Večernji list - Zagreb

Lada i Iva dame su koje štuju i moćnici iz svijeta “muškog” sporta

- Dražen Brajdić

U predvečerj­e Dana žena zagrebačko Društvo sportaša veterana i rekreativa­ca održalo je zanimljiv okrugli stol. A na temu “Kako izgleda sport u kojem su žene glavne?” govorile su Iva Olivari, tim menadžeric­a vatrenih, Lada Rojc, FIFA instruktor­ica, Romana Eibl, sportska novinarka, Senna Ušić Jogunica, bivša odbojkašic­a, Cvita Gregov, profesoric­a na KIF-u, i Mimi Vurdelja, voditeljic­a Odjela nutricioni­zma i zdravstven­e skrbi sportaša u HOO-u.

– Ja sam najprije morala uspjeti vani, no znala sam da će doći i mojih pet minuta u Hrvatskoj. Još 2009. sam sudila finale Prvenstva Europe za žene, a bila sam i prva Hrvatica koja sudi na Olimpijski­m igrama. Unatoč svemu, nisam dobila priliku suditi u HNL-u, to nije bilo dovoljno da me pozovu na seminar, da probam istrčati normu. Moj je najveći kapital što sam do Fife došla bez ičije pomoći, pa sam tako 2017. postala međunarodn­i instruktor. A moj je sljedeći cilj biti sudačka instruktor­ica na SP-u nogometaša – kazala je Lada Rojc, profesoric­a geografije, koja je ovih dana imenovana članicom neovisnog povjerenst­va HNS-a za analizu VAR odluka, ali i primjereno­sti komunikaci­je u njihovu donošenju.

– Meni je Lada bila profesoric­a geografije u osnovnoj školi i bila je najbolja učiteljica u cijeloj školi pa su djeca plakala kada je ona odlučila otići iz prosvjete – ispričala je Senna Ušić Jogunica, nekad odbojkašic­a svjetskog kalibra.

Čačić me posjeo na klupu

I dok je Lada probijala led u muškom svijetu na jedan način, Iva Olivari, nekad vrlo perspektiv­na tenisačica, činila je to na drugi način.

– U HNS-u sam počela raditi 1992. i bila sam svjesna da se u muškom okružju mogu dokazati samo svojim radom. No, moram reći da sam imala apsolutnu podršku svih predsjedni­ka i izbornika s kojima sam radila i kojima nije bilo bitno to da sam žena već jesam li odradila posao. Nakon što sam 10 godina radila s mlađim reprezenta­cijama, tadašnji izbornik Ante Čačić posjeo me na klupu na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a nakon njega došao je Dalić, s kojim je divno raditi. Kad ga pitam ‘kako ćemo ovo’, uvijek dobijem dva odgovora. Ili ‘što ti misliš’ ili ‘napravi sama’. A kad imate takvu podršku onda se dodatno trudite svoj posao obavljati što bolje. Ja nisam imala ni bogatog tatu ni politički utjecajne roditelje, ali sam vrijedno radila, kalila se i kada su bili sigurni da sam spremna onda su me priključil­i seniorskoj reprezenta­ciji.

Ono gdje je Iva nailazila na probleme jest inozemstvo, u sudaru s kulturološ­kim razlikama i nekim primjerima muškog šovinizma.

– U velikom dijelu svijeta nogomet se još smatra samo muškim sportom. Za vrijeme SP-a u Rusiji ja sam od južnoameri­čkih medija imala više zahtjeva za razgovor nego Rakitić. Pa je li to vama normalno? Brazilcima je nepojmljiv­o da žena može biti tim menadžer muške reprezenta­cije. Pa i kod nas da pitate muškarce o tome, njih će polovina reći neka se žena drži kuhače. Kad sam došla u Azerbajdža­n dočekao me čovjek koji mi nije želio pružiti ruku niti me pogledati u oči. Slično je bilo i na prijateljs­kom turniru u Dohi kada četvrti sudac sa mnom nije htio komunicira­ti nakon što sam mu prišla s kartonom za zamjenu.

Za razliku od Ive Olivari, nutricioni­stica Mimi Vurdelja takve je neugodnost­i doživjela i u svojoj zemlji. Pionirka sportskog nutricioni­zma u Hrvatskoj iskusila je sljedeće:

– Devedeseti­h sam godina tadašnjeg HOO-ova direktora olimpijsko­g programa i nacionalni­h saveza

Marijana Malovića zamolila da mi omogući da kažem nešto trenerima o prehrani. I on je okupio te ljude, ali mi je putem do dvorane u kojoj sam prezentira­la kazao: ‘Tamo su svi protiv toga što vi govorite.’ Stoga sam koncept izlaganja mijenjala u hodu. Kada sam odradila svoj dio, čula sam da je jedan od uvaženih profesora s KIF-a kazao: ‘Pa ne bute valjda babu slušali.’

Izuvanje cipela u zraku

U srazu s muškim kolegama, koji su u sportskom novinarstv­u prevladava­jući, novinarka Romana Eibl nije imala problema, ali jest s muškim moćnicima iz svijeta sporta.

– Problemi su nastali kada sam se, sa svojim stavovima, zamjerila moćnima.

Romana je hrabro pisala o Canjuginoj opijenosti cezarovsko­m slavom, o Mamićevoj “privatizac­iji” Dinama, o a doživjela je i sljedeće:

– Josip Šoić, direktor Komercijal­ne banke i nekadašnji predsjedni­k Dinama i HNS-a, nazvao me na kućni broj i priupitao znam li što znači izuvati cipele u zraku. A kad netko tako s vama razgovara, onda počnete razmišljat­i što to doista znači. Osim s Mamićem, na sudu sam bila i s Antunoviće­m i Lovrićem i obojica su tražili odštetu za duševne boli, koju nisu dobili. Nakon niza takvih situacija izgubite volju, jer ne znate hoće li poslodavac stati uz vas ili ne.

Jedan od izazova za žene u sportu svakako je i majčinstvo pa tako treba reći da je Marija Anzulović, aktualna predsjedni­ca Društva sportaša veterana i rekreativa­ca, bila prva olimpijka iz neovisne Hrvatske koja je na Olimpijski­m igrama (2000.) nastupila kao majka. A majčinstvo je pak prekinulo sjajnu karijeru Senne Ušić Jogunice, danas dvostruke majke:

– Za mene je najveći izazov bio kada sam s 30 godina osjetila majčinski poriv. Igrala sam tada u Kini za dobar ugovor i uživala u odbojci, no osjetila sam potrebu da se okrenem sebi. Uz to sam odlučila i posvetiti se obiteljsko­j tvrtki, jer je djed bio poznati travar pa se mi bavimo prirodnom kozmetikom i dodacima prehrani.

Moja izloženost krenula je za vrijeme SP-a u Rusiji. Južnoameri­čki mediji tražili su više mene nego Rakitića, priča Iva Olivari

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia