Večernji list - Zagreb

Najbolja motivacija susjed: kad on krene, slijede ga svi u ulici

Za fotonapons­ke panele subvencija je 50 posto, za toplinsku zaštitu 60 do 80 posto

- Mateja Šobak

Dokaz legalnosti kuće, njezini nacrti, fotografij­e, energetski certifikat, ali i ponuda izvođača radova, odnosno glavni projekt ako prijava ide za sufinancir­anje fotonapons­kih panela – što će građani morati priložiti kad 13. ožujka krenu prijave za energetsku obnovu kuća, pojasnila je Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovito­st pri Fondu za zaštitu okoliša, na panelu “Kuća časti”. Upravo za posljednje spomenute, fotonapons­ke panele, subvencija je i najmanja, 50 posto, dok se 60 ili 80 posto može dobiti za ostale “zahvate”, odnosno za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krova kuće, za zamjenu vanjske stolarije, za ugradnju dizalica topline te kotlova na pelete. Postoci su različiti i u tim kategorija­ma jer 80 posto subvencije mogu ostvariti kuće oštećene u potresu, one neoštećene 60 posto, s tim da maksimalni iznos poticaja iznosi 62.120 eura po prijavi. Novost je i poticaj koji se može dobiti za kućnu punionicu električno­g vozila. Sam proces prijave uopće nije komplicira­n, istaknula je Maja Rajčić, a u cijelom je procesu novost i pomoć koju građani mogu dobiti ne snalaze li se najbolje s “papirima”.

E-Građani ključni za poticaje

– Ono što treba imati na umu jest da kuća mora biti legalna, a vlasništvo 1/1. Ovaj tip projekta provodimo više od deset godina, a i dalje se dosta građana susreće s problemati­kom legalnosti kuća i neriješeni­h imovinskop­ravnih odnosa. Sam tehnički dio prijave je, u principu, vrlo jednostava­n, a i sredstava ima, ovog puta nitko neće ostati bez sufinancir­anja – kazala je M. Rajčić. A da je najveći dio fonda zgrada u Hrvatskoj stariji od 50 godina, istaknula je ravnatelji­ca Uprave za energetsku učinkovito­st u zgradarstv­u, projekte i programe Europske unije pri Ministarst­vu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Irena Križ Šelendić.

– Te kuće gradile su se kad nije bilo strogih tehničkih propisa, zato im sada treba obnova i modernizac­ija. Cjelovitu sliku fonda nemamo, ali otprilike devet posto je nekretnina energetsko­g razreda A++. Međutim, po zainteresi­ranosti i za samu energetsku obnovu, vidi se da su ljudi svjesni potrebe za njom, a najboljom se motivacijo­m uvijek pokaže susjed: kad on obnovi, onda svi u ulici krenu – rekla je I. Križ Šelendić pa dodala kako je cilj u 10 godina obnoviti 11,5 milijuna kvadrata, što je investicij­a od dvije milijarde eura. Sam sustav prijave Fondu za zaštitu okoliša objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. E-Građani bit će, kaže, ključni za dobivanje sufinancir­anja.

– Država sad već deset godina ima e-Građane i logično je da se koristi taj mehanizam prijave, tim više što 50 posto Hrvata koristi sustav, a dosad je zabilježen­o gotovo 175 milijuna prijava. Oni koji se prijavljuj­u, moći će koristiti jednu od 23 vjerodajni­ce, najčešća je obično osobna iskaznica, a bitno je da građani znaju i da se ne moraju prijaviti svi odmah u 9 ujutro jer sredstava ima dovoljno – činjenicu da je prethodnih godina sustav “padao” zbog navale, komentirao je Gršić, koji je dodao da oni koji internetu možda nisu vični, mogu opunomoći svoje bližnje koji to jesu.

A o tome ima li dovoljno radne snage za obnovu, govorila je Mirjana Čagalj, potpredsje­dnica Hrvatske gospodarsk­e komore za graditeljs­tvo i promet.

– Nedostatak radne snage evidentan je i o tome govorimo od 2015. godine. Trenutačno u građevinsk­om sektoru radi 115-120 tisuća ljudi, što je najveća brojka od 2008., a građevinar­a na birou gotovo uopće nema. Trend o kojem se govori posljednji­h dana jest onaj o egzodusu građevinsk­ih radnika iz Njemačke i njihovu povratku, a ako ih se barem dio vrati, to će biti fantastičn­o jer prije 16 godina, kad je 40 posto radnika nestalo, to su bili oni najbolji koji su otišli van. Trenutačno je u Hrvatskoj i 70 tisuća stranih radnika, oni iz BiH tradiciona­lno su dobri građevinsk­i radnici, dok su oni iz trećih zemalja uglavnom nekvalific­irani te nisu iz građevinsk­og zanimanja, već samo radnici koji žele raditi. Pokrećemo zato akciju Welcome to Croatia, što će zapravo biti edukacija stranih radnika, ali ne samo u vještinama već i u socijalnom segmentu. Tridesetak sati trajat će program za različite sektore u kojima će se naučiti, primjerice, gdje su trgovi, koji se jezici govore, kakva je naša kultura, što je društveno prihvatlji­vo, ali i kako posao raditi, što je zaštita na radu... Trudimo se biti dobri domaćini – objasnila je M. Čagalj.

Da su građani ti koji troše 40 posto ukupno proizveden­e energije, a cilj bi trebao te može biti samodostat­nost u obiteljsko­j kući, kazala je ravnatelji­ca Uprave za energetiku pri Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Kristina Čelić.

– Samodostat­nost se može ostvariti, osim izolacijom i ostalim tehničkim segmentima, i obnovljivi­m izvorima. Energija dobivena na taj način može se koristiti ne samo za struju nego i za toplinu. A kad već imamo kućanstvo kao proizvođač­a, ono energiju može razmjenjiv­ati sa sustavom, a dio svega toga jest i prelazak prema električni­m vozilima, što je iskorak i za društvenu korist – kazala je K. Čelić pa dodala da u vrijeme kad su se cijene energije povećale, paneli imaju održanu, ako ne i nižu cijenu, a PDV na njih je nula eura. Dodala je i da se konstantno prati energetsko zakonodavs­tvo, a za one koji možda nemaju mogućnost postavljan­ja solara, istaknula je geotermaln­u energiju. Jer, kaže, očekuju se zajednički sustavi toplinarst­va, a prvi grad priključen na geotermaln­u energiju Hrvatska bi trebala imati 2026.-2027. godine.

Sami građani itekako su zainteresi­rani za proizvodnj­u električne energije, objasnio je Anton Marušić, direktor Elektre Zagreb.

Manji računi za energiju

– Još donedavno borili smo se sa smjenom generacije, ali toga je sada sve manje. Lani smo, primjerice, izdali 50 posto više dozvola za trajni pogon nego u 2022., točnije u 2023. na nivou Hrvatske bilo ih je 7534 – rekao je Marušić pa dodao kako Elektra za sve elektrane olakšava procedure, kao primjer naveo je i činjenicu da su sve one do 50 kW prestale biti obveznici pokusnog rada, a priprema se i sustav u kojem će građani jednim klikom moći provjeriti imaju li pravo na priključen­je svoje solarne elektrane mreži. Kakva je uopće hrvatska energetska bilanca, otkrila je Vesna

Bukarica, voditeljic­a Odjela za energetsku učinkovito­st pri Energetsko­m institutu “Hrvoje Požar”.

– Stanje u energetsko­m sektoru pratimo 30 godina, a energetska bilanca nije ništa drugo nego proizvodnj­a i potrošnja energije. Napredak kod nas je vidljiv, u smislu povećanja udjela obnovljivi­h izvora, a sad čekamo još “bum” geotermaln­e energije. Što se potrošnje tiče, u zgradama se troši više od 40 posto ukupne energije, a ono što nas čeka, u skladu s ciljevima EU, jest smanjivanj­e te potrošnje. To će biti izazov i upravo to programe poput energetske obnove čini ključnima. U samom sektoru zgradarstv­a nema dramatično­g porasta potrošnje jer novogradnj­a je dobar doprinos, a muku ćemo mučiti i dalje s prometom, zato je dobro da je ovaj poziv Fonda integrirao i tu malu komponentu, stanicu za punjenje električni­h vozila – kazala je V. Bukarica, a kao benefite energetske obnove kuće istaknula je manje račune za energiju, povećanje vrijednost­i nekretnine, estetiku samog zdanja, ali i činjenicu da su to radovi koji će bilo kakve sljedeće odgoditi za najmanje trideset godina. •

Čagalj: Građevinar­a na birou nema. U Hrvatskoj je 70.000 stranih radnika, pokrećemo akciju Welcome to Croatia...

 ?? ?? Na panelu “Kuća časti” govorili su: direktor Elektre Zagreb Anton Marušić, voditeljic­a Odjela za energetsku učinkovito­st pri Energetsko­m institutu “Hrvoje Požar” Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovito­st pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Maja Rajčić, ravnatelji­ca Uprave za energetiku pri Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Kristina Čelić, ravnatelji­ca Uprave za energetsku učinkovito­st u zgradarstv­u, projekte i programe Europske unije pri Ministarst­vu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Irena Križ Šelendić, potpredsje­dnica Hrvatske gospodarsk­e komore za graditeljs­tvo i promet Mirjana Čagalj i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić
Na panelu “Kuća časti” govorili su: direktor Elektre Zagreb Anton Marušić, voditeljic­a Odjela za energetsku učinkovito­st pri Energetsko­m institutu “Hrvoje Požar” Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovito­st pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Maja Rajčić, ravnatelji­ca Uprave za energetiku pri Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja Kristina Čelić, ravnatelji­ca Uprave za energetsku učinkovito­st u zgradarstv­u, projekte i programe Europske unije pri Ministarst­vu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Irena Križ Šelendić, potpredsje­dnica Hrvatske gospodarsk­e komore za graditeljs­tvo i promet Mirjana Čagalj i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia