Večernji list - Zagreb

Zbog snižene stope PDV-a na plin država ostala bez 46 milijuna eura

Vladi je bilo puno važnije zaštiti standard građana i gospodarst­va. Ova mjera izrazito je ciljana i djelotvorn­a, rekla je državna tajnica Tereza Rogić Lugarić

-

Državna tajnica u Ministarst­vu financija Tereza Rogić Lugarić izjavila je u četvrtak da su proračunsk­i prihodi zbog primjene snižene stope PDV-a od 5 posto na isporuke plina i grijanja smanjeni za oko 46 milijuna eura.

– Procijenje­no je da je državni proračun izgubio približno 46 milijuna eura, a isto toliko se očekuje i u nadolazeće­m razdoblju. No Vladi je bilo puno važnije zaštiti standard građana i gospodarst­va. Treba imati u vidu da je ova mjera izrazito ciljana i djelotvorn­a – rekla je državna tajnica u Hrvatskom saboru.

Na saborskom dnevnom redu su izmjene Zakona o PDV-u kojim se produljuje primjena snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, kao i za isporuku drva za ogrjev, peleta i briketa do 31. ožujka 2025. godine.

Oporbeni zastupnici podržavaju ovu mjeru, no smatraju da su za građane puno veći problem visoke cijene hrane u trgovinama, a Vlada nije učinila dovoljno da se one smanje.

– Kako je moguće da je u trgovačkim lancima u Hrvatskoj hrana znatno skuplja nego u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj? Trgovački lanci imaju rekordne dobiti na temelju toga što Vlada ne radi ništa – rekao je Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista.

– Imamo najnižu stopu poreza na električnu energiju, najniže cijene električne energije, najniže izvore financiran­ja za poduzeća i najnižu cijena rada. Netko iz trgovačkih lanaca mora objasniti gdje je ta razlika – kazao je Boris Lalovac (SDP). Dodao je i kako je sniženu stopu PDV-a Vlada mogla produljiti sve do 2029., a ne samo na godinu dana.

Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) upozorila je da je niz prehramben­ih artikala u Njemačkoj jeftiniji nego u Hrvatskoj, dok je plaća zaposlenic­e u trgovačkom centru u Njemačkoj duplo veća od one inženjera strojarstv­a u Hrvatskoj.

– Njemačko Ministarst­vo financija radi po zakonu, a hrvatsko Ministarst­vo financija krade i skriva krađe. Netko mora platiti korupciju, a to su hrvatski građani – izjavila je. Predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća optužila je da je iznosio ‘’crne novce Ive Sanadera iz Hrvatske’’, nakon što je dobila prvu opomenu zbog povrede poslovnika. Ako je to istina i ako imate bilo kakve argumente, izvolite to prijaviti DORH-u. U protivnom ću vam reći da ste klevetnica i lažljivica i neću s vama polemizira­ti, odgovorio joj je Jandrokovi­ć.

’’Kome da vas prijavim? Vašem korumpiran­om pravosuđu? Bili bi ste u zatvoru da ga niste korumpiral­i’’, uzvratila je Vidović Krišto. Predsjedni­k Sabora potom ju je izbacio iz sabornice.

Izjave zastupnika oporbe HDZ-ov Nikola Mažar ocijenio je paušalnima i netočnima, pozivajući se na Državni zavod za statistiku. – Podaci pokazuju da je kumulativn­i rast inflacija od 2015. do 2022. bio 28,6 posto, a realan rast plaća 53,7 posto – kazao je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia