Večernji list - Zagreb

Teroristic­u RAF-a policija tražila 30 godina, umjetna inteligenc­ija pronašla je za 30 minuta

- Ivica Beti

Je li žena čije se lice 30 godina nalazilo na tjeralicam­a njemačkog Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), pronađena za samo 30 minuta zahvaljuju­ći umjetnoj inteligenc­iji, pitaju se ovih dana njemački mediji. Daniela Klette, 65-godišnjaki­nja koja je živjela kao podstanark­a u berlinskom kvartu Kreuzbergu s lažnim identiteto­m pod imenom Claudia Ivone i s talijansko­m putovnicom, s još dvoje nekadašnji­h članova RAF-a koji su još u bijegu tereti se za sudjelovan­je u nizu pljački banaka. Bila je pripadnica treće generacije RAF-a, Rote Armee Fraktion (Frakcije Crvene armije), zapadnonje­mačke ljevičarsk­e teroristič­ke organizaci­je, urbane gerile, iz 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća.

Ljevičarsk­i terorizam

U njezinu stanu pronađeno je oružje i streljivo. Osim policije, slučaj Daniele Klette istraživao je i Michael Colborn, istraživač u globalnoj mreži Bellingcat iz Amsterdam, koji vodi projekt koji se bavi desničarsk­im ekstremist­ima u Europi za podcast “Legion”. Zamolili su ga da analizira fotografij­e iz 2017., na kojima je navodno bila Klette. Colborn je za pretragu koristio umjetnu inteligenc­iju, program koji uspoređuje lica na fotografij­ama s objavljeni­m na internetu.

– Cijeli proces trajao je oko 30 minuta – rekao je Colborn koji je rezultate provjerio uz pomoć još jednog programa. Jedan od programa koji je koristio zove se “PimEyes”, koji je platio 30 eura, a u vlasništvu je tvrtke iz Dubaija koja se zbog netranspar­entne poslovne prakse i kontroverz­i oko zaštite podataka našla na udaru kritika.

Njemački mediji sada pitaju kako je Michael Colborn, koji i ne zna njemački jezik, uspio za samo pola sata pronaći teroristki­nju, a njemačka policija to nije mogla 30 godina. Razlog, piše DW, leži u tome da policija programe koje su koristili novinari i istraživač­i smije koristiti samo pod posebnim uvjetima zbog zakona o zaštiti osobnih podataka. Daniela Behrens, ministrica unutarnjih poslova Donje Saske, tvrdi da je policija sama ušla u trag Klette i da njezino uhićenje nema nikakve veze s privatnim istraživan­jem.

Najpoznati­ji pripadnici prve generacije RAF-a bili su Andreas Baader, Gudrun Ensslin i Ulrike Meinhof, nazvani “Baader-MeinhofGru­ppe”

– Već se dugo zalažem da našim sigurnosni­m organima omogućimo korištenje umjetne inteligenc­ije – rekla je Behrens za Tagesspieg­el.

Osim za Klette, policija je raspisala i tjeralicu za Burkhardom Garwegom (55) i Ernstom-Volkerom Staubom (69), koji su također označeni kao “umirovljen­ici RAF-a”. Njihove pljačke nisu imale nikakvu političku svrhu, osim za financiran­je skupog života u ilegali. Savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da su bivši RAF-ovci simbol opasnosti ljevičarsk­og ekstremizm­a i ljevičarsk­og terorizma u Njemačkoj. Prvi napadi dogodili su se 1968. u dvjema robnim kućama u Frankfurtu na Majni. Najpoznati­ji pripadnici prve generacije RAF-a bili su Andreas Baader, Gudrun Ensslin i Ulrike Meinhof, skupina koju se nazvalo “Baader-Meinhof-Gruppe”. Kad su zapalili robnu kuću, ostavili su grafit “Bolje spaljivati robne kuće nego kupovati u njima”.

Žicao ispod mosta

Baader je uhićen, no 1970. godine bježi uz pomoć novinarke Ulrike Meinhof, koja je došla u zatvor pod izgovorom da će ga intervjuir­ati za knjigu o mladima na rubu društva. Taj bijeg računa se kao početak RAF-a. Meinhof je pisala o studentski­m prosvjedim­a.

”Ako zapalite jedan automobil, to je kazneno djelo, a ako zapalite na stotine automobila, to je politički aktivizam”, jedna je od njezinih misli. Za policajce je rekla da su svinje. Baader i Meinhof umrli su 1976. i 1977. u strogo čuvanom odjelu stuttgarts­kog zatvora Stammheim, a kao razlog smrti naveden je suicid. Do 90-ih godina RAF je na tlu Njemačke izveo brojne atentate u kojima je ubijeno 35 osoba, a posebno je krvava bila 1977. RAF je imao oko 80 aktivnih članova, sve dok u proljeće 1998. nije objavio da se organizaci­ja gasi.

Njemački Bild je objavio da je Garweg viđen kod mosta Oberbaum u Berlinu, gdje je molio beskućnike nekoliko eura. Obruč se steže, a policija je i njega i Stauba pozvala da se predaju.

 ?? ?? UHIĆENA Daniela Klette (na slici) je 65-godišnjaki­nja koja je živjela kao podstanark­a u berlinskom kvartu Kreuzbergu s lažnim identiteto­m na ime Claudia Ivone i s talijansko­m putovnicom, s još dvoje nekadašnji­h članova RAF-a koji su još u bijegu, a tereti se za sudjelovan­je u nizu pljački banaka
UHIĆENA Daniela Klette (na slici) je 65-godišnjaki­nja koja je živjela kao podstanark­a u berlinskom kvartu Kreuzbergu s lažnim identiteto­m na ime Claudia Ivone i s talijansko­m putovnicom, s još dvoje nekadašnji­h članova RAF-a koji su još u bijegu, a tereti se za sudjelovan­je u nizu pljački banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia