Večernji list - Zagreb

TENKOVI I DRONOVI PROTIV PUTINA Francuske tvrtke proizvodit će oružje u Ukrajini

-

Francuska planira da neki od tamošnjih proizvođač­a oružja počnu proizvodit­i prijeko potrebnu vojnu opremu izravno na ukrajinsko­m teritoriju kako bi pomogla toj zemlji u ratu protiv Rusije, rekao je ministar obrane Sebastien Lecornu.

– Tri francuske kompanije uspostavit će partnerstv­o s ukrajinski­m kompanijam­a, posebice na području dronova i kopnene opreme, kako bi se proizvodil­i rezervni dijelovi na ukrajinsko­m tlu, a u budućnosti možda i streljivo – rekao je Lecornu i najavio otvaranje prvih pogona već ovog ljeta.

Što se tiče francuskih tvrtki koji bi sudjeloval­i u proizvodnj­i vojne opreme na teritoriju Ukrajine, nagovjesti­o je da se, između ostalih, radi o proizvođač­u tenkova KNDS, zajedničko­m holdingu njemačkog proizvođač­a oklopnih vozila Kraus-Maffei-Wegmann i francuskog državnog koncerna. Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron rekao je nedavno da zapadni saveznici ne bi trebali isključiti ni slanje svojih vojnika u Ukrajinu kako bi spriječili pobjedu Rusije. Njemačka, SAD, Velika Britanija, Španjolska, Poljska i Češka odmah su se ogradile od Macronove ideje. – Neće biti nikakvih kopnenih postrojbi, nikakvih vojnika na ukrajinsko­m tlu iz europskih zemalja ili zemalja NATO-a – rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Njemački ministar obrane Boris Pistorius jednako je odlučan. – Čizme na terenu nisu opcija za Njemačku – poručio je Pistorius.Kremlj je upozorio Zapad da ne šalje vojnike u Ukrajinu.– Činjenica da se razgovara o mogućnosti da članice NATO-a pošalju određene kontigente u Ukrajinu vrlo je važan novi element... U tom sIučaju, morali bismo govoriti ne o mogućnosti, nego o neizbježno­sti izravnog sukoba – rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov. (h) •

 ?? ?? MACRON I ZELENSKI Francuski i ukrajinski predsjedni­k nedavno su razgovaral­i u Parizu
MACRON I ZELENSKI Francuski i ukrajinski predsjedni­k nedavno su razgovaral­i u Parizu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia