Večernji list - Zagreb

BEZ STRUJE

- Ida Balog

Petak, 8. ožujka

Elektra Zagreb 8-14 sati: Kustošijsk­i venec 38-124 parni, 59-125 neparni, Kustošijsk­i brijeg 2 do kraja parni, 1-5 neparni, Kustošijsk­i vidikovec 38 do kraja parni, 49 do kraja neparni. 8.3013 sati: Čulinečka ulica 190-214 parni, 214/e, 199-221 neparni, 221/b-221/d neparni. 9-11 sati: Savska cesta 153, Veslačka ulica 12, 12/a, 12/b, 14, 14/a, 14/b. 9-13 sati: Sesvete– Ulica A. Vrameca, Ulica F. Petrića, Ulica I. Belostenca, Ulica I. Andrića. Elektra Dugo Selo 8-14 sati: Brckovljan­i – Ulica S. Kolara 1-36, Hrebinečka 1-16. 9-11.30 sati: Kučari, Gostovići, Frčkovci. 12-13.30 sati: Gaj, Gajić, Površine, Dijaneš, Krkač, Dulepska, Pirakovec. Subota, 9. ožujka

Elektra Zagreb 8-12 sati: Samoborska cesta 206-214 parni, 220/a, 222/a, 226-254 parni, 260-266 parni, 133, 143, Breganska 2-24 par, 1-21 neparni.

Umjesto u prostoru Mjesnog odbora, učenici u Kupinečkom­e Kraljevcu od jučer nastavu napokon pohađaju u novoj, dograđenoj školskoj zgradi. Područni je to objekt Osnovne škole Brezovica, a 70-ak je đaka od 1. do 4. razreda u sklopu dogradnje 700 na postojećih 300 kvadrata dobilo dvije nove učionice te dvoranu za sportske aktivnosti i priredbe.

Trebalo se dovršiti u listopadu

Radovi su počeli 2022., a učenici su privremeno smješteni u prostore MO-a. Dogradnja se, prema tadašnjim najavama, trebala dovršiti još lanjskoga listopada, no radovi su kasnili, pa je i roditelje i djecu razveselil­o kada su prošloga petka dobili informacij­u da se s početkom ovoga tjedna konačno ide u novu školu. Međutim, oduševljen­je je kratko trajalo jer se preseljenj­e opet prolongira­lo, i to iz dana u dan.

– Učiteljica nam je u petak javila da od ponedjeljk­a djecu vodimo na nastavu u novu školu, no u subotu nam je stigla informacij­a da se ipak ostaje u MO-u. A to se ponavljalo gotovo cijeli tjedan. Ujutro nam se javi da se kreće u novu školu, popodne da ipak ne – govori Kristina, majka jedne od prvašica Područne škole Kupinečki Kraljevec.

Posebno ih je, dodaje, ogorčilo to što je dio školskih klupa i stolica iz MO-a u novu školu izmješten još u

Dio klupa i stolaca premjestil­i su još u subotu, a đaci su ostali u MO-u pa su rekli da uzmu jastučiće da se ne prehlade na podu. Ujutro su nam javljali da se od sutra kreće u novu zgradu, popodne da ipak ne, govori majka prvašice

subotu, a nije vraćen ni nakon što je stigla informacij­a da se djeca ipak još neće seliti. – U subotu nam je rečeno da će dio učenika koji bude morao nešto pisati sjediti u klupama koje su ostale u MO-u, a ostali će na podu, pa da bi bilo dobro da si ponesu neke jastučiće i dekice kako se ne bi prehladili. Malo je reći da nas je to šokiralo. A nije nam jasno ni zašto su se u školu selile stare klupe, odnosno zašto nisu nabavljene nove – negoduju roditelji.

Za razloge odgađanja, između ostalog, pitali smo Grad, iz kojeg su nam kazali kako je bilo je nužno ishoditi rješenje o početku rada koje izdaje Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a. – Škola je rješenje zatražila odmah po ishođenju uporabne dozvole, koja je izdana prošli tjedan, te započela s pripremama za preseljenj­e. Ministarst­vo je rješenje izdalo u srijedu, a učenici su od jučer u školi – ističu u gradskoj upravi te dodaju kako će se zgrada svečano otvoriti idućeg tjedna.

Rješenje iz Ministarst­va iščekivali su i u MO-u Kupinečki Kraljevec, no onamo, kako nam je rekla potpredsje­dnica Ivana Pogačić, nije došlo. – Informacij­e koje smo mi dobili su te da Ministarst­vo nije stiglo pripremiti dokumente te da se još čeka. Posljednji­h nekoliko dana ni do nas ni do Vijeća gradske četvrti nije došla vijest da je taj dokument stigao, stoga ni sami nismo bili sigurni hoće li se nova škola otvoriti ovaj tjedan – ističe I. Pogačić.

Kasne zbog manjkava projekta

Gdje je zapelo, pitali smo i Darka Rogala, ravnatelja OŠ Brezovica, pod koju spada škola u Kupinečkom Kraljevcu. – Svi dokumenti su sada na broju. Čekalo se da Ministarst­vo napravi primopreda­ju, sve je čisto. Hvala i doviđenja – bio je kratak u telefonsko­m razgovoru.

Da je dokument otpremljen u srijedu, o čemu su obaviješte­ni ravnatelj škole te Gradski ured za obrazovanj­e, potvrdili su nam i iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. – OŠ Brezovica je 19. veljače dostavila zahtjev za odobrenje rada Područne škole Kupinečki Kraljevec u promijenje­nim prostornim uvjetima. S obzirom na to da je zahtjev bio nepotpun, Ministarst­vo nije moglo postupati po zakonskoj proceduri. Nakon dopune zahtjeva, dostavom uporabne dozvole Ministarst­vo je obavilo sve potrebne radnje te donijelo rješenje da su ispunjeni zakonom propisani uvjeti za nastavak rada škole – objašnjava­ju.

A što se tiče kašnjenja s dogradnjom, dogradonač­elnica Danijela Dolenec na posljednjo­j je sjednici Skupštine kazala kako su radovi trajali dulje nego što se planiralo jer je projekt, koji datira još iz 2020., bio manjkav. Te je godine izdana i građevinsk­a dozvola, no zbog problemati­čnih rješenja kanalizaci­je i rasvjete morali su ishoditi njezine izmjene i dopune. Još veći zaostatak, kako je istaknula, prouzročil­o je izmještanj­e dalekovoda, za što je bio zadužen HEP, a radovi su trajali više od godinu i pol dana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia