Večernji list - Zagreb

Teško će Perišić odmah odlučivati, Brekalo je prevaga

- Željko Janković

Zadnjih tjedana Hajdukov navijački puk muči pitanje ima li Hajduk dovoljno gasa u borbi za naslov prvaka.

– Mislite, imaju li dovoljno inata? Vidite da svi gube bodove. Nitko nije dominantan. Prvenstvo će do kraja biti otvoreno, zbog toga će biti i zanimljivo. Nijanse će odlučivati. Dinamo je u određenom europskom zaletu, no dogodi se da u prvenstvu igra lošije i pati. Rijeka igra najlepršav­ije, no pitanje je ima li dovoljno širok roster. Euforija u Hajduku ne posustaje, nadam se da ima dovoljno snage jer godinama nije bio konkurenta­n u ovoj fazi prvenstva. Samo to može mu dati snage da izvuče maksimum do kraja – počeo je Nikica Jelavić, bivši hrvatski reprezenta­tivac, danas trener juniorske momčadi Lokomotive.

A mjerimo li objektivno po kvaliteti rostera?

Nema favorita

– Sve momčadi su podjednake. Ne mogu kazati koja momčad ima najveću kvalitetu da bih nekoga proglasio favoritom. Nadam se da će nam završnica prvenstva ponuditi puno dobrih stvari.

Gdje je Hajdukov skriveni potencijal?

– Svaki klub od ova tri najbolja ima neki skriveni potencijal. U svakom trenutku netko može eksplodira­ti jer nijedna momčad trenutačno ne igra na svom maksimumu. Svi su malo spustili gas, mogu puno bolje.

Hajdukovi mladi igrači bit će u završnici pod posebnim povećalom.

– Hajdukovi mladi igrači koji dolaze, poput Pukštasa ili Sigura, igraju konstantno dobro. Ne bih kazao da su nositelji igre. Za neki ozbiljniji iskorak bit će važno da naprave nešto posebno u ovoj završnici prvenstva. Budu li u stanju donijeti prevagu, to će biti jasan signal da su spremni za puno ozbiljnije stvari. Bio bi to izniman dobitak za Hajduk.

Što su do sada donijeli novi igrači? – Brekalo je klasa, tu nema priče. Iz aviona se vidi da HNL nije liga za njega. Čitam da bi trebao biti u momčadi za utakmicu sljedećeg kola protiv Lokomotive. On je igrač koji će donijeti prevagu, to se vidi po svakom elementu njegove igre. Mora biti zdrav i sigurno će pomoći Hajduku. Žaper je, nažalost, teško ozlijeđen. Od Kleinheisl­era sam očekivao više, ima dosta prostora da bi nešto pokazao kao jedan od iskusnijih igrača...

Brekalo otprilike ima sličnu važnost u Hajduku kao Pjaca u Rijeci?

– Apsolutno se slažem. Samo bi trebao ostati zdrav. Nema konkurenci­je u Hajduku na krilu. Morao bi biti ključni igrač.

Ivana Perišića u Splitu očekuju kao ključnog čovjeka koji će promijenit­i omjere i uvesti Hajduk u novo doba. No on prolazi posebnu fazu karijere, ne samo zbog mukotrpnog oporavka. Ako netko ima iskustva s oporavkom od ozljeda, onda je to Nikica...

– On bi sigurno htio pomoći. No sigurno je i sam svjestan da je proces oporavka takav da ne može puno pomoći, osim svojom pojavom, motivacijo­m ili savjetima. Projekcija je da se oporavi za zadnjih nekoliko kola, no ne znam koliko objektivno može donijeti. Nije igrao dugo, taj proces povratka je jako težak. Ispočetka će imati želje i volje, no sigurno ga u toj fazi tijelo neće slušati. Teško je očekivati da će on, bez obzira na iščekivanj­a navijača, sve sam riješiti.

Koliko neiskustvo Mislava Karoglana može biti otegotna okolnost?

– To može biti i najvažniji faktor. No Karoglan je već vodio Hajduk i zna kako se dolje diše i radi. On nije baš neiskusan, kao ni njegov stožer, no u Splitu nije lako ostati miran kada zavlada ludilo; lako zavlada i tobom. U Splitu je umijeće ostati hladne glave. Naravno, Karoglan je mlad, no vjerujem da će povlačiti dobre poteze. Iako, drugi su u prednosti kada govorimo o iskustvu.

Neće mu nedostajat­i saveznika u Splitu i oko Hajdukova projekta?

– Bit će i onih iz dijaspore.

Drukčiji uvjeti

Kako ste vi proživljav­ali energiju oko Hajduka?

– Od mog doba prošlo je gotovo dvadeset godina. Sve je to drukčije. Nije bilo posebnih priprema ni analiza uoči utakmice. Posebice derbiji koji su se samo htjeli zatvoriti i važno je bilo ne izgubiti. Danas postoji milijun stvari u pripremi, a navijačko ozračje sad vas drukčije mobilizira. Hajduk puni stadione u cijeloj Hrvatskoj.

Priče oko VAR-a i sudaca poseban su folklor u završnici prvenstva.

– Tražimo li od sudaca da budu dobri, trebamo im omogućiti adekvatnu edukaciju. Ne mislim da je edukacija u Hrvatskoj loša, no ona može biti još bolja i u Njemačkoj, Engleskoj ili negdje drugdje. Ne podcjenjuj­em nikoga, no u suradnji s ozbiljnim sustavima možemo napraviti još bolji sudački proizvod... I opet će biti pogrešaka?

– Tako je, nitko ne jamči da će proizvod biti savršen.

Zapravo je jako upitno hoće li nam strani suci riješiti probleme?

– Ne znam hoće li. No probleme bi riješila spomenuta edukacija, odnosno sve što ide uz to. A pritom mislim na ozračje koje treba biti optimalnij­e. Tome moramo doprinijet­i svi – klubovi, savez, navijači, mediji... Taj proces mora započeti upisom novih sudaca. Nije baš tako lako suditi derbije. Dosta se stvari događa, a najsvježij­i primjer su prijetnje sucima koji su možda imali i najbolje namjere – zaključio je Jelavić.

Našim sucima treba adekvatna edukacija. Nisam siguran koliko će nam toga donijeti ideja sa stranim sucima. Nisu jamstvo jer će opet biti pogrešaka

 ?? ?? JOSIP BREKALO Iz aviona se vidi da HNL nije liga za njega. to se vidi po svakom elementu njegove igre. Mora biti zdrav i sigurno će pomoći Hajduku – smatra Jelavić
JOSIP BREKALO Iz aviona se vidi da HNL nije liga za njega. to se vidi po svakom elementu njegove igre. Mora biti zdrav i sigurno će pomoći Hajduku – smatra Jelavić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia