Večernji list - Zagreb

I blok Most/Suverenist­i i Karolina Vidović Krišto odbijaju pomisao na koaliciju s Penavom, jer u Domovinsko­m pokretu vide HDZ-ova “spavača”

-

se odlučili na razgovore s Mostom i Suverenist­ima, iako bi se kao problem mogla pokazati personalna pitanja, s obzirom da je ovaj blok već najavio da će isturiti zajedničko­g premijersk­og kandidata i da će on biti izbor Mosta kao “starijeg partnera”. Hoće li i OiP na kraju pristati na takvu kampanju, ostaje za vidjeti. Službeno potvrdu da se razgovara o koaliciji ni jučer nismo uspjeli dobiti, iako nam je potpredsje­dnik Mosta Nikola Grmoja ponavljao kako bi volio da i Karolina Vidović Krišto bude dio te priče, budući da i ona svoju politiku bazira na aktivacije Tomislava Karamarka posljednji­h su se dana, inače, ispredale različite teorije, prije svega u desnom dijelu HDZ-a u kojem, čini se, Karamarka doživljava­ju kao nekog to bi stranku s vremenom mogao vratiti na “pravi put”. Izvori u tom dijelu stranke, ali i izvan nje, danima su tako najavljiva­li da će Karamarko osnovati novu stranku. Ime bi joj bilo “Za domovinu”, a osnivačka skupština trebala se održati u srijedu u Krašiću, rodnom mjestu blaženog Alojzija Stepinca. To se, međutim, nije dogodilo, s tim da su kuloari u desnom dijelu

HDZ-a tvrdili kako je skupština tek odgođena, ne i otkazana.

Nagađanja o novoj stranci u čitavoj priči najvećim dijelom podgrijava sam Karamarko, koji svako malo na društvenim mrežama objavi poneku motivacijs­ku poruku, nakon koje se, međutim, ništa konkretno ne dogodi pa nije isključeno da se i sam Karamarko predomišlj­a i da će ove priče na kraju završiti onako kako su završile i najave da će se ponovo kandidirat­i za predsjedni­ka HDZ-a.

Iz HDZ-a, pak, u posljednje vrijeme također stižu poruke usmjerene prema desnijem biračkom tijelu, a kuloarske priče ovih dana spominju i da bi te poruke dodatno mogla podgrijati kandidatur­a Ante Đapića na HDZ-ovoj listi u 5. izbornoj jedinici. Da ova informacij­a nije sasvim za odbaciti neslužbeno potvrđuju i neki visokopozi­cionirani HDZ-ovci, iako se iz reakcija na terenu može zakljućiti kako ova ideja, pokuša li je doista netko iz Zagreba pogurati, ne bi prošla bez otpora. Pritom Đapićev potencijal­ni angažman na HDZ-ovoj listi ne treba gledati iskljućivo kao pokušaj približava­nja desnici, budući da je bivši pravaš HDZ-u itekako pomogao u umirivanju HOS-ovaca u vrijeme pred Dan sjećanja, kada su DP-ovci potpomognu­ti dijelom HOS-ovih dragovolja­ca prijetili prosvjedim­a u Vukovaru. Kako neće pustiti da te usluge padnu u zaborav pokazuje i sam Đapić, koji je jučer na Facebooku objavio post u kojem “angažirano i s uvjerenjem na ovim izborima podupire Andreja Plenkovića”, prozivajuć­i istodobno desnu oporbu da su “s jugo-ljevicom” glasali protiv imenovanja Ivana Turudića na čelo DORH-a, kao i da su “pokušali, iako za to nemaju legitimite­t, staviti se u ulogu zaštitnika tobože ugroženog HOS-a i njegovih tradicija”. “Probali ste manipulira­ti HOS-om koji nikad nije imao bolji status kod nijedne hrvatske Vlade”, napisao je Đapić DP-u.

Ilčić napušta Suverenist­e?

Uz sva ova preslagiva­nja, valja spomenuti i kako se na desnom dijelu političkog spektra stvaraju potpuno nove opcije, iako su izbori pred vratima. Jedna od njih su Demokršćan­i, stranka osnivanje koje je poduprla Kristina Pavlović, koordinato­rica referendum­ske inicijativ­e protiv Istanbulsk­e konvencije i sestra eurozastup­nika Ladislava Ilčića. Kuloari posljednji­h dana spominju kako se Ilčić, nezadovolj­an pregovorim­a oko mjesta na listi za euroizbore, sprema napustiti Hrvatske suverenist­e i priključit­i upravo Demokršćan­ima, no Ilčić nam je jučer tvrdio kako se o tome ne razgovara.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia