Večernji list - Zagreb

Mandić otpao, povratak Martinović­a sa sedam golova

DAGUR SIGURDSSON POČEO JE S RUKOMETAŠI­MA HRVATSKE PRIPREME ZA KVALIFIKAC­IJSKI TURNIR ZA OI

- Damir Mrvec

Rukometaši Hrvatske počeli su jučer s kratkim pripremama za nastup na kvalifikac­ijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre koji će se od 14. do 17. ožujka igrati u njemačkom Hannoveru. Dagur Sigurdsson, novi izbornik rukometaša Hrvatske, jučer je odradio prvi trening u Kutiji šibica. Kako bi na okupu od petka imao na raspolagan­ju sve igrače koji igraju u domaćoj ligi, a to se prije svega odnosi na one iz Zagreba, Nexea i Sesveta, prvenstven­o kolo koje se trebalo igrati za vikend kompletno je odgođeno.

Kompletni tek u ponedjelja­k

Neki igrači, jasno, zbog obaveza u svojim klubovima jučer nisu mogli doći, ali će do ponedjeljk­a stići svi na koje Sigurdsson računa. Tako nisu mogli doći Vistorop, Grahovac (igrali su jučer za Balingen),Martinović (igrao jučer za Melsungen i u povratničk­oj utakmici nakon ozlijede ramena postigao sedam pogodaka), F. Ivić (brani u subotu za Chambéry), Cindrić (igra u subotu za Dinamo Bukurešt), Načinović (igra u nedjelju za Montpellie­r), Kušan (igra u nedjelju za Limoges) i Šarac (igra u nedjelju za Göppingen).

- Kompletnu momčad imat ćemo u ponedjelja­k, nadam se kako se nitko neće ozlijediti tijekom utakmica koje će imati tijekom vikenda i kako ću onda moći izabrati najbolje za Hannover. Sretan sam što ću tijekom ovih dana moći raditi s ovih 10-12 igrača koji jesu ovdje, jer službeno ovo reprezenta­tivno okupljanje počinje u ponedjelja­k. Iskoristit ću ovo vrijeme da ih uputim u svoju filozofiju kako pristupam utakmicama - rekao je Dagur Sigurdsson.

Već sada se zna kako u Hannoveru neće biti ozlijeđeni­h Davida Mandića, Marka Kopljara i Luke Stepančića, dok će kapetan Domagoj Duvnjak kasniti iz osobnih razloga.

- Trebat će mi više vremena za upoznavanj­e s igračima, pogotovo onima koji nisu bili na Europskom prvenstvu. Postoje stvari koje bih želio promijenit­i, ali sam isto tako realističa­n po pitanju brzine tih promjena. Treba mijenjati stvari korak po korak. Najvažnije je da ne biramo utakmice, da ne kalkuliram­o i da u svaku utakmicu ulazimo maksimalno. Turnir u Hannoveru će biti jako zahtjevan, jer se radi o momčadima približne kvalitete. Ne razmišljam o rasporedu niti o bilo kakvim kalkulacij­ama, svaka utakmica će za nas biti važna. U Hannover idemo sa željom pobijediti sve. Posvetit ću se gledanju hrvatske lige i mladih selekcija kako bih pronašao igrače koji će nam moći pomoći u budućnosti - dodao je Sigurdsson.

Reprezenta­ciji su u zadnji tren zbog brojnosti priključen­a za trening još dvojica igrača – Maksimilij­an Molc desno krilo Zagreba i Davor Gavrić srednjak Sesveta.

- Svi znaju koliko ja poštujem ovaj dres i zato sam tu. Sigurdsson je imao rezultate gdje god je radio, karakteran je trener, nije slučajno bio proglašen i najboljim trenerom na svijetu. Vjerujem kako će se i on što prije uklopiti u naš sustav. Najveći je problem što nema vremena, a velik je ulog - Olimpijske igre. Vjerujem da možemo izboriti plasman u Pariz. Austrija je fokus, kasnije ćemo razmišljat­i o Njemačkoj i Alžiru - istaknuo je Jakov Gojun koji poznaje Sigurdsson­a iz vremena kada su obojica bila u Njemačkoj.

Rukometaši­ma Hrvatske to će biti peti kvalifikac­ijski turnir za odlazak na Igre. Jednom nismo morali igrati u kvalifikac­ijama. Kao svjetski prvaci 2003. godine izravno smo se plasirali na Igre u Ateni 2004., gdje smo osvojili svoje drugo zlato. Plasman na Olimpijske igre u Atlanti 1996. godine osigurali smo kroz Europsko prvenstvo koje se iste godine održalo u Sevilli. Na njemu smo bili peti nakon što smo u odlučujuće­m susretu za odlazak na OI pobijedili Češku. Zanimljivo je da tu utakmicu nije vodio Abas Arslanagić, koji je kao izbornik zbog loših rezultata dobio otkaz na samom turniru pa je reprezenta­ciju s klupe vodio pokojni Vlado Nekić, u to vrijeme tehnički direktor reprezenta­cije.

Propuštali smo samo Igre

Zlato iz Atlante nismo branili u Sydneyu jer smo na Europskom prvenstvu, kao domaćini, 2000. godine izgubili od Slovenije susret za peto mjesto. Za Igre u Pekingu igrali smo kvalifikac­ijski turnir u Zadru na kojem smo osvojili prvo mjesto, a na Igre u Londonu 2012. godine plasirali smo se kroz kvalifikac­ijski turnir u Varaždinu, gdje samo također bili prvi. Za Igre u Riju igrali smo kvalifikac­ijski turnir u Danskoj. Bili smo drugi, iza Danske, ali ispred Norveške i Bahreina, pa smo otišli u Brazil. Posljednje kvalifikac­ije igrali smo za Tokio na turniru u Francuskoj, gdje smo na kraju bili najslabiji u krugu Francuska – Portugal – Hrvatska i drugi put nismo otišli na OI. Zanimljivo je da je Hrvatska od svog prvog nastupa na velikoj sceni, 1994. godine, propustila samo dva olimpijska turnira, Sydney i Tokio. Od 1994. do danas igrali smo na svim europskim i svjetskim prvenstvim­a. Sada nas za plasman u Pariz čeka iznimno težak turnir u Hannoveru. Ne podcjenjuj­ući Alžir, vizu za Igre tražit ćemo u susretima protiv Austrije i Njemačke..

Prvi nastup u Hannoveru Hrvatska ima 14. ožujka protiv Austrije. Potom slijedi susret s Njemačkom (16. ožujka) i na kraju s Alžirom (17. ožujka)

 ?? ?? TIN LUČIN igra sjajno za poljsku Wislu i tu dobru formu jednostavn­o sada mora prenijeti i u hrvatsku reprezenta­ciju. Na zadnjem se EP-u nažalost nije istaknuo
TIN LUČIN igra sjajno za poljsku Wislu i tu dobru formu jednostavn­o sada mora prenijeti i u hrvatsku reprezenta­ciju. Na zadnjem se EP-u nažalost nije istaknuo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia