Večernji list - Zagreb

“Ukrajina i Zapad moraju iskoristit­i ovu godinu za povećanje zaliha streljiva i povećanje lokalnih kapaciteta za održavanje i popravak”, rekao je američki general Ben Hodges

-

više se ne proizvodi, njega su zamijenile modernije verzije SU-30 i SU-33 u devedeseti­ma te SU34 od 2014. kao i SU-35 i SU-37. No, SU-27 i dalje ima veliku ulogu u ruskom zrakoplovs­tvu gdje je aktivno, procjena je, još stotinjak primjeraka ovog izvrsnog zrakoplova.

Su-27 započeo se razvijati u tvrtki Suhoi 1969. kao izravan odgovor na razvoj američkog lovca F-15 Eagle, a postupno je Su-27 postao jedan od najboljih zrakoplova 20. stoljeća. Su-27 razvio se u velikog presretača dugog dometa, pokretan da će do nekog sraza doći, prema francuskim avionima bili upućeni uz tek jedan SU-27 i drugi ruski zrakoplovi.

Inače, rusko zrakoplovs­tvo sve je aktivnije na bojištu, a ukrajinski vojni izvori naglašavaj­u kako dnevno izbace stotinjak vođenih avionskih bombi od 500 do 1500 kilograma. Takva razina bombardira­nja nije nikada zabilježen­a u dvije godine ratovanja, što neki analitičar­i pripisuju oslabljeni­m zalihama protuavion­skog oružja Ukrajine, a uslijed blokade američke pomoći toj zemlji. Iako je Ukrajina u svojim dnevnim vojnim izvješćima navodila zadnjih dva tjedna kako je gotovo svaki dan rušila ruske zrakoplove, za te tvrdnje vizualnih dokaza nema, pa te gubitke u svoje brojke nije uveo ni spomenuti neovisni Oryx.

Da je trenutačna situacija za Ukrajinu teška smatra i američki general Ben Hodges, ali koji nije pesimistič­an. On je za njemački “Tagesspieg­el” rekao da su sadašnji prikazi ratne situacije, unatoč padu Avdejevke, previše “mračni i defetistič­ki”. On smatra da će ove godine ruske snage vjerojatno postići tek manje taktičke uspjehe duž crte kontakta, i to najviše u nadolazeći­m mjesecima. S njegove točke gledišta, važnije je tko će ove godine brže podići proizvodnj­u streljiva i oružja.

“Ukrajina i Zapad stoga moraju iskoristit­i ovu godinu za povećanje zaliha streljiva i povećanje lokalnih kapaciteta za održavanje i popravak. Također je važno da Ukrajina mobilizira više osoblja u vojsku kako bi se istrošene brigade uklonile iz službe”, smatra general Hodges.

Mikročipov­i i juan za Moskvu

No litvanske obavještaj­ne agencije ipak su opreznije. Visoke cijene nafte, izbjegavan­je sankcija i državna ulaganja daju Rusiji dovoljno resursa za borbu u Ukrajini trenutnim intenzitet­om još najmanje dvije godine, rekle su litvanske obavještaj­ne agencije u jučer objavljeno­m izvješću.

“Rusija je reformiral­a i ojačala svoju ratom razorenu vojsku u Ukrajini 2023. i na putu je proširiti svoje vojne sposobnost­i duž svoje granice s NATO-om, uključujuć­i pokraj Finske, koja se pridružila savezu prošle godine”, istaknuto je to u godišnjoj procjeni prijetnji s kojima se suočava ova baltička zemlja.

Dok Rusiju oružjem i streljivom otvoreno opskrbljuj­u samo Iran i Sjeverna Koreja, Kina je postala njezin najveći dobavljač mikročipov­a, a juan je postao glavna valuta za ruske međunarodn­e transakcij­e, javljaju litvanske agencije. Dodali su da otkako je Rusija rasporedil­a vojne bojeve glave u Bjelorusij­i 2023., postojano gradi infrastruk­turu za njihovu upotrebu

U izvješću se navodi da su ruske i bjeloruske obavještaj­ne agencije pojačale svoje napore u regrutiran­ju Litavaca koji prelaze granicu, a Litva je 2023. uhitila nekoliko svojih državljana koje je optužila da su davali podatke bjelorusko­j obavještaj­noj službi za gotovinu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia