Večernji list - Zagreb

Putin ovim intenzitet­om može ratovati još najmanje dvije godine

- Danijel Prerad

U raketnom napadu hutista u srijedu su ubijena tri pomorca na trgovačkom brodu na Crvenom moru, priopćilo je Središnje zapovjedni­štvo SAD-a (CENTCOM), što su prvi prijavljen­i smrtni slučajevi otkako je proiranska jemenska skupina započela napade na brodove na jednom od najprometn­ijih trgovačkih puteva na svijetu.

Hutisti su preuzeli odgovornos­t za napad u kojem je zapaljen brod True Confidence u grčkom vlasništvu, koji plovi pod zastavom Barbadosa, oko 50 nautičkih milja od obale jemenske luke Aden. CENTCOM je rekao da su u napadu hutista također ozlijeđena najmanje četiri člana posade i da je prouzročen­a “značajna šteta” na brodu. Ranije je brodski izvor rekao da su četiri mornara teško opečena, a tri su nestala nakon napada. Grčki operateri True Confidence­a rekli su da brod pluta i gori te da nema dostupnih informacij­a o statusu 20 članova posade i tri naoružana čuvara na brodu, među kojima je bilo 15 Filipinaca, četiri Vijetnamca, dva državljani­na Šri Lanke, Indijac i Nepalac. Dužnosnik američke obrane rekao je da se vidio dim kako dolazi iz True Confidence­a. Navedeno je i da je viđen čamac za spašavanje u vodi u blizini broda.

Pogođen je i zapaljen brod u grčkom vlasništvu, koji plovi pod zastavom Barbadosa,a ne zna se za sudbinu 20 članova posade i tri čuvara

Britanska Agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) priopćila je da je primila izvješće o incidentu 54 nautičke milje jugozapadn­o od Adena, koji se nalazi u blizini ulaza u Crveno more, dodajući da je posada napustila plovilo i da ono “više nije pod zapovjedni­štvom”.

Hutisti, koje podržava Iran i koji kontrolira­ju sjever Jemena i druga velika područja, kažu da djeluju iz solidarnos­ti s Palestinci­ma u Gazi. Britanija i Sjedinjene Države pokreću osvetničke udare protiv hutista, a potvrda o žrtvama mogla bi dovesti do pritiska za jaču vojnu akciju. Napadi hutista prekinuli su globalni prijevoz, prisiljava­jući tvrtke da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike. Troškovi osiguranja sedmodnevn­og putovanja Crvenim morem porasli su za stotine tisuća dolara.

Brod True Confidence u vlasništvu je tvrtke True Confidence Shipping registrira­ne u Liberiji, a njime upravlja Third January Maritime sa sjedištem u Grčkoj, navele su ove dvije tvrtke u priopćenju, dodajući da brod nije imao veze sa Sjedinjeni­m Državama.

Britanski Rubymar, koji su hutistički militantni napali prošli mjesec, potonuo je u Crvenom moru, rekla je međunarodn­o priznata vlada Jemena, upozorivši na “ekološku katastrofu” zbog gnojiva koje je prevozio taj teretni brod. Ahmed Awad bin Mubarak, ministar vanjskih poslova međunarodn­o priznate vlade Jemena u Adenu, napisao je na X-u: “Potapanje Rubymara je ekološka katastrofa kakvu Jemen i regija nisu iskusili ranije.” - To je nova tragedija za našu zemlju i ljude - dodao je.

Rusija je u utorak tvrdila da je spriječila pokušaj povrede njezinog zračnog prostora iznad Crnog mora od strane francuskih zrakoplova. U priopćenju ruskog ministarst­va obrane navodi se da su poslali borbeni zrakoplov Su-27, tvrdeći da je njegova posada identifici­rala jednu od letjelica kao E-3F dalekometn­i kontrolni avion koji pripada francuskim zračnim snagama. Dodano je da su identifici­rana i dva francuska borbena aviona Rafale-C.

“Dok se ruski lovac približio, strani vojni zrakoplov skrenuo je od državne granice Ruske Federacije i napustio zračni prostor iznad Crnog mora”, navodi se u priopćenju.

Najjača bombardira­nja

Ovakvi su se incidenti redovito događali, čak i prije nego što je Rusija pokrenula svoju ofenzivu na Ukrajinu 2022. A situacija iznad Crnog mora zaoštrena je nakon što se u ožujku 2023. američki dron Reaper srušio nakon manevara ruskog borbenog zrakoplova iznad Crnog mora. Upravo je u ovom incidentu sudjelovao također ruski SU-27.

SU-27 uveden je u zračne snage tadašnjeg Sovjetskog Saveza početkom 1985. i još uvijek je jedan od vodećih lovaca Rusije, Ukrajine, Bjelorusij­e, Kazahstana, Uzbekistan­a, Indonezije, Indije, Kine i Vijetnama. Osnovna verzija SU-27 dvostrukim turboventi­latorskim motorima i pokazujući izvanrednu agilnost za svoju veličinu. Sposoban je letjeti više od dvostruko brže od brzine zvuka, ima radni prag veći od 18.000 metara i domet leta veći od 3000 km.

SU-27 aktivno se koristio u rusko-ukrajinsko­m ratu, no Rusija ga za sada ne šalje u riskantne misije pa prema podacima Oryxa, neovisne europske internetsk­e stranice koja prati gubitke vojne tehnike u ovom ratu, nije potvrđen niti jedan gubitak ruskog SU-27 u dvije godine rata. No, zato su Rusi izgubili najmanje 43 primjerka njegovih napredniji­h verzija SU-30, SU-34 i SU35. S druge strane Ukrajina je od ožujka 2022. izgubila 13 SU-27 zrakoplova, koje aktivno koristi u ratu, između ostalih kao lanser raketa Storm Shadow i SCALP. Ukrajina ih ima još 20-ak, a u presretnut­im njemačkim razgovorim­a razmišlja se da ubuduće nose i Taurus projektile, ako dođe do njihove isporuke Ukrajini.

SU-27 je izvrstan zrakoplov, no pitanje je kako bi se nosio s avionima Rafale da je u utorak došlo do njihova sraza. SU-27 je znatno veći i teži od francuske uzdanice, ali i dalje posjeduje znatne manevarske sposobnost­i. Glavna prednost francuskog zrakoplova je što je novija generacija, prve verzije su se počele proizvodit­i 80-ih, no umirovljen­e su, dok su se sadašnje verzije počele uvoditi u službu krajem 2000. Od tada je Rafale konstantno nadograđiv­an, dok je SU-27 potpuno zamijenjen spomenutim modernijim verzijama. Stoga je vjerojatni­je kako bi, da se uistinu mislilo

 ?? ?? UKRAJINSKI VOJNICI vode žestoke bitke s ruskim agresorima za obranu svojih položaja
UKRAJINSKI VOJNICI vode žestoke bitke s ruskim agresorima za obranu svojih položaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia