim kuhinjama stara nekoliko tisuća godina, u nas se tek postupno uvodi i to zahvaljuju­ći modernim trendovima u kulinarstv­u i dekoriranj­u hrane. Popis jestivog cvijeća poprilično je dugačak. Uz već spomenute, tu su još cvijet hibiskusa, kadulje, gardenije, karanfila, tulipana, ljubičica, potočarki, gladiola, vlasca, cvjetovi lijepo izgleda, hrani daje i specifičan okus. Lavanda, ruže i ljubičice svakom jelu daju slatku notu, dragoljub i potočarka pomalo su ljutkasti, a maćuhica ima svjež okus.

Cvijeće je najbolje konzumirat­i svježe. Valja ga dobro oprati i kratko potopiti u slanoj vodi. U hladnjaku se može čuvati u vrećici nekoliko sati, može se zamrznuti u kockici leda ili kandirati. U kulinarstv­u se uglavnom koriste latice, dok se, primjerice, šafranov tučak koristi kao začin. Cvijeće se može kandirati u skuhanom sirupu ili uz pomoć bjelanjka. Kandirano cvijeće najbolje je čuvati u zatvorenoj staklenki. Cvijeće u kockicama leda odlično je za različite koktele, ali i za aromatizir­anje obične vode. Izvrsna je i dekoracija za sladolede i hladne kreme.

 ?? ?? LATICE BROJNOG cvijeća koriste se kao dodaci salatama, kremama, biskvitima, a mogu se i pohati
LATICE BROJNOG cvijeća koriste se kao dodaci salatama, kremama, biskvitima, a mogu se i pohati
 ?? ?? KOPRIVA JE samonikla dvodomna zeljasta višegodišn­ja biljka
KOPRIVA JE samonikla dvodomna zeljasta višegodišn­ja biljka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia