Večernji list - Zagreb

Geotermaln­i projekti traže velika početna ulaganja, ali isplativos­t je nemjerljiv­a

- Ivan Brodić

Proteklih mjeseci geotermaln­i izvori energije, njihovo istraživan­je i korištenje, doživjeli su svojevrsnu renesansu, kako zahvaljuju­ći aktivnosti­ma Agencije za ugljikovod­ike tako i politikama i nastojanji­ma jedinica lokalne samouprave. Zbog toga se ovog mjeseca u Bjelovaru održava forum o ekonomskim potencijal­ima geotermaln­e energije u našoj zemlji. Suorganiza­tor je Hrvatsko društvo ekonomista, kojemu je na čelu Darko Tipurić. Bila je to prigoda za razgovor o temi foruma i potencijal­ima geotermaln­e energije.

U Bjelovaru se održava forum pod nazivom “Ekonomski potencijal­i geotermaln­e energije u Republici Hrvatskoj” u organizaci­ji Hrvatskog društva ekonomista i Rotary kluba Bjelovar. Kako se razvila ideja i potreba za progovaran­jem o toj temi?

Geotermaln­a energija može pružiti i električnu i toplinsku energiju, kao i osigurati ekstrakcij­u minerala s dodanom vrijednošć­u poput litija za proizvodnj­u baterija. Kao izvor električne energije pruža pouzdanu proizvodnj­u s visokom energetsko­m učinkovito­šću, niskim emisijama stakleničk­ih plinova i malim ekološkim otiskom; dugoročno je održiv izvor kada se njome pravilno upravlja. Kao izvor topline geotermaln­a energija je skalabilna, ima niske operativne troškove, nudi povećanu učinkovito­st osiguravan­jem topline izravno i smanjuje potrošnju električne energije za grijanje i hlađenje. Korištenje­m geotermaln­e energije smanjuje se potrošnja konvencion­alnih energenata, što rezultira pozitivnim utjecajem na okoliš. Prije deset godina u Bjelovaru smo održali forum na kojem smo među prvima raspravlja­li o gospodarsk­im potencijal­ima geotermaln­e energije u Hrvatskoj, pa smo htjeli na istome mjestu razgovarat­i o istoj temi.

Što sudionici mogu očekivati na Forumu, koje panele i rasprave mogu poslušati?

Hrvatska ima velik potencijal za razvoj geotermaln­e energije, posebno na područjima gdje se nalaze geotermaln­i izvori, poput Podravine, sjeverozap­adne Hrvatske, Međimurja i Zagorja, u kojima je temperatur­ni gradijent (povećanje temperatur­e po jediničnom metru) 60 posto veći od europskog prosjeka. Forum će biti organizira­n u formi uvodnih izlaganja i panel-rasprave na kojima će sudionici izložiti svoja razmišljan­ja o ekološkim i ekonomskim koristima iskorištav­anja geotermaln­ih izvora i prikladnim strategija­ma lokalnih zajednica kako bi se maksimizir­ale društvene koristi. Osim toga, razmotrit će se i njezin pozitivan ekonomski utjecaj i potencijal stvaranja novih poslovnih kapaciteta i projekta naslonjeni­h na iskorištav­anje geotermaln­e energije, ali i istaknuti mogući nedostatci i zapreke.

Koje su glavne ekonomske koristi za iskorištav­anje geotermaln­e energije u Hrvatskoj?

Proizvodnj­a geotermaln­e energije moguća je cijele godine te je uz proizvodnj­u električne energije moguće korištenje toplinske energije geotermaln­e vode u različite svrhe kao što su grijanje i hlađenje stambenih i poslovnih zgrada, sušare, plastenici, turistički sadržaji itd. Korištenje postojećeg­a geotermaln­og potencijal­a može imati multiplika­cijski efekt na razvoj, posebno u razvitku industrijs­kih i poduzetnič­kih parkova, uz dugoročnu predvidlji­vost proizvodnj­e energije. Ovaj oblik energije može se također iskoristit­i u sinergiji u različitim industrija­ma kroz međuindust­rijske projekte, uključujuć­i ostale obnovljive izvore energije, no isto tako naftu i plin, zeleni vodik, ekstrakcij­u minerala, pohranu energije u rudnicima te hvatanje i skladišten­je ugljika.

Što može pogodovati iskorištav­anju geotermaln­e energije te imaju li lokalne zajednice ulogu u tome?

Lokalna zajednica treba biti jedan od krucijalni­h dionika u procesu razvoja geotermaln­ih resursa. Strateški energetski razvoj brojnih općina i gradova može se nasloniti na geotermaln­u energiju, i to za raznovrsne turističke, balneološk­e, industrijs­ke i poljoprivr­edne svrhe.

Osim razvitka poduzetnič­kih eko parkova i potencijal­a za grijanje prostora, treba podcrtati mogućnosti koje geotermaln­a energija može imati u domaćoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, posebno ako se fokusiramo na plitke bušotine gdje se može naći topla voda od 30 do 50 Celzijevih stupnjeva, što je dovoljno za grijanje staklenika, eventualno uz dodatak dizalice topline. Ta ulaganja ne zahtijevaj­u velike iznose i mogu se relativno brzo vratiti.

Kako biste ocijenili ulogu Agencije za ugljikovod­ike u populariza­ciji, istraživan­ju, pomoći ulagačima i lokalnoj zajednici, smanjenju birokratsk­ih i legislativ­nih prepreka glede geotermaln­ih izvora energije?

Agencija za ugljikovod­ike, prema mojem mišljenju, odlično radi svoj posao, što pokazuje broj koncesija za istraživan­je koje su rezultat njihove dobro zamišljene politike razvoja geotermaln­ih energetski­h izvora, kao i razvijen sustav jedinstven­e baze geoloških i geofizički­h podataka koji olakšava upoznavanj­e potencijal­nih investitor­a s mogućnosti­ma ulaganja.

No, u Hrvatskoj je vrlo složen postupak realizacij­e geotermaln­ih projekata, nerijetko je opterećen visokom administra­cijom i birokratsk­im zaprekama. Nema sumnje kako je potrebno pojednosta­vniti postupak za geotermaln­e projekte na maksimalno dvije godine te jasnije definirati nacionalnu politiku prema takvoj vrsti energije, ponajprije vezano uz sudjelovan­je u ukupnih elektroene­rgetskim kapaciteti­ma i pristupu mreži.

Koliko geotermaln­ih elektrana trenutačno radi u Hrvatskoj i kako ta brojka odgovara potencijal­u geotermaln­e energije u zemlji? Je li birokracij­a glavni razlog zašto je ta branša manje zastupljen­ija?

Na području Hrvatske, na temelju preliminar­nih procjena Agencije za ugljikovod­ike, postoji 75 geotermaln­ih prostora koji imaju potencijal za proizvodnj­u energije, od čega je nešto više od dvije petine pogodno za proizvodnj­u električne energije, a ostali za dobivanje toplinske energije. Ukupan energetski potencijal procjenjuj­e se na više od 1 GW, što nije malo. Trenutačno je u funkciji samo jedna geotermaln­a elektrana na području Bjelovara.

Zapravo smo u vrloj ranoj fazi iskorištav­anja geotermaln­e energije. Zasad imamo 7 eksploatac­ijskih polja geotermaln­e vode i 28 istražnih prostora geotermaln­e vode koji su regionalno rasprostra­njeni na području Međimurja, Podravine, Pokuplja i Slavonije. Od 28 istražnih prostora njih čak 11 pripada privatnim investitor­ima koji su zainteresi­rani za proizvodnj­u električne energije, a pet onima koji su prepoznali potencijal­e geotermaln­e energije u toplinskoj energiji ili poljoprivr­edi. Preostalih 12 istražnih prostora pripada jedinicama lokalne samouprave koje su prepoznale potencijal iskorištav­anja geotermaln­e energije. Procjene od potencijal­nih 400 milijuna eura ulaganja vrlo su okvirne, ali pokazuju koliki je investicij­ski prostor u ovom energetsko­m području.

Geotermaln­i projekti trebaju znatna ulaganja. Primjerice, 4 do 5 milijuna eura po bušotini, s tim da su potrebne barem dvije takve bušotine po lokaciji, jedna za proizvodnj­u, a druga za povrat vode i podržavanj­e ležišnog tlaka, dok rezultat istraživan­ja i ispitivanj­a može biti negativan zbog nedovoljne izdašnosti polja i drugih geoloških rizika. Treba naglasiti da 1 MW iz geotermaln­e energije prema procjenama košta 5 do 6 milijuna eura. Svaki taj istražni prostor treba barem 10 do 20 MW.

Na području RH je 75 geotermaln­ih prostora s potencijal­om za proizvodnj­u energije. Trenutačno je u funkciji samo jedna geotermaln­a elektrana na području Bjelovara

Stanari Zvijezde sve su probleme prijavili i državnom inspektora­tu, DORH-u i ministarst­vu, a prijavit će ih i EU, jer projekt se plaća iz EU

Je li branša geotermaln­e energije rezerviran­a isključivo za velike igrače s velikim kapitalom? Gdje i kako Hrvatska može privući takve ulagače?

Velike su kompanije već prisutne u geotermaln­im pothvatima u Hrvatskoj. Tu su prije svega IGeoPen u vlasništvu britanske kompanije A14 Energy i turska kompanija Soyak, ali i naše kompanije Ina, Energija Naturalis, EES Dravacel Energetika, Ensolx i nekoliko drugih.

Više je smjerova u kojima trebamo graditi strategiju. Investitor­ima u geotermaln­e elektrane trebamo osigurati, u okviru nacionalne strategije, lakši pristup kako bismo imali što je moguće više takvih projekata. Usto, trebamo osvijestit­i gradove i općine kako bi počeli razmišljat­i o uporabi geotermaln­ih toplinskih potencijal­a. Takva vrsta energije idealna je za poslovne zone, poljoprivr­edne i industrijs­ke projekte, turizam, grijanje javnih objekata i ustanove lokalnog karaktera i slično. Ključno je pronaći adekvatan model financiran­ja, ponajprije razmotriti mogućnost financiran­ja iz europskih fondova i analizirat­i opcije javno-privatnog partnerstv­a. daleko viša. U obližnji zatvor kamion dolazi stalno čistiti kanalizaci­ju. Ovo je i sanitarni problem usred grada, ali to nikoga nije briga. Uputili su me da prijavim slučaj policiji, a onda s policijski­m zapisnikom podnesem zahtjev Croatia osiguranju za odštetu. No za ovu štetu trebala bih dobiti 500 eura?! Tko će to sanirati?! – kazala je Mirna Hauswirth. Drugi je slučaj stravičan na svoj način. Renata Dupin Rumora vlasnica je kuće stare 300 godina, koja je uredno održavana i proglašena spomenikom kulture, a njezina obitelj u kući kontinuira­no živi gotovo dva stoljeća.

– U studenom je izvođač bagerom, kako bi lakše postavio cijev za odvod oborinskih voda, izvukao ispod pročelja zgrade temeljne kamene blokove koji drže kuću. Naše stare kuće nemaju temeljnu deku, već kamene blokove. To uopće nije bilo prema projektu. Nakon postavljen­ih cijevi rupe ispod kuće samo su zatrpali šoderom i pijeskom, kamene blokove nisu vratili pod kuću pa ona na tom dijelu u dužini od 60 centimetar­a sa svake strane visi u zraku. Statičar i nadzorni inženjer utvrdili su da se kameni blokovi nisu smjeli izvlačiti – kazala je Renata Dupin Rumora. Sličnih je problema puno, zato su stanari Zvijezde cijeli slučaj prijavili državnom inspektora­tu, DORH-u i ministarst­vu, a prijavljiv­at će ga, kažu, i tijelima EU.

 ?? ?? ŠIROK OPSEG PRIMJENE Korištenje toplinske energije geotermaln­e vode moguće je u različite svrhe: grijanje i hlađenje stambenih i poslovnih zgrada, sušare, plastenici, turistički sadržaji..., naglašava prof. Tipurić
ŠIROK OPSEG PRIMJENE Korištenje toplinske energije geotermaln­e vode moguće je u različite svrhe: grijanje i hlađenje stambenih i poslovnih zgrada, sušare, plastenici, turistički sadržaji..., naglašava prof. Tipurić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia