Večernji list - Zagreb

Lex AP kao novo uvođenje glasovite hrvatske šutnje i ukidanje javnosti

POVIJEST JOŠ UVIJEK MLADE HRVATSKE DEMOKRACIJ­E UJEDNO JE I POVIJEST BROJNIH POLITIČKIH MANIPULACI­JA I USPJEŠNIH POKUŠAJA GUŠENJA, PA I ZATIRANJA MEDIJSKIH SLOBODA, DUGA 30 GODINA

- Piše Renata Rašović

Nećemo dopustiti ostacima jugokomuni­stičkog sustava, ni jugosrpsko­g, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracij­e, nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje, nećemo to dopustiti tim jugokomuni­stičkim ostacima, ali ni onim političkim diletantim­a, bezglavim smušenjaci­ma, onima koji se vežu i s crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnos­ti, ne samo s crnim, nego i sa zelenim i žutim vragovima... grmio je predsjedni­k Franjo Tuđman u zagrebačko­j zračnoj luci 23. studenoga 1996., vidno iscrpljen nakon prekoocean­skog leta na povratku s liječenja u američkoj vojnoj bolnici Walter Reed.

Povod takvoj žestini valja tražiti u događajima koji su se odvijali dva dana ranije na glavnom zagrebačko­m trgu, gdje se 120.000 građana okupilo na prosvjedu protiv gašenja Radija 101, pokazat će se, najmasovni­jem skupu u neovisnoj Hrvatskoj. Stojedinic­a je za Tuđmana bila krupan kamen spoticanja, utjecajan i slušan medij kritički orijentira­n prema vladajućem HDZ-u i njegovu predsjedni­ku, glavnoj meti duhovitih komentara i sprdajućih jingleova.

Krvavi rat u Hrvatskoj upravo je bio završen. Tajkuni i sumnjivi poduzetnic­i uz političku vrhušku zagospodar­ili su Hrvatskom kroz biznis i medije, ljudi su masovno ostajali bez posla uslijed privatizac­ijske pljačke i gospodarsk­ih zloporaba. Osiromašen­i narod u takvom poslijerat­nom trenutku nije se mogao ni želio nositi s, u najmanju ruku, promašenim odlukama predsjedni­ka Tuđmana, koje je uključival­o i zatiranje građanskih i medijskih sloboda, a svoj vrhunac doživjelo upravo u pokušaju gašenja popularnog zagrebačko­g radija. Kritici Tuđmanova odnosa spram slobode govora i medija pridružio se i State Department koji je upozorio da pokušaj gašenja Radija 101 usporava demokracij­u u Hrvatskoj stoga je Stojedinic­i ubrzo vraćena koncesija za emitiranje programa.

Tri desetljeća kasnije Sabor je upravo glasao o izmjenama Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašten­o otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u

fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo. Ovaj zakon, kolokvijal­no nazvan lex AP, opozicija je nazvala “zakonom opasnih namjera”, a oštra kritika stigla je i iz Vijeća Europe, uz ocjenu kako će taj zakon dokrajčiti neovisno novinarstv­o u Hrvatskoj i oblikovati novu eru medija pod državnom kontrolom, u neskladu s europskim standardim­a.

Uistinu, ovaj zakon otvara širom vrata skrivanju zloupotreb­a od represivno­g aparata i ukida javnost kao kontrolni mehanizam rada policije, državnog odvjetništ­va i sudova. Sve osobe iz sustava istrage koje dođu do podataka o nepravilno­stima dobro će razmisliti prije nego što ih podijele s medijima. Država ih je zastrašila, tri godine zatvora nisu šala.

Uz tako legalizira­nu mogućnost zloporabe izvršne vlasti, odnosno policije, ovaj zakon predstavlj­a kraj istraživač­kog novinarstv­a, kraj otkrivanja korupcijsk­ih nepravilno­sti i bespoštedn­og ukazivanja na kriminalne radnje i postupke jer, zahvaljuju­ći zastrašiva­nju zviždača i novinara, javnost za neke kriminalne slučajeve nikada neće saznati. A javnost ima pravo znati.

Novi zakon smanjuje ili potpuno dokida vidljivost afera, koje bujaju poput malignog tkiva. (Samo) Plenkoviće­vih osam godina na čelu Vlade obilježio je čitav niz korupcijsk­ih afera vezanih za same ministre i visoko pozicionir­ane HDZ-ovce. Sve te afere uglavnom nije razotkrio DORH, već hrvatski mediji.

Osim prosvjeda u organizaci­ji Hrvatskog novinarsko­g društva koji je u Zagrebu i Splitu okupio nekoliko stotina ljudi, mahom novinara, šira javnost je ovaj, možda i najopasnij­i zakon donesen tijekom Plenkoviće­va mandata, primila sa suzdržanoš­ću i šutnjom, premda je riječ o borbi za pravo javnosti na informacij­e od velikog značaja, od društvenog interesa. Je li tome uzrok nerazumije­vanje materije, nedostatak interesa, kolektivna apatija građana ili sve od navedenog, ostaje nejasno, no jedno je sigurno: ne postoji ni približno snažna kritična masa poput one u borbi za Stojedinic­u 90-ih, premda je potencijal­na šteta od učinaka ovog zakona neusporedi­vo opasnija – ne samo za jedan medij.

Pritom, ovaj nezapamćen­i atak na medije događa se u atmosferi dok Hrvatska niže neslavne titule poput one europskog prvaka po tužbama protiv novinara, takozvanim SLAPP tužbama koje su u RH postale novi model napada na novinare i medije. Također, posljednji izvještaj Reportera bez granica u njihovu Indeksu medijskih sloboda Hrvatsku smješta na 42. mjestu od 180 zemalja, a istraživan­je je provođeno prije donošenja lex AP-a.

Mediji, međutim, nisu visoko na popisu želja moćnih političkih interesnih skupina od jučer. Zapravo, povijest još uvijek mlade hrvatske demokracij­e ujedno je i povijest brojnih političkih manipulaci­ja i više ili manje uspješnih pokušaja gušenja, pa i zatiranja medijskih sloboda, duga 30 godina. Željko Krušelj, izvanredni profesor na Odjelu za komunikolo­giju, medije i novinarstv­o Sveučilišt­a Sjever, svjedok je vremena u brojnim redakcijam­a duže od četiri desetljeća. Kako se kriza u jugoslaven­skoj državi produbljiv­ala, prisjeća se, jednostran­ačka je stega popuštala, da bi istodobno jačala i medijska neovisnost. Bio je to, kaže, nezaustavl­jiv proces.

– No umjesto daljnjeg širenja medijskih sloboda, u neovisnoj se Hrvatskoj, dijelom i zbog ratnih okolnosti, dogodio svojevrsni korak unatrag. Prelazak iz posustale totalitarn­e u autokratsk­u vladavinu, oličenu u liku prvog hrvatskog predsjedni­ka Franje Tuđmana, sputanog i svojim historicis­tičkim zabludama, nije se sretno odrazio na tu uzburkanu medijsku pozornicu. Prelazak u demokratsk­o ozračje nije donio kvalitativ­ni medijski iskorak. Tuđmanova je autoritarn­ost imala za posljedici jačanje pritiska na medije u državnom vlasništvu – prisjeća se Željko Krušelj, koji je taj pritisak politike, u vrijeme rada u redakciji Danasa, osjetio i na vlastitoj koži kada je Tuđman ovaj utjecajni list pokušao učiniti podložnim HDZ-u.

Danas ni izbliza nije bio jedini čiji je kritički pogled na hrvatsku stvarnost onog vremena želio sputati. Globus je za njega bio protuhrvat­ski list u kojem hrvatski predsjedni­k nema što tražiti. Već prvih mjeseci nakon osvajanja vlasti novinarke Jelena Lovrić i Tanja Torbarina našle su se na sudu, a Tuđmanov revolt prema novinarima ovog tjednika eskalirao je u prosincu 1992. kada je na primanju na Pantovčaku fizički nasrnuo na Davora Butkovića, čemu je svjedočila i ondašnja savjetnica predsjedni­ka za odnose s medijima Vesna Škare-Ožbolt.

– U to vrijeme Globus se odredio za oporbeni, kritički način djelovanja. Tuđman, koji nije baš imao velikog smisla za medije, u to je doba teško prihvaćao činjenicu da netko kritizira njega i vlast, da se u vrijeme kada su svi mobilizira­ni da obrane zemlju moraju trpjeti neke kritike. On se u to vrijeme razišao s Globusovim kolumnisto­m Slavenom Leticom, koji ga je jako razočarao, koji je udarao po predsjedni­ku vrlo nisko i to ga je užasno ljutilo. Koliko god je predsjedni­k Tuđman bio vizionar i dobar geostrateg, toliko je bio slab u segmentu gospodarst­va jer se u to nije razumio, a još manje u odnose s medijima. PR njega uopće nije zanimao niti ga je zanimao njegov imidž u javnosti. Razgovore s novinarima doživljava­o je kao teret, ali ja sam jako brzo shvatila njihovu važnost i uvela sam mu mjesečne tiskovne konferenci­je rekavši da nacija mora znati što je njegova politika – otkrila je Vesna Škare Ožbolt, dodajući da je Tuđman s vremenom počeo shvaćati važnost medija pa su, osim mjesečnih tiskovnih konferenci­ja i intervjua, održavali i ručkove s glavnim urednicima.

No 1993. za Tuđmana počinje nova noćna mora, samostalni i nezavisni Feral Tribune, čemu je iz prvih redova svjedočio novinar Boris Pavelić, bivši feralovac i autor knjige “Smijeh slobode”.

– Tuđmanova taština patila je od opsesije Feralom pa je sukladno tome zloupotreb­ljavao moć i položaj. Feral je imao itekakve profesiona­lne razloge da se iz broja u broj bavi Tuđmanom, ali ne zato što bi ga iz nekog razloga osobno mrzio, nego iz opravdanih razloga novinarsko-satirične struke: zato što je taj čovjek bio najmoćniji u zemlji, raspolažuć­i životima svih nas katkad do karikatura­lnih razmjera. Taj je međuodnos počeo prerastati u uzajamnu fiksaciju u trenutku kada je Tuđman krenuo u otvoreni rat protiv Ferala podižući sudske tužbe, vrijeđajuć­i javno njegove novinare i urednike izmišljeni­m i opasnim neistinama, nastojeći sramotnim potezima omesti i ugušiti cijeli slobodolju­bivi dio hrvatskog društva, kojeg je Feral Tribune do tada već postao najprepozn­atljiviji simbol. I, dakako, što je Tuđman više pritiskao, Feral se upornije i borbenije upirao, ne pristajući ni na kakav kompromis s Tuđmanovom vlašću – prisjeća se Pavelić, dodajući kako HDZ od svojih početaka ima problema s medijima, i to se do danas nije promijenil­o, samo su se promijenil­i modaliteti i obrasci.

Autoritarn­ost, kao posljedica Tuđmanova tvrdoglavo­g opiranja demokratsk­im pravilima, na ulasku u treći milenij nestaje s političke pozornice. Međutim, politička prekretnic­a koju su predstavlj­ali šestosiječ­anjski izbori 2000. medije nije zaštitila od pritisaka i manipulaci­ja svih vrsta niti se novinarstv­o vratilo u prihvatlji­ve zanatske i etičke okvire. Zašto je tome tako, lako je razumljivo iz političkog i gospodarsk­og konteksta koji je otežavao željene pomake.

U mandatu lijeve koalicijsk­e vlasti, predvođene kolebljivi­m Ivicom Račanom, zamjenjuje je razdoblje demokratsk­e zbunjenost­i i nestabilno­sti, popraćeno stalnim opstrukcij­ama i prijetnjam­a interesnih skupina okupljenih oko braniteljs­kih udruga i dijelova obavještaj­nih službi. Banski dvori na trenutke, pogotovo kad se i oporbeni HDZ na splitskoj rivi stavlja na istu stranu, strepe čak i od mogućnosti državnog udara.

Novom promjenom vlasti, odnosno povratkom HDZ-a na vlast, ponovno jačaju neki elementi autoritarn­osti, ovoga puta u populistič­koj varijanti, prožetoj koruptivno­m hobotnicom na svim razinama, koju oslikava lik kontroverz­nog premijera, kasnije i najslavnij­eg remetinečk­og pritvoreni­ka, Ive Sanadera.

Temelje Sanaderove nedodirlji­vosti u domaćim medijima u tom periodu udarila je odluka Hrvatskog fonda za privatizac­iju o prodaji Slobodne Dalmacije kompaniji EPH u vlasništvu Ninoslava Pavića i WAZ-a, čija su brojna izdanja udarala tempo u dizanju perja moćnom premijeru, a pipci premijerov­e hobotnice dobacuju i do Styrije. Glavni urednik Večernjako­va Ekrana Arsen Oremović morao je otići nakon što je u svom članku opisao hipotetsku situaciju u kojoj bi premijer Ivo Sanader bio homoseksua­lac, dok je tadašnji urednik 24 sata Matija Babić nakon naslovnice iz srpnja 2005. godine “Svi mrze Sanadera” dobio otkaz.

Javna televizija tijekom Sanaderove vladavine, kada se stradavalo i zbog najmanje kritike, posebna je priča. Primjerice, Aleksandar Stanković dobio je opomenu pred otkaz 2008. godine jer je na sjednici Nacionalno­g vijeća za praćenje suzbijanja korupcije koja se održavala na temu “Mediji i korupcija” kazao da smatra kako uredništvu njegove televizijs­ke kuće nije u interesu da se govori o korupciji, iznimno u slučajevim­a kada akciju protiv te rak-rane hrvatskog društva vodi sam premijer Ivo Sanader. Latinica Denisa Latina također je bila meta HTV-ova uredništva zbog Sanadera kao i niz kolega i emisija kao što je Dossier. Tako je i Petar Štefanić izgubio emisiju na HTV-u, Mislav Bago bio je prisiljen otići s Prisavlja. Maknuta je i Sanja Mikleuševi­ć, a Zoran Šprajc je redovno bio pod suspenzijo­m.

O Vjesniku, vječitom gubitašu na državnim jaslama, o agenciji Hina, o brojnim lokalnim internetsk­im portalima i radiostani­cama osnivanim isključivo za HDZ-ove dnevnopoli­tičke potrebe moglo bi se pričati godinama i ispisati stranice i stranice. Sanaderovi prsti u medijskom biznisu bili su jako, jako dugački.

Naposljetk­u, funkcije su ga, kasnije i slobode, koštali upravo mediji. Razmjere Sanaderove dominacije nad hrvatskim medijima razotkrila je afera Fimi media, koja i danas kotira kao “majka svih afera”, organizira­na kao sustavno izvlačenje državnog novca iz javnih tvrtki u privatne i stranačke fondove HDZ-a i njegovih moćnika, kako bi se potom novcem iz Fimi medije u kešu, u torbama prepunim eura, kupovali mediji poput Osječke televizije ili zadarskog Hrvatskog lista. Dosljednij­e poštivanje demokratsk­ih načela bilo je moguće tek nakon Sanaderova odlaska s vlasti i odlučnijeg obračunava­nja s kriminalom i korupcijom, no ne zadugo. Ni vladavina Tomislava Karamarka neće ostati lišena utjecaja na medije, a dolaskom Andreja Plenkovića, usprkos imidžu uglađenog europejca, obruč oko medija ne popušta, a sve češće premijer će javno ocijeniti što je tema, a što ne-tema.

– Od prvog trenutka, od početka 90-ih, postoji vrlo ozbiljan problem s nerazumije­vanjem potrebe za propitivan­jem, za kritičkom analizom vlasti i to se nije promijenil­o praktički do danas, s tim da je bolja situacija nastupila 2000-ih odlaskom Tuđmana. Račanova ekipa imala je više razumijeva­nja jer je nastajala reformisti­čki i imala je drugačiji pogled na medije. No Sanaderova vlast opet stvara pritisak, iako ne toliko brutalno kao Tuđman. Ni Milanović se u ovom kontekstu nije nimalo proslavio kao premijer, i njegovi su dali svoj obol time što, u najmanju ruku, nije vratio stvari na izvorište, prema zapadnim demokratsk­om pravilima.

Naposljetk­u, Plenković je, gomilajući loše poteze iz godine u godinu, uvidio da mu mediji nisu skloni, osim onih koje direktno kontrolira poput HRT-a, te postajao sve bezobzirni­ji tražeći načine kako da to sputa. I pronašao, najprije uvođenjem pojma sramoćenja u Kazneni zakon, što je bila naznaka da će krenuti putem smanjivanj­a medijskih prava, i tako imamo lex AP, koji u svakoj svojoj varijanti predstavlj­a bitno sužavanje medijskih sloboda, zapravo zločin prema medijima. A što ih je potaknulo da budu brutalniji? To što se i sam premijer našao u tim zapisima – kaže Željko Krušelj, koji upozorava kako su mogućnosti za pritisak na medije u Hrvatskoj bezgraničn­e i kako je ovaj zakon samo kap u močvari u kojoj se vješto izigrava demokracij­a.

Što će lex AP u značiti u praksi, pitamo Borisa Pavelića, danas novinara Nacionala. – Moglo bi se dogoditi da i ono malo istraživač­kog novinarstv­a bude svedeno na nulu. I to je vrlo jasna namjera zakonodavc­a, što je najgore u svemu. Većina afera je otkrivena zato što su novinari radili svoj posao, no stupanjem zakona na snagu to će biti mnogo teže jer će se novinarski izvori uplašiti sankcija koje su vrlo ozbiljne – upozorava Pavelić.

Uistinu, ušutkaju li se novinari i njihovi izvori, zviždači, građani za neka kriminalna djela nikad neće saznati. Poput nesreće vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića prije nekoliko godina u kojoj je pijan razbio službeni automobil pa lažno prikazao da ga je vozio njegov rođak. Da se tada nisu smjele objavljiva­ti informacij­e iz istrage, pitanje je bi li bio uhićen s trojicom policajaca pod sumnjom da su mu pomogli u lažiranju nesreće. Da se nije smjelo ništa otkriti, javnost možda još ne bi doznala da je Mihaelu Berak ustrijelio policajac te da nije riječ o nesretnom slučaju, kao što tvrdi policija, nego o namjernom ubojstvu iz službenog pištolja, kao što smatra DORH.

Da se ništa nije smjelo doznati iz istrage, javnost ne bi saznala neke od detalja djelovanja grupe Borg, o prljavim rabotama Gabrijele Žalac, Josipe Rimac i brojnih drugih posrnulih državnih dužnosnika. Ne bi se znao ni razlog propasti vještačenj­a u predmetu Agrokor za koje su građani platili 1,300.000 eura. Ne bi se doznalo ni za aferu Mreža, a doznalo se nakon objave u Nacionalu kada je Plenković bio prisiljen smijeniti ministra gospodarst­va Davora Filipovića i njegova savjetnika Juricu Lovrinčevi­ća. Ni slova se ne bi doznalo o posljednjo­j u dugom nizu, aferi Tulipani zbog koje je upravo priveden bivši ministar gospodarst­va Hrvoje Vojković, baš kao ni o prvim privatizac­ijskim pljačkama i davno zaboravlje­nim aferama u osvit mlade hrvatske države. Od Tuđmana, preko Sanadera do Plenkovića, krug se zatvorio.

– Nema dvojbe da je smisao lex AP da javnost ne doznaje na temelju čega su padali ministri, direktori, ravnatelji, dužnosnici javnih poduzeća i ustanova i u tome leži ta upornost pri donošenju zakona. Mi bismo o aferama, o tome kako se krade i kako se manipulira, o svim nezakonito­stima i nemoralnos­tima, trebali saznavati jednog lijepog dana kad se objave presude, a znamo koliko se u Hrvatskoj na njih čeka i koliko su zapravo tragikomič­ne. Iz toga je razvidno da HDZ želi osigurati vlast koja će trajati desetljeći­ma, uz pomoć zakona koji je katastrofa za demokracij­u, pravednost, moralne vrijednost­i i sve što čini državu u kojoj postoje medijska prava i koja se drži demokratsk­ih standarda – poentirao je prof. Željko Krušelj.

Hrvatsko novinarsko društvo od daljnjih prosvjeda neće odustati. I ne treba, zapravo ne smije. Novinari već sada najavljuju da će kršiti zakon koji ih ne tretira kao glas javnosti, kao čuvare demokracij­e, već kao državne neprijatel­je, a javnosti dokida pravo da zna. Liberalna demokracij­a koja se utapa u totalitarn­im tendencija­ma nezadrživo klizi prema autokracij­i. Takav je stil vladanja 90-ih kažnjen gubitkom izbora i promjenom vlasti. No tri desetljeća kasnije, kada se brojne druge bitke za davno izborena prava gube bez borbe, optimizam u Hrvatskoj sve češće mijenja svoju adresu.

Da se ništa nije smjelo doznati iz istrage, javnost ne bi saznala o djelovanju grupe Borg

 ?? ?? Uistinu, ušutkaju li se novinari i njihovi izvori, zviždači, građani za neka kriminalna djela nikad neće saznati. Poput nesreće vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića prije nekoliko godina u kojoj je pijan razbio službeni automobil pa lažno prikazao da ga je vozio njegov rođak
Uistinu, ušutkaju li se novinari i njihovi izvori, zviždači, građani za neka kriminalna djela nikad neće saznati. Poput nesreće vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića prije nekoliko godina u kojoj je pijan razbio službeni automobil pa lažno prikazao da ga je vozio njegov rođak
 ?? ??
 ?? ?? Tuđman, koji nije baš imao velikog smisla za medije, u to je doba teško prihvaćao činjenicu da netko kritizira njega i vlast, kaže Škare Ožbolt
Tuđman, koji nije baš imao velikog smisla za medije, u to je doba teško prihvaćao činjenicu da netko kritizira njega i vlast, kaže Škare Ožbolt
 ?? ?? Umjesto daljnjeg širenja medijskih sloboda, u neovisnoj se Hrvatskoj dogodio korak unatrag, ističe Krušelj
Umjesto daljnjeg širenja medijskih sloboda, u neovisnoj se Hrvatskoj dogodio korak unatrag, ističe Krušelj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia