Večernji list - Zagreb

Stratište, a ne škola

Deset mjeseci od masakra u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu roditelji ubijene djece i dalje prolaze kroz traume sjećanja. ‘Kupujemo mu omiljene tenisice, odjeću i ja je peglam da bih ga pokopala, a kao da ga spremam za ekskurziju. To je stanje ludila...’

- Piše Branimir Bradarić

Trebao je to biti samo još jedan običan radni i školski dan u Srbiji, koji je bio i prvi radni dan nakon prvosviban­jskih praznika. Međutim, umjesto toga dogodio se dan kada je sve stalo i kada se sve promijenil­o, ne samo u Beogradu nego i u cijeloj Srbiji. Toga je 3. svibnja 2023. godine 13-godišnji dječak K. K. malo poslije 8 sati u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar hicima iz pištolja hladnokrvn­o ubio osam učenika te zaštitara u školi, dok je još nekoliko učenika i nastavnica škole teško ranjeno. Od posljedica ranjavanja 12 dana poslije preminula je još jedna učenica, s čime se broj ubijenih u tom masakru popeo na deset.

Ono što je zapanjujuć­e, a što i danas mnogima nije jasno, činjenica je da je ovo masovno ubojstvo u školi počinio i isplanirao tada 13-godišnji dječak. Za K. K. znalo se da je inteligent­an i, kako se kasnije govorilo, pomalo čudan dječak, ali nitko nije mogao ni pomisliti da bi tako nešto mogao napraviti. Zapanjujuć­e je kako je sve to napravio sam, planirajuć­i svaki svoj korak i vodeći brigu o svakom detalju. Pomoglo mu je to što ga je otac prethodno vodio u streljanju, gdje je učio pucati iz vatrenog oružja. U samoj pripremi ubojstva prethodno je napravio i popis prijatelja iz škole koje planira ubiti, a uz sebe je imao plan prostorija škole. Na internetu je istražio i to da osoba do 14 godina života ne može kazneno odgovarati. Toga 3. svibnja došao je u školu nešto poslije 8 sati s ruksakom na leđima u kojemu su bila dva očeva pištolja i Molotovlje­vi kokteli. Ulaskom u predvorje škole prvo je ubio zaštitara Dragana Vlahovića i dvije djevojčice koje su bile dežurne učenice. Potom je ušao u svoj razred i započeo svoj krvavi pir u kojem su stradali njegovi prijatelji iz razreda i školskih klupa. Tragedija bi bila i veća da se nastavnici i učenici u nekim razredima, a koji su u početku mislili kako netko baca petarde, nisu zatvorili i zaključali vrata tako da ubojica nije mogao doći do njih. Neki od učenika spasili su se tako što su iskočili kroz prozore.

Deset mjeseci poslije u tijeku je sudski postupak protiv roditelja K. K., dok je sam ubojica smješten u psihijatri­jsku ustanovu. Škola je ponovo došla u fokus javnosti prošlog tjedna kad je u torbi jednog učenika pronađen nož. U isto vrijeme obitelji ubijene djece pokušavaju živjeti koliko-toliko normalno, što je gotovo nemoguće. Oni se i danas sjećaju gotovo svakog detalja tog tragičnog dana koji nikada neće zaboraviti i koji im je okrenuo živote. Suzana Stanković Čikić, inače psiholog po struci, Andrijina je majka, dječaka koji je tog dana ubijen. Andrija je pogođen jednim metkom u nogu, a drugim ravno u srce. S ostalim je učenicima ubijen u školi, mjestu gdje su ga roditelji ostavili misleći kako je ondje siguran.

– Toga smo dana suprug i ja Andriju ostavili pred školom, pozdravili se i otišli na posao. Nikada više nećemo čuti “Ćao mama, moram ti ispričati što je bilo u školi”. Od toga dana sve je drugačije. Andrija nam je bio sin jedinac i naše sve. Čemu više da se nadamo, čijim uspjesima da se radujemo, čije vjenčanje da čekamo? – kaže Suzana Stanković Čikić. Napominje kako je Andrija bio posebno dijete koje se isticalo u svemu. Bio je aktivan, komunikati­van i iznimno nadareni pijanist, koji je osvajao i medalje na raznim natjecanji­ma.

Upravo radi svoga Andrije i sjećanja na njega trudi se biti jaka i učiniti sve da ne izblijedi sjećanje na njega. Trudi se biti jaka i pričati o toj tragediji i kada ne može, ali joj sjećanje na Andriju uvijek daje dodatnu snagu. Ne krije i da plače kada se prisjeti nekog događaja, vidi neku fotografij­u, čuje kompozicij­u koju je volio... Najgore su joj večeri i dani vikenda. Prošlog je tjedna obilježila i Andrijin rođendan. Bio je to prvi rođendan otkako je hladnokrvn­o ubijen.

– Sve što pričam i radim, radim radi neraskidiv­e i posebne ljubavi prema Andriji. Katkad mu se i obratim dok gledam njegovu fotografij­u i kažem mu kako sam ja za njega uvijek tu. Andrija je imao svoje snove, planove. Sada više nema ništa od toga. Kao i kada je bio živ, i sada njegujem te snove. Poslije toga dana dobila sam puno pisama i poruka o tome koliko je tim mladim ljudima Andrija bio inspirativ­an i koliko je i kako djelovao na njih da budu bolji učenici. Na grobu sam mu pronašla i pismo jednog 18-godišnjaka iz Mađarske koji je pisao o tome koliko mu je upravo Andrija dao snage i bio inspiracij­a u životu da bude bolji čovjek – rekla je Suzana. Vraćajući se na dan tragedije, prisjetila se kako je s posla odjurila prema školi čim je saznala da je došlo do pucnjave. Ni ona ni ostali roditelji nisu znali ništa o tome što se događalo. Došavši pred OŠ Vladislav Ribnikar, naišli su na policiju koja im nije dopuštala pristup zgradi niti su im davali bilo kakve informacij­e. Policajci na terenu govorili su im kako se u školi rade neke provjere. U međuvremen­u su roditelji doznali i da je u pucnjavi bilo ozlijeđeni­h te su počeli juriti od bolnice do bolnice tražeći svoju djecu. Roditelji su se više puta čuli međusobno, ali i dalje nisu dobivali nikakve precizne informacij­e. Dok se sve to događalo, mediji su počeli pozivati roditelje koji ne znaju gdje su im djeca da dođu u policijsku postaju na Vračaru. Suzana je to čula dok je bila u taksiju. Otprilike u isto vrijeme nazvala ju je i majka jedne od ubijenih djevojčica koja je rekla “Nema više moje Sofije”. Suzana i njezin suprug Miloš također su se uputili do policijske postaje, gdje je, kako se prisjeća, bilo puno policijski­h vozila. Bila su tu i vozila hitne pomoći. Roditelje ubijene djece pozivali su jedno po jedno unutra, na drugi kat, gdje su im policajci rekli da im je dijete ubijeno. Tamo su Suzana i Miloš saznali da više nema njihova Andrije.

– Na policiji su nam tada rekli da nam je dijete ubijeno. Bio je to šok, srušio sam se cijeli svijet. Ali znate kako je, vi se i dalje nadate da je živo jer nemate potvrdu, niste ga vidjeli mrtvog. Hodala sam u policiji po sobi od zida do zida pokušavaju­ći procesuira­ti to što nam je rečeno. Kupujemo mu stvari, omiljene tenisice i ja mu te stvari pripremam, peglam da bih ga pokopala, a kao da ga spremam za ekskurziju. To je stanje ludila – prisjeća se Suzana dana koji nikada neće zaboraviti. Nekoliko mjeseci od masakra Suzana je bila jedan od roditelja koji su ispitivali K. K., ali je ostala šokirana. Tijekom ispitivanj­a pitala je K. K. zna li da je on ubio i njezina sina.

– Bez ikakvih je emocija odgovorio “Da, znam”. Tijekom četiri sata ispitivanj­a on je imao isti glas, a ni njegova majka, koja je sjedila kraj njega, nije pokazivala nikakvu reakciju. Andrija i K. K. družili su se u školi, ali niti je on dolazio kod nas, niti je Andrija išao kod njih. Kasnije sam doznala da je pucao i u dječaka koji je mislio da mu je K. K. najbolji prijatelj – rekla je Suzana.

Sve što se događa u obiteljima ubijene djece ostavilo je neizbrisiv­e tragove koji nikada neće biti prekriveni zaboravom. Potvrdio je to i Branko Anđelković, otac ubijene Mare, koji kaže da se osjeća loše. I sam je kao dijete išao u istu školu pa je tako tradiciju nastavila i njegova Mara. Neki od roditelja ubijene djece ne mogu prolaziti kraj škole, ali on nema taj problem jer kaže da njegovo dijete nije ubila zgrada nego institucij­a OŠ Vladislav Ribnikar.

– Mara je bila predobro, prepošteno dijete s velikim ‘ja’. Nije imala ni godinu dana kada je pjevala ‘Jah War’ benda The Ruts u dječjem sjedištu automobila. Pjevala je prije nego što je progovoril­a. Prve su joj riječi bile maslina, krastavac pa tek onda mama i tata – prisjetio se Anđelković. Uz oca je Mara zavoljela skijanje i naučila voziti bicikl, a ljubav prema karateu i računalima probudila je majka. Slikala je i crtala, a sa starijom sestrom Minom planirala je zajedničku budućnost. Upravo je s četiri godine starijom sestrom deset dana prije smrti bila na koncertu u Linzu gdje je nastupala grupa Arctic Monkeys. Samo dan prije smrti teti je poklonila sliku koju je sama nacrtala. Napominje kako je Mara željela upisati dizajnersk­u školu i nastaviti crtati, a jedan od posljednji­h upečatljiv­ih razgovora s ocem bio je o njezinim slikama. Toga 3. svibnja učenici OŠ Vladislav Ribnikar trebali su se fotografir­ati za godišnjak, što je za učenike te škole uvijek bio poseban događaj. Na dan tragedije javila se da je stigla u školu, no dvije godine mlađi sin ubrzo je javio da se u školi puca. Mislili su da priča gluposti ali, nažalost, nije bilo tako.

– Toga je dana Mara uspjela napraviti frizuru i biti spremna za to fotografir­anje s kojeg se nikad nije vratila. Danas u Marinu sobu uđem, ali samo ponekad. Na groblje skupim snage otići jednom mjesečno, ali teško mi je. Pokušavam živjeti normalno i uvijek kažem da je ona stalno sa mnom. Realna sam osoba, ali sve mi oko mene govori da bježim od svega. Razmišljam­o o tome da se odselimo u inozemstvo jer ovdje, nakon svega, više ne možemo biti – kaže Anđelković. Dotaknuo se i inicijativ­e da OŠ Vladislav Ribnikar više ne bude škola nego da je pretvore u Memorijaln­i centar u spomen na ubijene učenike. Kaže kako ta škola za njega, od 3. svibnja, više nije škola nego stratište gdje je djecu brutalno i hladnokrvn­o ubio dječak kojega je njegov otac vodio u streljanu i učio pucati. Ta činjenica pojašnjava i to koliko je K. K. bio precizan dok je pucao po svojim prijatelji­ma iz razreda. Govoreći o tome, Anđelković kaže da je K. K. bio “dresirani vojnik”.

– Sve to ide presporo pa strahujem da će sve završiti tako da nitko neće biti odgovoran, iako se radi o najmonstru­oznijem događaju u novijoj povijesti Srbije. Imamo priliku pokazati se kao država, ali to ne radimo na pravi način. Školski psiholog i dalje je na radnom mjestu, a on je osoba koja je morala znati da je među učenicima i učenik poput K. K. Mi smo bolesni kao društvo, a sve se te promjene događaju ne sporo nego presporo. Zato smo dan poslije masakra u školi imali i masakr u selima kod Mladenovca, gdje je ubijeno još osam ljudi – istaknuo je Anđelković.

Toga 3. svibnja, u OŠ Vladislav Ribnikar, ubijeni su Andrija Čikić, Mara Anđelković, Ana Božović, Bojana Asović, Adrijana Dukić, Sofija Negić, Angelina Aćimović, Katarina Martinović, Ema Kobiljski i zaštitar škole Dragan Vlahović. U spomen na sve njih poslije masakra na ogradi uz školu zapaljeno je na tisuće svijeća i ostavljeno bezbroj buketa cvijeća. Ostavljene su i brojne plišane igračke kao i poruke ne samo učenika škole i prijatelja nego i brojnih građana. Na ogradi su bile i baletne šlapice u spomen na malu balerinu Katarinu Martinović.

 ?? ?? U spomen na sve njih poslije masakra na ogradi uz školu zapaljeno je na tisuće svijeća i ostavljeno bezbroj buketa cvijeća. Ostavljene su i brojne plišane igračke kao i poruke ne samo učenika škole i prijatelja nego i brojnih građana
U spomen na sve njih poslije masakra na ogradi uz školu zapaljeno je na tisuće svijeća i ostavljeno bezbroj buketa cvijeća. Ostavljene su i brojne plišane igračke kao i poruke ne samo učenika škole i prijatelja nego i brojnih građana
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia